Monitorování aktivity USB HDD

Prosím nevíte o jednoduché aplikaci pro detekci, že externí HDD zapisuje data? Nejlépe s GUI a bez nutnosti roota pro běžnou rutinní kontrolu procesu. Souborové manažery typu Nautilus nebo Midnight Commander v tom dokonale selhávají, hlásí dokončené kopírování větších objemů dat, ale HDD ještě dál vesele zapisuje. A při pokusu o bezpečné odpojení sice zahlásí, že disk je zaneprázdněn, ale přitom havaruje a je zralý na přeformátování.
U starších 3,5" HDD USB boxů nemám problém, řídím se podle blikající LED. Ale u všech nových, které jsem zkoušel, bliká LED trvale od okamžiku, kdy se disk namountuje. Takže jedinou kontrolkou je ucho přiložené k boxu :unamused:. Ve Windows funguje LED indikace normálně.

Duvodem je ze mas asi dost volne RAM a ten USB disk je pomaly - linuxove jadro RAM pouzije jako cache a co je v cache, tak se pak sype na disk i kdyz operace vypada jako skoncena. Ja mam na liste icewm meracek IO aktivity a tam je videt, ze zapis jeste bezi a kdy skonci. Nevim jestli tvoje prostredi ma neco takoveho. V Gnome byval System Monitor applet. Dokonceni operace zapisu muzes taky sledovat zadanim prikazu “sync” v terminalu - tento se ukonci az kdyz budou vsechny operace zapisu dokoncene. Driv se celkem normalne pouzivalo “sync && umount /dev/sdb”.

Ahoj & díky, tak ten “sync” se ukončuje ještě v průběhu kopírování, “sync && umount /dev/sdb” ale funguje.
Zapomněl jsem uvést OS: Rocky 8.10
Pak jsem zkusil “[root@localhost norrsken]# dnf install icewm” a proběhla instalace. Akorát to pak nejde spustit, píše to “už je provozován jiný správce oken, použij --replace, abys ho nahradil” - ? Ten Tvůj měřáček by byl fajn…

icewm je Window Manager, tedy neco jako gnome, ale mnohem jednodussi a mensi, to asi nebude vhodne reseni, pro tebe zmenit cele prostredi kvuli meracku. Jesli pouzivas Gnome tak spis zkus ten

dnf install gnome-shell-extension-system-monitor-applet

Instalace proběhla, ale applet se nezobrazuje.
Když dám “gnome-system-monitor”, naběhne standardní správce úloh. V procesech lze vidět např. nautilus a čtení/zápis, ale to neodpovídá skutečnosti (totéž jako v GUI nautilu).

A nemusi se ten applet nejak pridat do listy?

EDIT:: A pouzivas vubec Gnome?