V první části bakalářské práce se student soustředí na porovnání metod virtualizace síťového rozhraní (TUN, TAP).
Potreboval bych radu (cekam hlavne od Covexe:) ) Kde ziskat nejake dobre materialy na reseni tohoto zadani. Jasne, google zname, ale chtel bych nasmerovat.
Cely zivot delam v XP a linux mam jen na nauceni. Pouzival jsem openVPN v XP a od tamtud znam TUN a TAP. Vim jen to ze jedno pracuje na 2. a dalsi na 3. vrstve ISO/OSI. Dovedel jsem se ze je to standartni soucast linuxu takze se obracim na vas.
To te asi zklamu. V jakem oboru to ma byt bakalarska prace? Vypocetni technika, sitar, filosof nebo architekt? O tap/tun vim to co ty. Jediny co vim navic je ze tunel se da vytvorit prikazem ifconfig tunel :). Metody kteryma se vytvari (openvpn, ipsec?) budes muse prozkoumat sam. Virtualizace nevim co v tom zadani je - tap/tun jsou virtualni roznranni sami o sobe, protoze HW zarizeni jsou jen typu eth atd.
Tema je “virtualizace platformy x86”. No obor(Vypocetni technika/site/elektro) … potrebujes to vedet pro upresneni z jakeho pohledu se na to divat. Nejde to rict takto pac sice jsem na Telekomunikacich ale vis jak to je… kolikrat delas uplne neco jineho.
Mam popsat jejich funkci… Jsou primo v kernelu jako nejake moduly ne? Jaky je mezi nimy rozdil co delaji(kde jejich prace zacina a kde konci).
Ono se mi tezko popisuje neco o cem nevim skoro nic. Ja nevim skoro nic ani o linuxu. Znam to(tun/tap) z windows a tam jsme si to musel doinstalovat.
to je moje zadani:
Úkolem studenta je popsat současné trendy v oblasti virtualizace hardwarové platformy x86, výhody, účel virtualizace a její nasazení v praxi. V první části bakalářské práce se student soustředí na porovnání metod virtualizace síťového rozhraní (TUN, TAP).
Dále se bude student věnovat měrění režije (MIPS, FLOPS a diskové operace) vybraných virtualizačních nástrojů (VMWare, VirtualBox a Xen) pomocí vlastního programu. Dosažené výsledky porovná s výsledky volně dostupných testovacích programů.
Nerekne ti to moc… jedna se mi ciste o TUN a TAP. Staci mi kdybych vedel kde ziskat nejake info… neco malo mam(par grafu,ale to nestaci). Pak jedine projekt openVPN - z toho vyzdimu co pujde. Ale nevim jak kde co proste TOTALNE NIC o linuxu. Myslim veci jako kernel nerypal jsme se v tom a nevim jak vycist co dela jaky modul ani kde se k tomu modulu dostat. JA NEVIM ANI CO TO TEN MODUL JE:) Mam jen predstavu:)
Nejsem jaderny vyvojar, takze ti tezko poradim a obavam se ze toto forum odborniky na dane tema prilis nehyri. Pokud ale dobre rozumim zadani, tak v tomto pripade jde o to, jakym zpusobem se ve virtualnich strojich zachazi s tun a tap zarizenimi - tedy jakym zpusobem se virtualizuji. Vzhledem k tomu, ze vmware neni open source, tak by ses mel zamerit spis na dokumentaci a zdrojove kody virtualboxu a xenu.
No vidis a jsem zase o kousek dal. Podivam se na to. Doufam ze neprejdes na jinou distribuci aspon ted do leta:) Nikdo jiny z toho fora by asi nevedel co delat:)
A nebo se ve vmware kouknout na zdrojáky v balíčku vment (vmware-config.pl z nich kompiluje moduly pro virtualizaci síťového rozhraní - obvykle jsou v /usr/lib/vmware/modules/source). A taky třeba porovnat metody vytvoření síťového rozhraní pro hosta v bridged módu (to že se pro virtualbox a xen vlastně “ručně” vytváří můstek zatímco vmware to řeší nějak nad socket knihovnou). A taky by to chtělo promyslet zda stojí za to “soutěžit” v tom jak jedno větou nasrat co nejvíce účastníků fóra, když potřebujete pomoct s “domácím úkolem”.
Ahoj diky za rady. CHtel bych se zepta na to srani. NEtusil jsem ze je na tom neco spatneho kdyz se zeptam po tom co jsem zkousel to vygooglit. POdle me je to problem jako kazdy jiny dokonce bych rekl ze dost obecne formulovany s velkou pravdepodobnosti na uspech(ze nekdo bude vedet). Za nasiraci dotazy jsme vzdy povazoval: mam notas asus xyzwf536556lkmkl a nejede mi tam linux co mam delat. NIc nerikajici ciselne oznaceni, tisice podobnych typu s rozlicnymi konfiguracemi avladaci a ja nevim cim jeste …sance ze ma nekdo stejny a vi co s tim je miziva. Podle me je lepsi se zeptat na neco okolo linuxu obecne - od to je forum ne? Jo a tu praci jsme si vybral sam protoze se s linuxem ucim ale nekterym vecem proste nerozumim.Nepisu to sem ve smyslu: Vyreste za me nekdo tu debilovinu at to mam z krku OK? Potreboval jsme proste poradit, nasmerovat… ne nasirat.
Jedine co me napada “jak jedno větou nasrat co nejvíce účastníků fóra”. Pokud jde o to ze jsem napsal neco obecne misto abych napsal co presne potrebuju tak jinak to neslo. Navrhl jste nekolik reseni a myslim ze kazde z nich je uplatnitelne. Mam v tomto totiz volnou ruku. Uz se nechci zabyvat blbostma je mi z toho spatne. Potreboval jsem nasmerovat to je vse. Prosim uz zadne komentare - krome tech k veci. K me veci…