Zdravim
Nejde mi automaticky rozdělit disk - hází to chybu, tak to musím udělat ručně. Chci se zeptat, kolik mám s 8GB RAM, 30 GB volného HDD (zatím) volného pro Fedoru a i7 procesorem dát do swapu, bootu a podobně.
Předem díky
Zdravim
Nejde mi automaticky rozdělit disk - hází to chybu, tak to musím udělat ručně. Chci se zeptat, kolik mám s 8GB RAM, 30 GB volného HDD (zatím) volného pro Fedoru a i7 procesorem dát do swapu, bootu a podobně.
Předem díky
Boot stačí 500MiB, swap se obecně doporučuje dvojnásobek RAM, pro uspávání atd… ale to by ti sežralo polovinu zatím volného místa, takže swap záleží na tobě, jak se rozhodneš. Já osobně bych dal 4-8GiB.
failed to find a suitable stage1 device
Tuto chybu to ukáže při pokusu o automatické rozdělení…
No a když to udělám ručně, pak se tam objeví Chyba při kontrole nastavení úložiště.
Vypadá to, že nemáš nastavený bootloader. Bootloader je právě ten stage1. Při ručním nastavení se AFAIK musí bootloader nastavit ručně. V tom výběru disků vyber disk, kde chceš bootloader nahrát, a dole bys měl mít volbu ve formě odkazu, kterou když rozklikneš, tak dostaneš dialog, v kterém můžeš zatrhnout, že tam chceš nainstalovat bootloader.
swap = 2xRAM → za dob <=64MB = dnes se doporučuje max. 256MB jinak to systém ani kernel nevyžaduje i tak je to doporučené pro stránkování často používaných aplikací)
Hibernace = musí se vejít kernel + ostatní (jako desktop přostředí a app) → celkově jsem četl ne více jak 2048MB (uvažuje se v extrémním případu otevřené kolosální aplikace) → dle mého bude stačit 1024MB a bude to až dost.
Nebudeš přece ukládat běžící aplikaci kdy zrovna používá Mega až Giga paměti ale uložíš ji otevřenou v klidovém stavu.
Jinak většina zdroje: Kompletní příručka administrátora (Nemeth, Snyder, …) a pro mě věrohodná místa na webu.
Uz semi nekolikrat stalo, ze se hibernace nedokoncila protoze mam swap 2GB, RAM 2GB a pokud firefox sezere 2GB RAM a ve swapu je neco “odswapovano” tak se tam proste uz hibernacni image nevejde.