AD. COVEX - PROČ TAKOVÝ SERVER
- STARŠÍ SERVER
- Do něj bych nešel, protože se to nakonec může dost prodražit.
- Není v záruce. Kdoví co všechno je tam napůl spálenýho a může třeba už druhý den odejít.
- Je brzy očekávatelná nějaká porucha, takže bych přišel o data (neakceptovatelné) nervy, čas a naprdnul bych uživatele.
- ZNAČKOVÝ SERVER
- Kdybych někdy musel dovnitř, a to bych musel, přišel bych o záruku.
- Kdybych to nechal na servisu prodejce a chtěl tam něco přidat, vyměnit nebo opravit poruchu, tak by výpadek serveru mohl být třeba i týden (neakceptovatelné), ještě bych platil technika a ještě by mohlo dojít k úniku dat ze serveru.
- Dodání by bylo možná i za víc než měsíc (obzvláště při vlastní konfiguraci).
- Instalace Linuxu některými prodejci bude asi taky možná experiment jako u mě, protože jak jsem se poptal u pár prodejců, tak si rozhodně nebyly jistí, jestli ta a ta deska nebo komponent vůbec podporuje Linux natož konkrétně třeba Fedoru nebo konkrétně tu a tu verzi nebo kompletně/částečně.
- Kdybych si na to nainstaloval Linux sám, mohli by říkat, že hardware nejede kvůli mému operačnímu systému.
- Kdyby mi Linux nainstaloval prodejce (asi tak za 10.000), tak by nejspíš chtěl nainstalovat nějakou (možná) zaručenou komerční verzi (asi tak za dalších 10.000).
- Prodejce by mi nainstaloval nějakou svojí konfiguraci jádra i LAMPu, takže bych stejně brzy musel překládat jádro (a to se stejně chci naučit).
- VLASTNÍ SERVER
- Kdyby se mi to podařilo dát dohromady a nainstalovat s FC5, vyšlo by to asi tak na 45-50 tis. a byla by to myslím docela výkonná sestava, i na nějaký čas do budoucna.
- Mohl bych to mít i dříve než za měsíc.
- Věděl bych přesně, co v tom mám za hw a klidně do toho i “hrábnout” bez porušení záruky.
- Za ten měsíc bych už měl nějaké vlastní zkušenosti z ovládání linuxu, instalace, konfigurace a překladu jádra a zároveň bych mohl dělat už i na datech.
- Jiné výhody viz výš, atd.
VŠEOBECNĚ K LINUXU A KE MNĚ A CO MI VADÍ
Můžu říct, že i když neumím instalovat Linux a v systému nemám nějakou praxi, umím ale docela dobře programovat v PHP4+MySQL pod Linuxem, už jsem udělal i celkem dobrý internetový obchod a musel jsem se vejít do úzkých pravidel pronajatého webhostingu. V podstatě si s PHPkem můžu naprogramovat vše co mi nabízí i když třeba musím občas mrknout do manuálu ;). Nejsem tedy typ člověka, který si chce Linux “zkusit”, hodit tam nějakou hru, zahrát si a když to nebude fungovat tak zas nainstalovat widle nebo zas něco jinýho. Chci se tenhle systém pořádně naučit a seriózně a bezpečně ho “provozovat”.
Nyní, když jsem náhle dostal možnost dělat na vlastním železe umístěném v serverhousingu a uskutečnit tak svoje myslím dost velký ale reálný plány (tedy ještě ad. Covex - není to “zbytečně drahý nádobí” - jde mi o kvalitu); nyní když mám konečně šanci pracovat na Linuxu jak jsem vždycky chtěl a neměl jsem na to prachy (protože jsem kvůli jistotě kompatibility a práce dával to málo raději do widlí), tak i teď po tolika letech, co tu Linux je, musím říct, že ani člověk který Linux opravdu chce, tak ani ten nenajde pořádně strukturované a kompletní nebo ucelené informace o tom, který hardware je stoprocentně (nebo jak moc) podporován tou a tou verzí té a té distribuce nebo kernelu. Místo toho (a hledám skoro 2 týdny) všude nacházím v podstatě jen nekompletní útržky informací, někdy dokonce i úplně nesmyslné bláboly, keci pětkrát zkopírované z jiných fór a webů, někdy si odporují. Jen málokdy nějaký zasvěcenec poradí úplně a dobře (a to je asi jen pár lidí, kteří pracují v těch serverhousingových centrech). Tomu říkáte silná a jednotná linuxová komunita? Copak nikdo není schopen udělat web, kde bude konkrétní produkt (a ne třeba jen 5-10 produktů jako někde), a u něj informace o instalaci podle distribucí, verzí, v. kernelů, kompletní konfigurace instalovaného hardware atd.? Copak tohle nejsou schopni udělat ani ti (A K TĚM TO HLAVNĚ SMĚŘUJI), co se rozhodnou vyplivnout na světlo bóží další novou distribuci k těm několika stovkám již existujících, ti, jejichž distribuci si na dývýdýčku koupíte třeba i s knížkou za litr. Ptám se proč? To nemají tolik slušnosti a úcty k člověku a i spotřebiteli. To si chtějí jen nahrabat na vydávaných knížkách (které když porovnáte tak je tam mnohdy opisované také to samé), bannerech na diskusních fórech a na distribucích podporujících kompletní sestavy velkých hardwarových firem. Zdá se mi, že Linux či spíše linuxové distribuce už o svobodě moc nejsou. Ono je to totiž pohodlnější vydělávat takto nenápadně a odhodit odpovědnost (na diskusní fóra, na “otevřenou komunitní podporu”). Na jednu stranu se “tvůrci distribucí” snaží, aby nejlépe všichni vyhodili wokna z vokna a nainstalovali Linux, ale přitom zájemce odradí už při tom prvním nejzákladnějším kroku jako je kompatibilita hardware a svým přístupem. Nejde o to, že Linux nepodporuje tolik hardwaru jako wokna (a to bezpochyby tak je - všechno co jsem píchnul do XPéček mi bez problémů fachčí), ALE jde o to, že nedávají kvalitní informace o tom, jak je co podporováno. Místo toho, abyste takové informace poskytli, raději nejspíš podle šablonky vytváříte jedno fórum za druhým, aby se každý nováček jen dozvěděl, že je lama a looser a kdovícoještě a ještě mnohdy od těch, kterým linux neběží taky na 100 % a chladí si tak žáhu na druhých nebo záměrně dávají špatné informace (což jsem už taky viděl).
“kdo je tak bohatý, aby si mohl kupovat levné věci”. Nejspíš bych si měl koupit a vyzkoušet jednu dvě tři základní desky s paměťma a procesorem a když to hold na týhle distribuci nepojede tak to vyhodit nebo dát do bazaru nebo na to hodit widle.
Myslel jsem si, že když si chci nainstalovat distribuci “SERVER - Fedora”, tak najdu kompletní pomoc pro SERVER FEDORA alespoň třeba tady na Fedoře.cz, Fedora.com…
Jde mi jen o to najít pos… výkonnou serverovou desku kolem 10-12 tis. (a k tomu základní komponenty),
které budou BEZPROBLÉMOVĚ SEVŠÍMVŠUDY FUNKČNÍ VE FEDORA CORE 5!
Trochu jsem se rozepsal, sorry lidi… 
fedodido