Linux (všeobecne) často parkuje hlavičky disku

Zdravím Vás,
píšem to sem, aj keď sa problém týka v podstate každej distribúcie Linuxu, ktorú na svojom notebooku rozbehnem. Jedná sa o to, že systém príliš často parkuje hlavičky disku. Iste si každý pamätá tento problém, keď bol medializovaný pri niektorom vydaní Ubuntu. U mňa ale zdá sa pretrval dodnes. Disk parkuje hlavičky pokojne aj niekoľko krát za minútu.

Našiel som si návody, google u mňa funguje a najlepšie riešenie vyzerá byť hdparm -B 254 /dev/sda (prípadne iná hodnota nad 200 a pod 255). Vtedy sa disk upokojí a ani za niekoľko minút hlavičku nezaparkuje.

Teda riešenie v podstate mám, len by som rád vedel, či nie je lepší nejaký iný postup, prípadne či táto voľba nejakým skrytým spôsobom neovplyvňuje nejaké iné vlastnosti disku.

Jedná sa o HP nx6125 s nejakým Toshiba diskom, google ohľadom tohto nenašiel nič.

pokud vim, tak to caste parkovani je nastavene jako default v hardware, jedine co to ovlivnuje je o trosku vyssi spotreba energie (ktera je vsak diskutabilni pri frekvenci opetovneho roztaceni disku)…

Uz se to tady probiralo ale disky byly WD. Problem je ve vychozim nastaveni disku od vyrobce. Prekvapuje me ale, ze to ma i Toshiba…

ide teda o to, ci nastavenim na -B 254 o nieco neprichadzam (vykon, nejaky iny parameter), alebo ci to neskodi disku, ak je trvalo nastavena tato hodnota (notebook prakticky neprenasam).

Podle toho co jsem o tom cetl tak ne. Vyrobce proste jen nastavil vychozi hodnotu na prilis casto.

ďakujem :slight_smile: zatiaľ je to s týmto nastavením OK.