Po zavření už se neprobudí. Display je zhasnutý, zapínací tlačítko se pomalu rozsvěcuje a zháší, ale nereaguje na nic (touchpad, klávesy, dotyky, zapínací tlačítko.). Jde jen natvrdo vypnout a znovu nahodit.
Stává se to pouze po delší době, zpravidla až po několika hodinách, při otevření po kratší době funguje normálně. Už jsme zkoušeli vypnout swap - nepomohlo to. U jiných OS (Windows 8, dualboot) tento problém nenastává. Jak to řešit?
Pokud to je až po několika hodinách, nezkouší to třeba převést uspaný systém z uspání do hibernace pod nějakém čase, aby notebook nespotřebovával energii? To některé notebooky dělají. To bude asi záležitost BIOSu a Fedora ve výchozím nastavení s tím nemusí být kompatibilní. Ve výchozím nastavení ani nepodporuje hibernaci.
Tak čtu, že to není přímo hibernace, ale něco spešl na SSD od Intelu. Podpora v Linuxu je, ale vyžaduje to nějaký setup na SSD (počítám nějaký oddíl, kde to může ukládat) a Fedorou to není oficiálně testované, takže to ani nikdo soustavně netestuje. Asi bych to vypnul a používal jen suspend.
Tak jsem tu funkci zakázal a od té doby to samozřejmě funguje… Díky za radu Možná někdy vyzkouším ty návody na zprovoznění toho rapid startu i ve Fedoře…
Nedávno jsme řešili, jestli to podporovat. Ono to totiž je z pozice systému, který není na počítači předinstalovaný, poněkud komplikované. Je to trochu začarovaný kruh: instalátor by měl zjistit, že notebook tuto technologii podporuje a vytvořit ten speciální oddíl na SSD, který to vyžaduje, jenže pokud tam ten oddíl není, tak se BIOS tváří, jako že tu technologii nepodporuje, a instalátor tak neví, jestli ten oddíl dělat Muselo by se to řešit nějakým whitelistem notebooků.
Nakonec jsme od toho upustili, protože od toho upouštějí i výrobci notebooků. Nejnovější ThinkPady už to třeba nemají.
Mám naprosto identický problém na T420, ale v mém případě BIOS tuto Rapid Start technologii (položku v BIOSu) nemá.
Na tomto notebooku provozuju Fedoru už mnoho let a nikdy jsem neměl problém s uspáním a probuzením systému. Až do tohoto léta (červenec), kdy jsem notebook “otevřel” (tj. zvedl víko), ale notebook nic neudělal.
Neví někdo o nějakém jiném nastaveni v BIOSu, které by mohlo způsobovat tento problém?