Zdravím, narazil jsem na problém s přehráváním filmů. V Xine přehraju vše bez problémů, ale v Totem ne. Hlásí mi chybu kodeků. Jak je možné že v jednom to chodí a ve druhém ne?
A další věc, která by se hodila spíš do sítí, ale přeci jen, příkaz network restart mi nedělá nic, kupodivu (/etc/init.d/network restart). Hlásí to neznámý příkaz. Nevíte co s tím?
To neni moc dobry napad… pak se snadno stane ze brzo neco nefunguje :).
Myslim ze tohle je jedna ze zakladnich veci ktera funguje a pouzivam ji celkem casto. Prikaze “network restart” neexistuje, existuje pouze “service network restart” pripadne alternativa /etc/init.d/network restart. Init skripty se normalne nenachazi v ceste ke spustitelnym souborum ($PATH), takze je nemuzete poustet primo “network restart” ale musite napsat bud celou cestu nebo pouzit “service”.
/etc/init.d/network restart - tohle nefunguje, service network restart ano, ifup take. Chtel jsem to hlavne kvuli zapomenutym net kabelum, ktere pripojuji az po nabehu.
Resim dalsi kodek - podpora pro wma, kdyz nechci pouzivat ani Totem ani Xine pro prehravani pesnicek /gstreamer, lame, ffmpeg, mjpegtools mam/. Zkousel jsem Audacious i XMMS s pluginama, ale ani v jednom to nepustim. Existuje nejaky univerzalni kodek pro wma?
S tim root userem to moc nechnapu, nechce se mi u bezneho usr pokazde davat heslo pro root, kdyz chci neco instalovat a na prava users jsem se jeste nedostal:)
Nemusite psat pokazde heslo roota, proste si puste terminal, tam se prihlaste jako root a vsechno poustejte z nej. Prihlasovat se jako root do grafickeho rozhranni znamena zi riskujete a zbytecne. S wma vam neporadim, je to okenni format, podle me ten kodek je v takovym to baliku codecs nebo ja se to menuje a mplayer i vlc to prehrajou. Sam to nepouzivam ani nepodporuju.
wma - balík win32codecs myslím ,že je dostupný na ATrpms …
Taky to nepoužívám je to k ničemu a když už se soubor s touhle příponou objeví tak VLC no problemo…
Pred casem sme dospeli k zaveru, ze tyto kodeky nejsou vetsinou potreba a napr. mplayer funguje i bez nich. Krom toho byly k dispozici i jako rpm, tusim ATrpms, takze se to nemuselo instalovat rucne. Pokud to nekdo proveri jak to je, tak to do prirucky neni problem pridat.
Tak zrovna s mplayerem si uz nevim rady, Instaloval jsem striktne dle prirucky a pokousim se prehravat nekolik vyzkousenych filmiku a stale mi odpovida, ze nedokaze soubor otevrit. Ani obraz, ani zvuk. Ty same filmy provozuji na starsim PC s Fc6 a v mplayeru bez sebemensich komplikaci. V prirucce se pise, ze pokud mame repo livna, staci pro instalaci beznych nesvobodnych kodeku instalovat gstreamer-plugins* lame ffmpeg mjpegtools to jsem provedl, takze se neda hovorit o nedostatku kodeku, s timto balickem se instaluje i mplayer, doinstaloval jsem tedy jeste gui jako uz nekolikrat na jinych PC a ocekaval, ze to pojede - bohuzel nic. Nasledovalo nekolik pokusu (mplayer od jinud, dalsi kodeky, jine prehravace, spoustet jako root,… ) stale neotvira. VLC prehrava bez problemu a Totem take. V podstate je v cem prehravat, ale jde o princip a o to, ze bohuzel nejsem zatim schopen nastavit jiny prehravac, tak aby mi korektne zobrazoval ceske titulky. Jedna se o notebook a Fc8 32bit. Diky za pripadne postrehy a rady.
Mplayer od livna by mel mit vse v sobe zakompilovano. Netreba dalsich kodeku. Problem je pokud mate naistalovano nekolik mplayeru z nekolika pokusu, co se vlastne spousti. Chtelo by to sem hodit presny vypis mplayeru - na co si stezuje. Problem mohou zpusobovat i stare konfiguracni soubory - pro predchozi verze mplayeru, zapomenute na disku, treba v HOME.
Totem mi zobrazuje titulky spravne. Vetsinou se daji titulky stahnout v kodovani cp1250. Nastavte v totemu kodovani “Stredni Evropa (WINDOWS-1250)” a je to.
Po kazdem odebrani mplayeru jsem dohledal vsechny konfigurace a stopy po puvodnim prehravaci - tedy system je vzdy cisty (alespon doufam). Vzdy jsem instaloval jen jeden, juknul na verzi, vyzkousel, odinstaloval a vycistil system. Prvni byl z livny doporucovany priruckou a covexem ( a ten my vzdy doposavad fungoval tak jak je popsano v prirucce - cca 6 ruznych verzi fedory na ruzny hardware - nemel jsem nejmensi duvod to delat jinak) a ten co je tam ted je soucasti baliku kodeku z http://www1.mplayerhq.hu/MPlayer/releases/codecs/all-20071007.tar.bz2
Program nespoustim z konzole,provedu a preposlu pokud bude co, ale v gui to napise jen ze soubor xy nejde otevrit. Nevnucuje jine kodeky, ani nepise,ze mu neco schazi.
Ted bohuzel nejsem u toho notebooku, ale totem-ove nastaveni vyzkousim - diky.
Tak z konzole jsem film spustil, ale jsem z toho jelen,nevim co je LIRC. Pokud to chapu dobre, tak je problem v gui. Taky bezi jen hlavni okno s filmem, ale panel s tlacitky neni.
Prikladam vypis
LIRC je linux infrared remote control - dalkovy ovladac. Tam problem neni. Gui mplayer se take da spustit v terminalu: gmplayer. Zkuste take ten film prejmenovat treba na “pokus” Mplayer ma problemy rozpoznat urcite nazvy souboru - znamy bug.
Prejmenovani souboru castecne pomohlo, film spustim i “klikaci” metodou, ale prehravac hlasi problem s ALSA-ou problikava hlaska No_alsa unable to find simple control PCm (snad jsem to precetl dobre - blika to hodne rychle )a zvuk je trhany. Nekde jsem to tady u cetl, ale tusim, ze nebylo reseni. Jeste zkusim z konzole.