Dobrý večer
Jsem začátečník a učím se ovládat F15.Prosím o radu,používám Skype a nemužu rozchodit kameru,jinak funguje.Našel jsem nějaké návody,2 fungoji po spuštění Skype z terminálu-což si spustím já ale ne má drahá polovička.Mohl by někdo poradit jak vyřešit problém?Kamera je Trust HiRes Webcam Live - jiné označení sem nenašel.
Předem dík všem
- F15 jiz nema podporu
- co znamena ze kamera funguje jinak a v terminalu? Napis jak ji poustis v terminalu, neni problem to zautomatizovat i pro tvou polovicku.
Po spuštění Cheese kamera funguje - snímek i video.
Spustím Terminál GNOME a zadám
LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so skype
a pak funguje.
Moznosti je nekolik. Napr. pridat sestre do ~/.bashrc alias
alias skype=‘LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so skype’
cimz se vychozi skype nekde v bin prekryje timto. Pokud startuje skype z menu, je mozne, ze bude potreba v nem odstranit primou cestu k binarce.
Dve cesty, bud prepis spoustec pro Skype co se ukazuje v menu (/usr/share/applications/skype.desktop) a do Exec dej nasledujici:
Exec=/bin/sh -c "LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so skype"
nebo si vytvor skript v /usr/local/bin a pojmenuj ho skype a vloz tam nasledujici:
#!/bin/bash
LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so /usr/bin/skype
Musis tomu skriptu dat prava na execute
chmod +x /usr/local/bin/skype
Kdyz potom zavolas skype, at uz v konzoli nebo pres menu, mel by se nacist tvuj skript, cesta /usr/local/bin by mel byt v PATH pred /usr/bin, prip. /bin.
kuku.mp3
Nevyhoda postupu se zmenou .desktop je v tom, ze instalace skype tyto zmeny bez ptani prepise zpet na puvodni. S tim /usr/local/bin/ by to melo jit OK.