Je možné ve Fedoře namountovat disk se systémem souborů JFS i pro zápis? Jde mi to jen pro čtení…
Nikdy jsem nemel tu cest s JFS (Journaling File System) pracovat. Otazka je - jak ho pripojujes, na jakem ho mas mediu a podle ceho poznas ze neni povolen zapis?
Mám ho na externím HDD a poznal jsem to například tak, že není možné vytvořit složku ani nic nakopírovat. Oprávnění jsem samozřejmě změnil.
Dál mám JFS i na /home oddílu Ubuntu, které mám na disku také. Tam také zápis povolen nemám… Je to ale podivné, protože JFS podporuje přímo jádro, ve Fedoře, je JFS nějak blokováno, někde jsem viděl informaci, že za to může SELinux, ale moc jsem tomu neporozuměl.
JFS nepodporuje selinux, ale myslim, ze by to v zasade melo fungovat. Pouze se nebudou ukladat atributy pro selinux. Kdyztak zkus selinux docasne vypnout “setenforce 0”.
Kam mám “setenforce 0” napsat? Se SELinuxem bohužel nemám žádné zkušenosti. Jak ho případně zpět zapnout?
Jako root na prikazovou radku. Od toho momentu az do rebootu nebo do okamziku, kdy provedes prikaz “setenforce 1” se selinux prepne z rezimu enforcing do permissive.
Jde ovsem o to, jak ten JFS mas pripojeny. Prikazem “mount” taktez do prikazove radky ziskas vypis pripojenych zarizeni a jejich parametry.
[root@koki-laptop koki]# setenforce 0
bash: setenforce: command not found
a toto je konkrétní řádek výpisu “mount”
/dev/sda8 on /media/_media_Ubuntu_ho type jfs (rw,nosuid,nodev,uhelper=hal)
Tak to asi nebude ale vypis z Fedory ne? Ubuntu selinux nema… ve Fedore je tento prikaz v balicku libselinux, cela cesta je /usr/sbin/setenforce.
Podle prikazu mount je fs pripojen “rw” - read, write. Takze bohuzel nevim proc tam nejde zapisovat…
Snad jen jedna vec me napadla - zkousis tam zapisovat jako root?
Co vypise prikaz “touch /media/_media_Ubuntu_ho/test”? Zalozi se soubor “test”?
Všechno, co jsem tady uvedl je výpis z Fedory. “setenforce 0” napíše, že je to neznámý příkaz, nevím proč.
A ten řádek výpisu mount se týká diskového oddílu, ne kterém je ubunťácký /home. touch zkusím, ale myslím, že pokud nelze vytvořit nový adresář, nepůjde ani tohle
Takže touch jde, tudíž je asi problém v tom, že můžu na JFS zapisovat pouze jako root.
pokud jsi si nepřidával /usr/sbin/ do proměné PATH tak musíš napsat celou cestu
/usr/sbin/setenforce 0
koki: JFS podle me podporuje Linuxova prava a uzivatele. Zasadni problem je ovsem v tom, ze uzivatel jmenem “jarda” z Fedory NENI to same jako uzivatel “jarda” z Ubuntu. Uzivatele se identifikuji podle UID a to bude zrejme pro uzivatele se stejnym jmenem v obou systemech jine. Vyresit to jde, ale chce to hodne opatrnosti. Kdyz se podivas do /etc/passwd najdes tam u kazdeho uzivatele cislo. To je ono UID. Pokud toto cislo budes mit na obou systemech stejne, pak bude “jarda” z Fedory to same co “jarda” a Ubuntu. Problem je v tom, ze pokud to v jednom nebo druhem /etc/passwd zmenis, soubory na disku budou stale popsany puvodni UID, takze po zmene UID musis u vsech souboru, ktere takove UID maji, zmenit vlastnika… a to je celkem fuska, abys nenadelal vic skody nez uzitku.
Tak jsem po dlouhé době užívání Ubuntu dal opět šanci Fedoře. Docela mě oslovila Fedora 10
Nicméně stále přetrvává problém zvaný JFS. Je mi jasné, že oddíl z jiného OS by asi byl problém, to už ale teď pominulo. Jediným problémem zůstává JFS oddíl na externím disku. Vůbec ale nerozumím tomu, proč se do oddílu dostanu jen jako root. Vždyť u připojeného externího zařízení se práva na přístup nastavují při připojení, ne? Na notebooku u na stolním PC se na JFS oddíl externího disku dostanu bez problémů i přesto, že mé uživatelské účty na těch dvou PC mají samozřejmě rozdílná UID. V čem je tedy problém ve Fedoře? Mám natvrdo vypnout SELinux?
Díky za rady, vím, že se tady toho už napsalo docela hodně, stejně jsem z toho ale nepochopil,jak mám postupovat…
Z tveho posledniho prispevku nechapu jakou mas konfiguraci ceho a co na cem nejde. Pises ze na notebooku i stolnim PC se na JFS dostanes… a kde se na nej teda nedostanes?
SELinux nemusis natvrdo vypinat, staci docasne prikazem “setenforce 0”. Jesli se neco zmeni…