Jak zotavit Fedoru 34

Dobrý den,

kdo byste mi mohli pomoci, jak zotavit počítač se starou Fedorou 34, jádra jsou 5.13.10-200.fc.34.x86_64, 5.13.9 a 5.13.6 a kromě nich tam byla jako rescue kernel ještě Fedora 30, když:

jsem zadala

sudo rm -f /boot/-rescue-
sudo kernel-install add $(uname -r) /lib/modules/$(uname -r)/vmlinuz

Jako rescue tam sice je taky 34, ale z menu se nedá najet do ničeho:

alloc magic is broken at 0xbf5eefa0: …pak je celá řada podobných údajů…a končí to “invalid stack frame at 0x7fff0 (0x9041)”

Zkoušela jsem celé menu a výsledek je (téměř) stejný.

Ještě předtím jsem se pokoušela o dnf update (ze software centra to nešlo kvůli nedostatku místa), což neproběhlo zcela, jenom asi ze 70% - v domnění, že update není upgrade…

Co můžu udělat, abych to vrátila aspoň do toho předchozího nebo funkčního stavu -
z rescue módu k poslednímu jádru, kam se dostanu

linux ($root)/boot…ro rhgb quiet systemd.unit=rescue.target

• je to správně?
    zadat dnf history undo last - dá se to opakovat a dostat se o krok zpět?

• pokusit se opravit systém souborů

• nebo ještě něco jiného?

Moc děkuji za odpověď, nerada bych to ještě více zkomplikovala.

Nevim jestli to tady forum nejak nepokazilo, ale rm -f /boot/-rescue- asi nic moc neudela… nastesti.
Jinak to holt vypada, ze se nejak poskodil obraz jadra, nebo initrd (mozna kvuli nedostatnku mista?)…

Kazdopadne pokud to jde pripojit USB s fedorou nebo jiny rescue system nabootovat z nej a podivat se co se tam stalo (u ne-fedora distribuci je potreba rucne pripojit svazky, ani nevim zda ma jeste fedora usb nejakky rescue mode). Pokud se tam dostanes tak nejdriv uvolnit misto (treba smazat logy nebo journal… tezko rict jak je souborovy system rozdeleny) pripadne v /boot stara jadra, nechat tam jen jedno (posledni) pripadne pres dnf provest reinstallaci jadra. Ze nedobehne dnf update je celkem zvlastni, protoze kazda transakce behem testu kontroluje ze se to na disk vejde. Pokud je nakopnute dnf pak se da jit jeste pres rpm.
Kazdopadne preruseny update vetsinou vede k tomu ze v systemu jsou duplicitni balicky, neco jako
dnf repoquery --duplicated
by je mohl vylistovat, pak je potreba ty duplicitni stare smazat atd…

Ano, úplně 1. krok je vůbec se tam dostat, což se mi zatím nepodařilo - když jsem zkoušela celé menu do rescue módu nebo pak do emergency módu, jenom kratičce probliklo

free magic is broken at 0x… (odshora až dolů)

a jelo to znova od začátku do menu, stále stejný výsledek.

Tedy další pokus bude z usb, což nemám, pak se určitě přihlásím, zatím každopádně děkuji :slight_smile:

Driv mela instalacka Fedory rescue mod, ktery rovnou pripojil existujici oddily na disku vcetne proc/sys atd… Nevim jestli to tam jeste je, kazdopadne pokud ne chce to mit uz trochu zkusenosti jak system pripojit tak, aby clovek mohl udelat “chmod” do OS na disku a v nem provadet treba operace s dnf/rpm. Pokud s tim nemas zkusenosti je mozna v takovem pripade jednodussi zkopirovat z nej hodnotna data, zazalohovat si /etc a preinstalovat.

Tak rescue mode uz v instalacnich live CD neni, ale popis jak udelat chroot v dokumentaci:

Tak jsem trochu postoupila v řešení problému:

Podařilo se mi najet z USB, kam jsem dala tu původní Fedoru 34 live, ale jenom do basic graphics verze, plná nešla a žádná možnost opravy stávajícího systému tady není.
Co tady vidím - disk s Fedorou má 3 oddíly sda1 bootable, sda2 swap a sda3 je největší. Zkoušela jsem check filesystem na sda1 a 3, oba jsou undamaged, intact.
Můžu je připojit/mount, ale nevím, jak dál? Jde mi jen o obnovu F34.

Jinak jsem četla ten návod z dokumentace… a zatím jsem skončila u bodu 3, neb # lsblk -f -p neudělal vůbec nic…

eeee. “#” je v tom to pripade znak promptu uzivatele root, v bashi se tim ale normalne znaci komentar, takze pokud zadas skutecne “# lsblk” tak to nic neudela, musis zadavat jen “lsblk”, nicmene z toho co pises tak je zrejme ze sda1 je boot a sda3 bude nejspis root. Nevim co potrebujes obnovit, pokud potrebujes treba jen data tak si pripoj sda3 a zkopiruj si z toho co potrebujes… pokud opravdu potrebujes rozbehnout ten system co je na disku tak to opravdu bude chtit rozumet tomu trochu vic nez slepe opisovat prikazy z dokumentace.