Dobrý den, podle návodů jsem vpořádku nainstaloval Fedoru 10, ale po její aktualizaci a následném vypnutí a zapnutí už nenabootovala. Mám jeden HDD rozdělený napůl a na jedné části mám Windows XP a na druhé Fedoru, tak bych se chtěl zeptat, jak Fedoru odeberu z počítače, tak aby po jejím odinstalování normálně hned po zapnutí počítače bootovaly Windows tak jako předtím. Můžete mi prosím naprosto pro blbce popsat jak to udělat?
co kouknout třeba sem http://wiki.fedora.cz/doku.php?id=navody:prirucka:odebrani
Není to škoda? Hned Fedoru odepisovat po “neúspěšném” updatu? Možná, kdyby si přesněji popsal, to nenabootování, tak by jsme věděli jak ti pomoct, tedy pokud opravdu nejsi konečně rozhodnut se Fedory zbavit.
Konečně rozhodnut se Fedrory zbavit nejsem, takže se pokusím co nejpřesněji popsat bootování. Zkrátka od té doby, co jsem Fedoru aktualizoval, se při jejím spuštění vřdy pouze objeví černá obrazovka a nahoře bliká bílý kurzor, samotné gřrafické rozhraní s přihlášeními k účtu nenaběhne ani po 10 min. a když chci Fedoru spustit přes výběr OS, tak tam mám Fedoru dakrát, i když jsem ji instaloval jen jednou, víte teda někdo co s tím?
PS: vaca: díky za návod, ale ten jsem našel, potřeboval bych spíše nějak podrobněji (víc pro blbce) vysvětlit to odinstalovaní pomocí Win DVD.
Nemáš náhodou grafickou kartu nVidia? Že máš v tom výběru 2x Fedoru je pravděpodobně to, že to jsou dvě jádra, ty čísla by se měly navzájem lišit, zkus nabootovat do toho staršího, jestli tam náhodou nenaběhne.
ano mám nVidii 8600GT Magic. Nenabootoje ani z jednoho.
instaloval jsi ovladače pro nvidii podle příručky?
zkus nastartovat do textového režimu pokud nemáš přidej si rpmfusion a nainstaluj ovladače vše najdeš
zde v příručce
ovladače pro nVidii jsem instaloval ve Windows, myslel jsem že to stačí. Jak tak koukam, nejlepší asi opravdu bude Fedoru odinstalovat a nainstalovat znova
Nejlepsi bude si precist prirucku. Opravdu, ver nam, piseme ji i pro sebe, ale predevsi pro ostatni, aby nemeli tyto problemy.
dobre, ale na to je ted uz pozde, ne? kdyz uz se do Fedory ani nedostanu
Nikdy není pozdě, dokonce někdy ani po formátu http://wiki.fedora.cz/doku.php?id=navody:prirucka:oprava
přesně jak psal playman, do Fedory se nedostanu a přes instalační DVD fedory mi systém opravit nejde. Oprava zavaděče GRUB na windowsovský se mi taky nepovedla, protože se mi instalační DVD Xpéček ani nspustí (bootování mám nastavené správně). Fakt mi nemůžete napsat jak se dá nějak jednoduše Fedora odstranit?
zkoušel jsi nastartovat do toho textového režimu?
nechápu proč by nešlo nabootovat z instalačního DVD pokud je v biosu nastaven boot jako první z DVD, snad jen vadné DVD či problémy s mechanikou.
Pokud muzes startovat windows pres zavadec GRUB, tak proste nastartuj windows, v nem pust fixmbr, restartuj, jesli je GRUB nahrazen NTLDR a ve windows odstran oddily disku, ktere si priradil Fedore.
Pokud ti nestartuje originalni DVD Windows, zavolej do Microsoftu na help linku, jiste ti ochotne poradi.
Co se Fedory tyce, pokud nenapises co delas, aby ti system sel opravit, nikdo ti nemuze rict proc to nejde.
Window přes zavaděč GRUB normálně rozběhnu, ale nevim jak se dostanu do toho fixmbr?
Otevri si “command prompt” a napis fixmbr.
to nic nedělá dám, Start, Spustit, napíšu “cmd” a potvrdim Enter. Tam zadám fixmbr a napíše to fixmbr není názvem vnitřního ani vnějšího příkazu, spustitelného souboru nebo dávkového souboru. Tak nevim…
PS: psal jsem to z výchozího adreséře C:\Documents and Settings\Vlada
díky, rozumím tomu správně, že stačí stáhnout tu aplikaci FixMbr a nainstalovat, nebo je potřeba ještě něco?