Jak napsat π (nejlépe pomocí ComposeKey)

Gůgle na mě vysype spoustu odkazů, ale všechno to končí buďto radou “use Compose Key”, nebo je tam postup, který nefunguje.
Pomocí ComKey píšu ledacos, ale zrovna pí se mi nějak vzpěčuje.
F22, 64b, XFCE

Jako pro většinu speciálních znaků používám mnohohmat podle unicodové značky, tedy v tomto případě
Ctrl + Shift + u03c0, prostě π, ale kdyby mi někdo poradil něco prostějšího, byl bych neskonale vděčný.

Ilja Iljič napsal(a):

Ctrl + Shift + u03c0, prostě π, ale kdyby…

Tohle jsem také našel, jednak s jinou unicode hodnotou a navíc to asi používám nějak blbě, prostě to nefunguje.

Stejně tak vlastní úpravy v ~/.XCompose:
Tohle taky nic:

# ~/.XCompose
# This file defines custom Compose sequence for Unicode characters

# Import default rules from the system Compose file:
include "/usr/share/X11/locale/en_US.UTF-8/Compose"

<Multi_key> <8> <8> : "∞"   U221E
<Multi_key> <p> <i> : "π"   U266A

Tedy předesílám, že nepřispívám k tématu ComposeKey, protože nepoužívám. Ale připadá mi divné, že by nefungovalo
π jako Ctrl + Shift +u03c0 (prostě přidržím ctrl a shift a při tom přidržení postupně vyťukám ostatní znaky, dělám to na klávesnici s českým rozložením a číslice na numerické). Potvrzuji, že Ctrl + Shift + u221e funguje pro nekonečno ∞, ale Ctrl + Shift + u266a mi vrací osminovou notu ♪.

Nefunguje.
Nefunguje na Fedoře a teď jsem to zkusil na jiném počítači s OpenSUSE a taky nic.
Dále mám v práci počítač s Mageia 5 a tam to částečně chodí, ale jen pro kódy, která neobsahují písmeno C.
Tedy Ctrl + Shift + u221e napíše nekonečno, ale už ne Ctrl + Shift +u03c0 , tam zadávání skončí, jakmile zmáčknu klávesu C.
Stejně tak je marné zkoušet zmáčknout Ctrl + Shift + u při psaní zprávy v mailu, nebo vyplňování webového formuláře. Při tom Ctrl + Shift + u vyskočí nové okno se zdrojákem mailu či html.
Zdá se mi ten systém Ctrl + Shift + být nepoužitelný.
Compose Key je na tom o něco lépe.

Fedora + IceWM + gedit funguje. Podle me ti WM nebo editor zere klavesy.

Zkusenost:
Zkousel jsem Ctrl + Shift + u03c0 v gnome-terminal … nefungovalo … nejde vlozit “C”
Pak jsem sel do nastaveni gnome-terminal: Upravit>Predvolby>Klavesove zkratky - Upravit>Kopirovat
a zamenil jsem zkratku Ctrl + Shift + C za neco jineho …
Pak uz slo “C” v prikazu Ctrl + Shift + u03c0 napsat, a ukazalo se π.
(nastaveni gnome-terminal jsem zase vratil zpatky)