jak naistalovat steam

mám problém jsem začátečník v linuxu obecně , pravda je taková že si ze školy matně pamatuju několik základních příkázů v shell a jelikož jsem dle vlastního soudu moc dlouho ničil to málo co jsem uměl tím že jsem používal winhnus v zásadě jen proto že mi pod linux nechodil teamfortrres2 , který je již i v linuxové verzi ,kterou hodlám používat právě z fedory18, která mě na první dojem nadchla na druhý ještě víc, tak bych rád věděl co udělat pro dobrou hratelnost a jak toto vůbec do svého PC natlačit - jsem začátečník a tak prostě netuším jak na to …dríve jsem to již zkoušel pod Ubuntu ovšem prakticky se nedala ta hra hrát jelikož dle netgrafu ve hře jsem nedosáhl více jak 20fps což je opravdu veliká bída nešlo to více ani po úplném snížení detailů pro normální hratelnost je třeba cca 50-60 fps což bez problému dosahovala i integrovaná grafická karta intel na desce gigabyte EG41MFT-US2H , nyní používám grafickou kartu ATI HD 5770 (1G ddr5) , která je v gnome 3.2 dle všech příznaků plně podporována a tudíž i mě se jeví jako plně funkční , například u ubuntu jsem měl problém že po nahrání nesvobodného ovladače zmyzel boční panel nástrojů a aplikací (ten v levo) a ani po kilnutí balíčků a opetovnému návratu k originálu ze zálohy se to už neprobudilo (osobně si myslím že to vypnulo gnome a já jen netušil jak to zase zapnout) …
rekapitulace pro to aby se mi dalo pomoci
parametry pc :
procesor intel core 2 duo 3ghz v patce 775
deska gigabyte EG41MFT-US2H
ram : ddr3 4G 1333
grafika : ati HD 5770 1G ddr5 (je ještě varianta s menším taktem a jen 512M ddr3)

balíček steam je původně pro debian - v ubuntu a debianu se naistaluje jako ve windows prostě stažením ze http://store.steampowered.com/about/
ve fedoře 18 ne
pokud jej stáhnu a dám naistalovat napíše mi že je to nekompatibilní verze ----- proto jsem za stálého gůglení ,klikaní,kouření a vypouštění krajně neslušných výrazů ,v podstate se jednalo o nekolik desítek přirození dámských, asi 15 přirození pánských a myslím že došlo i několik stovek dívek lechčích mravů , nicméně zistil jsem že steam je původně pro debian což považuji za svůj opravdový úspech ,ovšem toto vítěztví by se jevilo Pirhovím, pokud by se mi nepodařilo steam do fedory 18 dobastliti potažmo natlačiti i 3d akceleraci v plném-to rozsahu a tímto hru pařiti , dokonce jsem dokázal naistalovat i mumble pomocí nástroje yum, pravda trovalo mi to déle než jsem přišel na to co vlastně dělat,domnívám se že, pokud bych stejné úsilí věnoval studiu makroekonomiky jsem už dneska daleko za vodou, ale to teď není mím cílem … za nápady předem děkuji vím že toto je linux a je tu prakticky všecko nějak možné ,ale taky chápu že nikdo znás nenosíme cedulku nemožné na počkání zázraky do tří dnů …
no a teď z jiného soudku - HW - evolve marz HD DVB-T tuner do usb - jak ji rozfachat , stáhnul jsem si návod kterej je z polského fora a je pod ubuntu a je pro kafeine ale toto má čas zatím to řešit nehodlám až to bude aktuání vrátím se k tomu

Pro Steam je to díky Tomovi relativně jednoduché:

cd /etc/yum.repos.d && sudo wget http:// spot.fedorapeople.org/steam/steam.repo #umázni mezeru za http://
sudo yum install steam

Jak na grafické ovladače máme v místní wiki http://wiki.fedora.cz/doku.php?id=navody:prirucka:hardware#instalace_ovladacu_pro_graficke_karty_nvidia_a_ati
Jen chci upozornit, že s ATI to hold není v Linuxu tak jednoduché jako s Intelem nebo nVidií. A to můžu potvrdit i z vlastních zkušeností.

S tunerem ti bohužel neporadím, nemám nejmenší zkušenosti. Navíc, bych být tebou, pro takhle rozdílné téma od toho prvního (a názvu tématu), založil další, s názvem trochu víc výstižným, někdo se může chytnou, kdo už třeba řešil podobný problém, ale téma s instalací Steamu navštívit nehodlá.

děkuji , steam běží , hra se stahuje :slight_smile:
Podle příručky jsem zkusil zda mi jde plná akcelerace a ejhle jak jsem si myslel opravdu jde , i gnome tvrdí že jede v normálním režinu a ne v záložním prý používá ATI jumper4 takže čekám na stažení hry a uvidíme jak to dopadne

takže další problém nahodilo to eror výpis chyby je :
this application requires either the GL_EXT_texture_compression_s3tc,or GL_EXT_texture_compression_DXT1+GL_EXT_texture_compression_DXT3+GL_EXT_texture_compression_DXT5 OPEN GL extensions. please istall S3TC texture suport

On je ovšem rozdíl, jestli ti ta akcelerace běží z opensource ovladače nebo z proprietárního ovladače. Team Fortress 2 si na open source ovladači dost pravděpodobně nezahraješ právě kvůli chybějícím implementacím nejrůznějších funkcí. Takže se instalace ovladače od ATI/AMD nevyhneš.

našel jsem návod jak tuto chybu sprznit ovšem rád bych toto konzultoval je li tento postup použitelný i pro fedoru 18 - ale jelikož si myslím že zásadní změny se od verze 17 beta udály v jiné oblasti než zrova v ovladačích textur pro opengl myslím že by mi to mohlo chodi i v F18 co ???http://russellbryantnet.wordpress.com/2012/12/07/installing-steam-for-linux-beta-on-fedora-17/

vše v pořádku vše chodí a funguje :slight_smile: