jak instalovat pres yum

Tak dalsi a ted zavaznejsi problem, mam stazeno : xine, ogle, mplayer
ale nedari se mi to nainstalovat, neni to rpm, takze jsem to nechal rozbalit do slozky root. Je tam ted adresar. V terminalu jsem si vlezl do toho adresare jako su a dal zum install ogle, potom to stejny s mplayerem a to samy s xine, ale pokazdy mi to hodi ze je hotovej krok 1/3 a pak to hodi hlasku :

cannot find and valid baseurl for repo: core

To je chyba nejakych repozitaru ci co?

Dekuji za pomoc. Vodnik

Yum umoznuje instalovat pouze RPM a pokud nepouzijes parametr “localinstall” tak jen ze sitovych repozitaru.
Pokud to neumis nic jineho nez RPM z repozitaru neinstaluj!
Xine i mplayer jsou v repozitari livna. Ogle zrejme neni takto jednoduse dostupne. Muzes ale jeste zkusit VLC.

Jinak tvoje chyba kterou vidis je zrejme nedostupny repozitar core - bud nejsi pripojeny na sit, nebo je momentalne nedostupny server ze ktereho se balicky stahuji.

Předpokládám, že nemáte pripojení na internet, a proto jste si balicky stahl zvlast …

Jestlize to není rpm (tj. jmeno balicku nekonci na .rpm), tak to asi bude zdrojový kod (jmeno balicku konci na .tar.gz nebo neco podobneho). V tomto pripade budete muset zdrojovy kod zkompilovat. Ne ze bych Vas od toho chtel zrazovat, ale myslim si, ze pro zacatecnika to neni snadny ukol. Hlavni problem je, ze budete muset stahnout kybl dalsich balicku, ktere jsou pro kompilaci nezbytne a ty nainstalovat/zkompilovat v urcitem poradi, aby bylo ucineno zadost zavislostem. Dale mozna bude zapotrebi nastavit symbolicke linky apod. Zkratka tudy cesta pro Vas nejspis nevede…

Ta chybova hlaska v podstate znamena, ze yum se snazi patrat v repozitari core, ale nemuze ho najit. Jestli nemate pripojeni k internetu, tak je to vcelku pochopitelne…

Dalsi moznosti je, nasmerovat yum, aby instalaci balicku provadel z instalacniho DVD (myslim, ze se to tady uz na foru resilo, takze zkuste pohledat…)

Macky

Doporucuji vam precist tez:
http://forum.fedora.cz/read.php?1,4848
ktery vam snad pomuze pochopit zcestnost vaseho usily.

Dekuji za osvetleni meho problemu. Na internetu ice jsem, ale rpoblem budes pripojenim na internet pres 3 routry, ktere mam na tomto pc v ceste. Bohuzel na tomto pc, jine reseni nemam a holt u meho providera to an ijinak udela nemohu. Ale pokusim se stahnout par veci a pak to tedy nainstalovat z dvd a pak dam opet vedet.