poradte mi prosim, krok za krokem, jak nainstaluju ovladace k wifi karte EDIMAX EW-7128g. navod je na http://www.abclinuxu.cz/hardware/pripojeni-na-sit/bezdratove/pci/edimax-ew-7128g ale jsem z toho jelen. linux je pro me novinka. diky vsem
doplneni: docetl jsem se ze mam nainstalovat WPA Supplicant Free Edition development, ale nejsem si jist jak to udelat. hledal jsem to pres pridat palikace a nenasel. stahl jsem si to z webu rozbalil a ted si nevim rady.
Nevim kde je psano neco o wpa supplicantu ale uz se to tu probiralo - jedna se o RaLink akorat zrejme rt61 http://forum.fedora.cz/read.php?1,2804,2804#msg-2804
Obecny postup:
http://wiki.fedora.cz/doku.php?id=navody:fc6instalace_aplikaci#instalace_aplikaci_pomoci_kompilace_zdrojoveho_kodu
Postup
yum -y install kernel-devel
yum -y groupinstall “Development Tools”
wget http://prdownloads.sourceforge.net/rt2400/rt61-1.1.0-b2.tar.gz?download
tar xfz rt61-1.1.0-b2.tar.gz
cd rt61-1.1.0-b2
make
make install
Jedna se o instalaci hlavickovych souboru C jadra, kompilator, stazeni zdrojovych kodu a jejich kompilace pro aktualni bezici kernel. Po aktualizaci kerneluje potreba ovladac rekompilovat. Bohuzel tento ovladac neni v distribuci, takze jina varianta pro tuto kartu asi neni. Existuje spousta jinych wifi karet kde toto neni potreba delat.
to covex:
zkusil jsem to podle tveho navodu ale skoncil jsem na “make” pise mi to : make: *** No targets specified and no makefile found. Stop. kdyz si vypisu ls rt61-1.1.0-b2 vidim tam jen :
CVS FAQ CHANGELOG LICENSE Module TESTING THANKS
kdyz skusim spustit make v Module napise mi to :
make: *** /lib/modules/2.6.20-1.2952.fc6/build: není souborem ani adresářem. Stop.
rt61.ko failed to build!
make: *** [module] Error 1
kde delam co spatne ?
diky
tak me napada , nebude lepsi prejit na F7? ta ma pry v sobe lepsi podporu wifi.
To ma, ale ovladac pro rt61 obavam se tam neni.
Pokud vam to pise
make: *** /lib/modules/2.6.20-1.2952.fc6/build: není souborem ani adresářem. Stop.
neudelal jste yum install kernel-devel nebo mate balik kernel-devel pro jinou verzi nez je vas bezici kernel.
rpm -qa | grep kernel && uname -a
vypisuje to :
kernel-headers-2.6.20-1.2952.fc6
kernel-devel-2.6.20-1.2952.fc6
kernel-2.6.20-1.2948.fc6
kernel-2.6.20-1.2952.fc6
Linux localhost.localdomain 2.6.20-1.2952.fc6 #1 SMP Wed May 16 17:59:13 EDT 2007 i686 i686 i386 GNU/Linux
uname -r
2.6.20-1.2952.fc6
muze byt velky rozdil v tom poslednim ctyrcisli u kernelu ?
je v tom nejaka chyba ?
ted jsem zkusil jeste jednou spustit yum -y install kernel-devel
a na konci vystupu je tato hlaska:
Transaction Check Error:
package kernel-devel-2.6.20-1.2952.fc6 (which is newer than kernel-devel-2.6.20-1.2948.fc6) is already installed
jsem lama a s timhle si sam neporadim
Tu posledni chybu budeme ignorovat, jedna se o jakousi momentalni indispozici repozitare s aktualizacemi.
kerned-devel musis mit pro aktualni bezici kernel (ano posledni ctyrcisly je dulezite a neustale se zvysuje - tzn. novejsi kernel ho ma vyssi), coz vypada spravne. V tom pripade uz me napada jen jeden problem, ktery toto zpusoboval ne jen tobe a je popsan zde:
http://wiki.fedora.cz/doku.php?id=navody:fc6poznamky#instalator_nainstaloval_kernel_i586_misto_i686
Je tam i odkaz na vlakno kde se to probiralo.
a je spatne to ze mam ?
kernel-2.6.20-1.2948.fc6
kernel-2.6.20-1.2952.fc6
instaloval jsem FC6 na uplne novy pocitac kde zadny OS nebyl. a instalace mi probehla hned napoprve, jen se mi po instalaci stahovali aktualizace.
znamena to ze mam nainstalovane dva kernely ?
Takto nainstalovane dva kernely nevadi, pouziva se ten ktery vyberete pri startu pocitace (automaticky ten nejnovejsi). Jde o architekturu:
yum list kernel
a jak se mi sem ty dva kernely dostaly ?
udelal jsem to ja , nevedome ? nebo se automaticky stahnul ?
ted jsem spustil aktualizaci a mam tady tuhle hlasku o problemech s urcenim zavislosti:
Missing Dependency: faad2 < 2.5 is needed by package ffmpeg-libs
souvisi to nejak spolu ?
a jeste jsem se chtel zaptat, podle ceho jste usoudil ze muj problem je prave se spatnou verzi kernelu ?
ptam se ze zvedavosti.
Takze se mi podarilo ovladace nainstalovat a to tak ze jsem nainstaloval F7 a zkusil postup dle covexe, proslo to v pohode.
timto bych chtel podekovat za pomoc a trpelivost covexovi (a poprosi o odpoved na otazky v mem predchozim prispeveku.
Diky
Zkusim odpovedet za covexe. Kernel se tam dostal pri aktualizaci a to bud manualni nebo automaticke. To podle toho co pouzivate. A je to normalni. Kernel se nikdy neupdatuje, ale provadi se paralelni instalace. To pro pripad, ze by novy kernel nefungoval, aby byla moznost vratit se ke staremu. Yum plugin installonlyn umoznuje nastavit kolik starych kernelu se bude uchovavat. Defaultne 2, ja pouzivam klidne i 10.
Toto “Missing Dependency: faad2 < 2.5 is needed by package ffmpeg-libs” s kernelem nesouvisi. Nejspis to bude problem v soucasnem pouzivani nekompatibilnich repository: napr. livna a freshrpms. Aspon ja to tak mam u FC6 a ignoruju to - nicemu to nevadi - pokud vite o co jde. Resenim je pouzivat jen jedno repository nebo spravne nastavit exclude v yum.
Na posledni otazku covex uz odpovedel drive. Uvedeny adresar je totiz soucasti baliku kernel-devel.
“Pokud vam to pise
neudelal jste yum install kernel-devel nebo mate balik kernel-devel pro jinou verzi nez je vas bezici kernel.”
dekuju za odpovedi i vysvetleni.
zase jsem o kousek chytrejsi