rád se podělím o drobnost k mobilnímu modemu od T-Mobile Huawei E173. Protože jsem jej potřeboval rozjet pod Fedorou 17, hledal jsem nejprve různá jiná řešení, například od MovieStar. Ve Fedoře je to ale mnohem jednodušší. Stačí zasunout modem a jakmile si jej systém ošahá, tak v Aplikace>Ostatni>Připojení k síti vybrat mobilní širokopásmová>T-Mobile (přejmenoval jsem z výchozí na internet) a upravit parametry: záložka nastavení IPv4 jsem nechal automaticky (PPP), záložka mobilní širokopásmová> číslo: *99#, jméno a heslo: gprs/gprs, APN: internet, typ: libovolné (ne všude je 3G), záložka nastavení PPP> metoda: CHAP, nepoužil jsem šifrování, ale zato mám všechny tři zátržítka u komprese. Uložit, vybrat T-Mobile internet, modem se chytí, ukáže se v ikonce připojení sloupcový graf kvylity signálu a už z něj píši tento příspěvek :-).
Jojo, E1750 funguje podobne. Jen je idealni jeji predem prepnout do modu kdy je hned videt modem a mass storage ctecka, ne ten “cdrom” s ovladaci pro windows. Zkrati se trochu inicializace, protoze se nemusi volat usbmodeswitch.
Tak jsem to prechvalil, viz.> https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=872278 . Po updatu Fedory modem prestava pracovat. Nejsem si jisty, ze vratit stary balicek je spravne reseni. Znamemu, jsem na volne misto rychle nainstaloval Ubuntu, ktere timto neduhem netrpi, tak mu modem jede. Jen nevim, jak mu vysvetlit, aby si tam nechal i Fedoru, kdyz navic narazil na Spravce programu v Ubuntu (takovy maly androidmarket nebo appstore pro Ubuntu) a asi budeme Fedoru mazat. Protoze si tento modem obcas pujcuji k notasu, trapi to i mne. Netusi nekdo, jak to obejit? Tedy krome startovani z LiveCD, to jede v poradku, pripadne nedelani updatu. Diky.
Tedy opravuji, jede v Ubuntu 12.04LTS, pod 12.10 nejede, stejny problem jako ve Fedore. Protoze pouzivam jen LTS, tak me to ani nenapadlo.
Hmmm… regrese v rámci jednoho vydání jsou fakt mrzuté Pokud máš účet na bugzille, tak k tomu bugu připoj aspoň svůj komentář. Čím více lidí tam bude, tím větší je pravděpodobnost, že se na to někdo podívá.
Zřejmě je to tedy modemmanager, viz poslední komentář v bugzille. Takže asi najít tu funkční verzi ve fedora koji/bodhi a vrátit se k ní, popřípadě tlačit na vyřešení té chyby.
Zkusil jsem návrat na testovacím ntb (hp6715s) , co používám na zahradě, přes yum (odinstalovat 6.0, bohužel včetně závislostí a nainstalovat verzi 5.2) a dopadlo to neslavně. Je to na jeho přeinstalaci, popadalo a smazalo se spousta závislostí a přestaly chodit i jiné věci. Naštěstí na něm žádné specifikum není, používám jem ho jen na internet a na filmy. Šáhnout na svůj hlavní (hp6910p) nemám odvahu. Před tím jsem na 6715 ještě zkusil novou 6.0.0.2 a taky nic. Zkusil jsem stáhnout F18RC1 live a chová se stejně. Budu v tu dobu, kdy si modem půjčuji (kde není wifi, nebo je můj iPhone pomalý, ten zatím běžel vždy a všude) zatím používat live F17, kde Huawei e173 jede bez problémů. Snad to časem opraví.
Odinstalace takovychto komponent neni dobry napad. Je potreba to udelat pres yum downgrade, resp. stahnout starsi rpm a nainstalovat ho pomoci rpm --oldpackage, jinak se stane to co se ti stalo.
Kazdopadne pokud uz se stalo, neni jeste nutna reinstalace. Pokud funguje yum pak staci zprovoznit sitovani rucne a pomoci yum history si vypsat co se odstranilo a opet to nainstalovat.
distribuce, kde se modem Huawei E173 chytá ihned po instalaci a běží i po všech aktualizacích:
Fedora 16
Ubuntu 12.04 LTS
distribuce, kde funguje po instalaci před upgrady, respektive s liveka, ale po upgradech je nefunkční:
Fedora 17
distribuce, kde nejede od začátku:
Fedora 18
Ubuntu 12.10
openSuSE 12.3
S ohledem na podporu mi vychází zatím nejlépe Ubuntu 12.04 LTS (I když sám jsem na cestovním ntb nechal Fedoru 16).
Protože tento modem vidívám v nabídkovém regálu skoro na každé poště a zřejmě bude dost rozšířený, je škoda, že to
s podporou na Linuxu dopadlo takto bledě :-(.
AFAIK tady není problém v kernelu ale v ModemManageru a přestalo to fungovat při přechodu z verze 0.5.x na 0.6.x. Očividně to v upstreamu ještě nikdo nezpravil, takže to nefunguje ve všech verzích distribucí, které už mají 0.6.x.