Ahoj. Mám problém s bootováním Fedora Core 3. Pro zavádění používám zaváděcí program GRUB. -Ten jsem dříve používal i pro zavádění Red Hat Linux 7.2 a vše v pohodě fungovalo. -Nedávno jsem dostal od kamaráda tip na Fedora Core 3 - tak jsem si tento vyhlášený operační systém nainstaloval. -Při instalaci jsem si ručně vytvořil oddíl swap a kořenový oddíl se souborovým systémem ext3, kde jsem nastavil jako implicitní systém pro bootování Windows XP (chci mít nainstalován jak Linux, tak Windowsy). -Instalace proběhla v pořádku, avšak po následném restartu se objevil GRUB v příkazovém řádku, s textem: “Minimal BASH-like line editing is supported…” (tak se objeví i při každém dalším spuštění počítače) - Dokáže někdo poradit? - Za každou radu budu vděčný - díky.
Zdravim,
zde se jedna jen o to, zda-li je spravne nainstalovany GRUB. GRUB sis instaloval sam, nebo to za tebe udelala Fedora? Zkusil bych projet grub.conf a kdyz tam zavada nebude pote pripadne znova instalovat GRUB do MBR.
Příspěvek byl upraven (22-06-05 16:14)
Ahoj - GRUB za mě nainstalovala Fedora - Možná bude směrodatný taky to, že při instalaci mi nešly vytvořit oddíly automaticky. (zahlásilo to chybu) -Použil jsem k tomu tedy nástroj Disk Druid (součást instalace)- všechno jsem smazal (nechal jsem pouze oddíly FAT32) a všechno jsem vytvořil znova - na Linux jsem si nechal asi 25 GB místa, takže jsem vytvořil oddíl swap (o velikosti 512 MB), boot (100 MB) a nakonec kořenový ext3 (zbytek). -Instalace proběhla v pořádku. -Pak jsem čekal, že se spustí GRUB v grafickém režimu, ale místo toho na mě vyskočil shell, kde se psalo (a píše), že mám k dispozici omezené množství příkazů…
Chtěl jsem vyzkoušet, cos mi radil - tedy zkontrolovat soubor grub.conf, ale nevim, jak ho spustit, nebo jak se do něho dostat - za odpověď díky.
Takze GRUB ani nenabehl?
Grub.conf se naleza v adresari /boot/grub/grub.conf (neni li pripojen staci ‘mount /boot’)
Instalace GRUBu do MBR (zadejte do konzole ‘grub’)
grub> root (hd0,0) (zadejte umístění oddílu /boot)
grub> setup (hd0) (nainstalujte GRUB do MBR)
grub> quit (a ukončete příkazovou řádku GRUBu)
tyto hodnoty jdou uvedy jako priklady.
GRUB asi naběhl, ale v textové podobě - Nejdříve se vypíše “Minimal BASH-like line editing…” a pak GRUB> (nějak takhle)
když stisknu klávesu TAB, tak se vypíší možné příkazy - mezi nimi i příkaz “boot” - když ale tento příkaz zadám vypíše se chyba.
Potřeboval jsem se dostat alespoň do Windows XP, a tak jsem přepsal tabulku MBR (pomocí startovací diskety a příkazu fdisk /mbr) - ted jsem se pokusil Fedoru znovu nainstalovat s tím, že GRUB nainstaluji na jiný oddíl - tak jsem udělal, ale startuje se stále do Windowsů - pokoušel jsem se přes instalační CD dostat do shellu a spustit ten GRUB.config, ale nepodařilo se - ani nevím, jestli je to možné. (přes instalační CD) - nevíš tedy co mám dělat? - Vím, že bych to mohl znova přeinstalovat, ale věřím, že existuje jednodušší způsob jak se dostat do již nainstalované Fedory - jsem v Linuxech naprostý začátečník, tak se nelekej výkřiků do tmy - za radu samozřejmě děkuju.