Gnome Boxes: sdílené složky

Zdravím,

občas potřebuji nějaký HW, který je výhradně pro Windows (např. skener Plustek OpticBook 3600), čili virtualizuji Windows XP.

Ve Fedoře jsem použil aplikaci Gnome Boxes, která je frontendem qemu. Všechno je ok.

Akorát nevím jak nějak jednoduše nastavit sdílení složky mezi hostovaným a hostitelským systémem.

Nejsem si vědom toho, že by toto GNOME Boxes uměly. Vývojáři se rozhodly pro výměnu souborů mezi systémy pomocí drag’n’drop. Člověk jednoduše přetáhne soubory z Boxes třeba do Nautilu a naopak. Problém je, že tato funkcionalita je dostupná až v Boxes 3.10, které budou ve Fedoře 20.
Pro pokročilejší funkce bych asi použil Virt-manager. Je taky postavený na QEMU/KVM a virtuální mašiny jsou AFAIK kompatibilní, takže by si to mělo poradit i s tou virtuální mašinou vytvořenou v GNOME Boxes.
Dalším řešením je nasdílet složku v jednom systému přes Sambu/NFS/FTP a v tom druhém systému si tu složku připojit.

Tak mám Boxes 3.10.2 (Fedora 20) a drag’n’drop nefunguje. Opravdu tam je? Když jsem googlil, tak jsem o tom nenašel nikde ani zmínku.

No, je možné, že to na poslední chvíli do vydání nezahrnuli. To se občas stává. Když se ukáže, že nová vlastnost není dostatečně stabilní, tak ji prostě do nejbližšího vydání nezařadí a nechají to až na další vydání. Virt-manager by to ale měl umět.