ftp server a sdilena IP

Mam zdielanu IPcku a potrebujem rozbehať firemny vymenny ftp server vo fedore, ale to je snad jedno v akom distre. Potrebujem FTP server ale najlepšie s GUI, ale čo s tou zdielanou IPčkou, poradi niekto?

Predevsim vubec nechapu jak to spolu souvisi. Nechapu jak muze sprovozneni FTP serveru ovlivnovat sdilene IP a vlasne ani to co myslite tim sdilenym IP. Dva pocitace nemohou mit zaroven stejne IP. Maximalne se muzete nachazet za NATem a pak se vsechny pocitace zevnitr tvari navenek jako jedno IP. V takovem pripade se na vas FTP server ZVENKU skutecne nikdo nedostane pokud na NATu nenastavite staticky preklad adres. Pokud potrebujete k FTP pristupovat jen interne ve firme pak neni problem - vsichni mate unikatni interni IP adresy z privatniho rozsahu.

GUI pro FTP server je do znacne miry nesmysl. Server totiz pricipielne zadne GUI pro svou sluzbu nepotrebuje. Proste nainstalujte balik vsftpd a zeditujte par radku v /etc/vsftpd.conf a sluzbu spustte service vsftpd start. GUI pak potrebuji pouze klienti kteri na FTP potrebuji pristupovat. A to muzete pouzit cokoli co umi FTP - gftp, konqueror, krusader pro wokna Total Commander. I browsery umi stahovat z ftp…

To, co popisujete v prvom pripade je zdielana adresa, presne to som mal na mysli… Vyriešil som to smerovaním na číslo portu a ide mi to…

Gui potrebujem na nastavovanie pre toho, kto to bude spravovať, lebo tam nikto linux ani nezazrel. Mne je jasné aký je rozdiel medzi klientom a serverom, j aosobne používam v linuxe gftp a na woknach flash FXP.a že browsery vedia… viem, ale to neni ono, lebo usri su neznale paka a potom to nevedia stiahnut.

Ftpka na linuxe som zatial nerobil, nemal som na to klientov, ale oni tam paka maju linux na sambe a na sieti macy, linuxy a wokna, ale nechjceli server na woknach, tam by som vedel.

Google rika:

vsftpd Webmin module