Fonty prostredi

Zdravim, je nejaka moznost jak si upravit fonty tak aby to vypadalo jako ve Windows. Jde mi o to, ze fonty v menu, v oknech apd., ale hlavne v prohlizecich jako je Firefox a Opera jsou strasne drobne az me z toho po chvili zacne bolet hlava :o(

a jeste mala otazke k KDE, ten co je nyni ve Fedore 9 neni lokalizovan do CZ, nebo je chyba u me?

Dekuji T*

Pokud pouzivas GNOME, pak lze velikost fontu nastavit temer na libovolnou velikost
System->Volby->Vzhled a chovani->Vzhled, zalozka Pisma
Pokud chces nastavit globalne tzv. DPI pak ho zkus zmenit pod tlacitkem Podrobnosti - tim se meni “opticke” rozliseni cele obrazovky. Samotny firefox pak ma moznost nastavit jeste velikosti primo pro nej.

Fonty ve Fedore nikdy nebudou presne jako ve Windows, protoze oba systemy pouzivaji jiny zpusob zobrazovani fontu.

KDE je lokalizovano. Staci doinstalovat baliky kde-l10n-Czech.noarch a kde-i18n-Czech.noarch.

chapu, spatne jsem se vyjadril :o) ne presne, to jiste nejde, ale aspon zvetsit. jelikoz je to opravdu male, mam LCD s rozlisenim 1440x900

zkusim to DPI, diky :o)

jakztak se mi povedlo aby nastaveni fontu bylo v poradku. jeste jsem si hral s efekty pracovni plochy, ale zrejme mam asi spatne drivery pro ATI Radeon 1800. Po aktivovani mi zacne blbnout Gui k Mplayeru (nevykrasluje se korektne). Dva dny zpatky jsem si stahl nove ze stranek ATI, a dopadlo to tak, ze jsem musel fedoru reinstallovat. mate zkusenost se stabilni drivery? mozna by to vyresilo i me “problemy” s fonty

Co presne mas za ten Radeon? x1800? Pro F9 totiz nejsou oficialni ati drivery (fglrx) - tedy jsou ale moc nefungujou…:frowning: takze na ati kartach si clovek efekty moc neuzije.

Presne tuto: Graphic Card name: Sapphire Radeon X1800 GTO Manufacturer: ATI Technologies Inc. Display Memory: 256.0 MB. na strankach ATI je driveru mrte…ale jen se bojim toho, ze jakmile tam dam nejaky “starsi” tak se muzu jit klouzat… :frowning:

ono ani nejde o ty efekty, jako spis o to, ze se mi napriklad zda, ze bila je prilis bila, prilis “sviti” :o( a take v opere se pismo jako by sleva takze nektere dvouznaky tvori jako by jeden. na LCD jsem si nastavoval warm, je tmavsi, a brightness mam na 30.

Ovladace instaluj jedine ty co jsou v repozitarich podle prirucky. Jakekoli jine instalace ze stranek vyrobce jsou v pripade ze nemas hlubsi povedomi o tom co to dela, znacne rizikove.

vidis to, ja to uplne preskocil… no nic, v nedeli se na to mrknu. btw. s temi fonty. asi by to vyresilo toto: http://www.vinno.net/linux/desktop/how-to-install-microsoft-fonts-linux

co myslis?

Myslim ze ne. Tematika fontu je, ac se to nezda, velice slozita a kdysi sem se tim docela zabyval, dneska si vystacim s tema par parametrama ktery jsou k dispozici v nastaveni fontu. Instalaci MS fontu dosahnes akorat toho, ze budes mit v systemu dostupne fonty od MS, ale ze by se pozivali pro vykreslovani prostredi to ne.

Linuxove fonty kvalitou nejsou spatne, tzn. instalaci MS fontu si moc nepomuzes. Dalsi vec je zobrazovaci jednotka (tedy monitor) - zda to je LCD nebo CRT. Kazdy se k vykreslovani chova trochu jinak a tak zalezi na nastaveni aliasingu (vyhlazovani), hintingu a poradi subpixelu (to by melo odpovidat HW monitoru). Pak existuje jeste tzv. subpixel hinting. Jeho algoritmus je ovsem patentovany a tak je ve fedore vypnuty. Nejakou alternativu snad lze nainstalovat z rpmfusion pridanim baliku freetype-freeworld ( This version is compiled with the patented bytecode interpreter and subpixel rendering enabled.}. Pak to chce ovsem opet menit nastaveni, napr. ve Firefoxu about:config:
font.Freetype2.autohinted true
font.freetype2.enable true
font.Freetype2.unhinted false
Coz teda ve Fedore ted nevidim… ale kdo vi. :slight_smile:
Da se s tim hrat celkem dlouho, ale podle me to je dneska uz ztrata casu.

aha…sakra.no ja az se dostanu k PC tak se pokusim udalat printscreen obrazovky (nejak to nejde :frowning: ) at vis co tim splyvanim pismen myslim. jinak mam LCDcko

Postup jakým jsem docílil vyhlazených fontů v nové F10 jsem sepsal zde: http://forum.fedora.cz/read.php?2,14432. Snad Vám to pomůže.

krasne :o), dekuji Ti za navod, urcite to vyzkousim

Přidávám návod, který je přepisem řešení z fedoraforum.org a který si klade za cíl docílit zobrazení fontů jako v Ubuntu.

Edit: Myšleno jako reakce na Covexův příspěvek k problematice fontů pod Fedorou obecně výše.

2Tenente: A ten freetype z rpmfusion tohle nema zapnute? Ze bys to nemusel kompilovat a este by se ti to samo aktualizovalo…

jeste jsem to nezkousel. no pujdu na to odznova…

zkousel jsem to tak jak popisoval mirekf. bohuzel, po restartu jsem obdrzel toto: http://img233.imageshack.us/img233/6254/plochamh3.png . nicmene jsem si rikal, ze ma atina ma asi spatny driver. ale nenasel jsem xorg.conf abych si mohl “pohrat” s nastavenim na radeon, radeonhd ci vesa.

zkusil jsem si vygenerovat novy:

[root@tenente X11]# Xorg -configure

Fatal server error:
Server is already active for display 0
If this server is no longer running, remove /tmp/.X0-lock
and start again.

nevite prosim jak na to? jedna se o F10, nova instalace.

Zdravím…
bohužel F10 po čisté instalaci neobsahuje v Gnome (předpokládám že jej používáš) grafickou nástavbu pro konfiguraci/výběr ovladače. Je nutné jej doinstalovat. Já to udělal pomocí:

yum -y install system-config*

Dále mě napadá jak máš nastavené písmo, velikost, DPI, vyhlazování apod.

Pokud používáš KDE, tak by tam tam měl být v jejich ovládacím centru možnost pro nastavení písma. Bohužel KDE nepoužívám abych Ti konkrétně řekl kde co změnit.

M.

zdravim, mam Gnome. aha, dekuji Ti, vecer to zkusim a podam zpravu.

Tenente napsal(a):

zkusil jsem si vygenerovat novy:

Xorg -configure

Fatal server error:
Server is already active for display 0
If this server is no longer running, remove
/tmp/.X0-lock
and start again.

nevite prosim jak na to? jedna se o F10, nova
instalace.

No jo, ale to nemuzes poustet Xka kdyz uz ti jedny bezi na tom stejnem vystupu. Bud ty co bezi vypni
telinit 3
Xorg -configure
telinit 5

nebo konfiguraci spust na jinem vystupu
Xorg -configure :1

Tenente napsal(a):

Zdravim, je nejaka moznost jak si upravit fonty
tak aby to vypadalo jako ve Windows. Jde mi o to,

Ano, takova moznost je, windows fonty jdou do linuxu doinstalovat :slight_smile: Objektivne musim rict, ze ty windows fonty jsou mnohem lepsi a “citelnejsi” nez ty linuxovy, aspon co se tyce prohlizeni www. Ta vec se jmenuje msttcorefonts a najdes ji na http://corefonts.sourceforge.net/.

Bohuzel jsem to rozchodil krasne jen pod ubuntu, ale pod fedorou se mi staly strasne veci s menu v prohlizeci opera a vubec nevim proc :frowning:

Delal jsem to takhle:
yum install rpm-build
yum install wget
yum install cabextract
mkdir $HOME/rpmbuild
mkdir $HOME/rpmbuild/BUILD
mkdir $HOME/rpmbuild/RPMS
mkdir $HOME/rpmbuild/RPMS/noarch
wget http://corefonts.sourceforge.net/msttcorefonts-2.0-1.spec
wget http://dl.atrpms.net/all/chkfontpath-1.10.1-2.fc9.i386.rpm
yum --nogpgcheck localinstall chkfontpath-1.10.1-2.fc9.i386.rpm
rpmbuild -bb msttcorefonts-2.0-1.spec
rpm -ivh $HOME/rpmbuild/RPMS/noarch/msttcorefonts-2.0-1.noarch.rpm

Vsechno probehne fajnove bez chyb, ale nejde mi to :frowning: Takze sem to zas musel odinstalovat prikazem:
rpm -e msttcorefonts

No zkus si to, treba budes mit vic stesti. V ubuntu stacilo myslim “su apt-get install msttcorefonts”, protoze to maj asi v nejakym repozitari, ale uz si to presne nepamatuju.