Nové jádra neobsahují podporu ieee1394. Takže pokud chci zachytit video do aplikace jako je kino nebo kdenlive, mám (podle mne) tři možnosti:
přeložit kernel se zapnutou podporou ieee1394
aktualizovat systém z repa ezplanet-updates (nainstaluje modifikaci kernelu s podporou ieee1394, kterou dělá nějaký “dobrovolník”)
nainstalovat do systému z repa atrpms moduly ieee1396 a ieee1394-kmdl (a dát do blacklistu firewire_core a firewire_ohci)
a samozřejmě doinstalovat nějakou verzi knihovny libraw1394, která “to umí postaru” (třeba zase z ezplanet-updates)
Zkusil jsem všechny a zatím jsem dal pro “ostrý běh” přednost třetí možnosti. Tak nějak se mně ale nezdá a nelíbí, že by tlupa vývojářů řekla “konec ieee1394 a odteď už jen firewire_core” ještě dříve než jsou aplikace, které by na to nové rozhraní byly portované. Jak s tím kdo tedy zápasíte?
Nemusí jít o ucelenou aktualizaci systému z více repozitářů. Proto je dobré alternativní repa nechat disabled (enabled=0). Stačí do některého jen sáhnout pro něco docela užitečného. Tento postup mně připadá tak nějak nejšetrnější:
!!! ověřeno na kernelech 2.6.22.1-41.fc7, 2.6.22.4-65.fc7 na architektuře i686
nainstalovat repozitáře atrpms a ezplanet-updates:
Viděl jsem jen, že ubunťáci to řeší třeba zde: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux-source-2.6.15/+bug/10193.
Mně to ale spíše přijde o nějaké komunikační nesynchronitě mezi tvůrci kernelu, tvůrci modulů pro rozhraní ieee1394 a tvůrci sw jako je třeba kino. Podle mne by bylo nejlepší, kdyby se kernely zase překládaly se zapnutou volbou ieee1394 a kdyby se tvůrci ieee1394 s tím jejich firewire_core dočasně poslali do temných končin.
Pokud to ovsem v F7 v kernelech 2.6.21 fungovalo a v aktualizovanych 2.6.22 nefunguje je to chyba, ktere si spravci jadra ve fedore zrejme nevsimli. Podle me nejde uprostred zivotnosti distribuce zmenit typ ovladace nejakeho zarizeni a stary nepodporovat. Doporucuji to nahlasit - pokud mi poskytnete dostatek udaju nahlasim to i sam.
Chjo. Nějaký člověk si tam stěžuje, že na jednom PC mu to běží, na druhém ne, popisuje jaký je to hw, jaká chipová vybavenost a t.d. A přitom se tam jen na okraj někdo jiný zmiňuje, že by to možná mohlo být tím, že ta funkční sestava má kernel 2.6.21 a tam kde to nefunguje je kernel 2.6.22 (s problematickým firewire_core).
Buďte tedy pls tak hodný a založte tam hlášení o problému shrnující tohle:
pro komunikaci se zařízeními typu dv kamery se používá sw jako kino, kdenlive, dvgrab a pod.; tyhle softwary obvykle potřebují komunikovat přes zařízení /dev/raw1394
kernel 2.6.22 je ale překládán nově s podporou ovladače firewire_core, ale tento ovladač nedokáže vytvořit funkční zařízení /dev/raw1394 (na stránkách projektu kino je napsáno, že to nějak snad i jde obejít nějakým druhem překladu knihoven libraw1394, ale že se stejně pak grabování z kamery divně škube)
pokud se kernel přeloží s podporou ieee1394 namísto podpory firewire_core, zařízení /dev/raw1394 se (po připojení třeba dv kamery) objeví, ale zase není funkční, protože k němu nepasují knihovny libraw1394 a libavc1394
úplným řešením je jen překlad kernelu s původní podporou ieee1394 (nebo instalace zaveditelných modulů pro ieee1394) a následný překlad potřebných knihoven (nebo jejich stažení - viz příspěvky výše)
Zdravím. Děkuji za tento popis. Dostal jsem se do situace, kdy jsem rychle potřeboval zprovoznit kameru. U FC6 vše fungovalo ale u F7 jsem se nemohl hnout z místa. Nakonec jsem postupoval podle Vašeho popisu, ale nakonec jsem obdržel při spouštění aplikace kino toto:
kino: symbol lookup error: /usr/lib64/libavcodec.so.51: undefined symbol: faacDecDecode
Tak jsem to vyřešil. Omlouvám se za zbytečný dotaz. Byla to chyba v závislostech. V systému zůstal po upgradu baláčekFC6 (konkrétně faad2-2.0-19.20050131.lvn6FC6 :-()