Fedora41 - instalace problém

Přátelé, po nějaké době opět zkouším fedoru, jako adepta a opět problémy.

1. v instalátoru se marně snažím ručně vytvořit btrfs subvolume @ a @home pro timeshift. Instalátor to tvrdošijně přepíše na @-0 a @home-0. Timeshift logicky pro snapshot nefunkční. Nějaké jiné řešení? Jde mi o uživatelsky použitelné a hlavně bezproblémové řešení pro snapshot @, home nepotřebuju.
  2. po čisté instalaci (cinnamon) dnfdragora nespustí aktualizaci kvůli nějakém problému s závislostí. Dnf update zdá se proběhne, ale konec skončí shozením desktopu. Vyzkoušeno na železe i virtuálce se stejným výsledkem. Po restartu zdá se ok, ale dá se něčemu takovému vůbec věřit?
  3. Zkouším gnome verzi(tentokrát ultramarine klon). Nechám radši první aktualizaci na gnomáckém správci sw. Aktualizace při restartu trvá snad deset minut(ssd)…
    S takovou snad na tu fedoru nepřejdu nikdy :smile:
    Vaše zkušenosti/rady?

S tim prvnim nevim - neni tam moznost udelat si rozvrzeni disku rucne?

Co se tyce dnf tak v f41 je nove dnf5, nevim jak je s tim dnfdragora kompatibilni, osobne s jeho beznym pouzitim zadny problem nemam a je o neco rychlejsi nez starsi dnf4. Nechapu proc by pusteni dnf melo skoncit shozenim desktopu?! Nejake chyby v logu dnf?

Ručně jsem partišny dělil. Ale našel jsem schopnou náhradu v podobě snapperu. DNF update prostě končil zamrznutím a nefungovalo nic, ani skok do konzole. Vyřešil jsem síťovou verzí instalátori, ale takto by se to chovat stejně nemělo. Jinak dnf5 je již svižnější, to se povedlo.