Fedora Live CD nespouští se

Ahoj, stahnul sem si live cd Fedory (F10-i686-Live.iso), že si konečně zkusim Linux. Vypálim to, přepnu bios na boot dvd, resetuju. Nabootuje se mi stránka Fedory, spustí se automaticky … dále pokračuje loadingovou čárou a … tma. CD se ještě chvilku točí a pracuje, ale monitor se sám vypne a konec. Nechal sem to pro jistotu 10 minut ale prostě tma a nic nepracuje.
Díky za pomoc. :slight_smile:

Tipuju grafiku intel?

Zkus nabootovat s parametry “xdriver=vesa nomodeset”

grafiku mam ATI Radeon X1300 Pro 256 MB ram DDR2
Linux si zatim moc nedávam, jak tam ty parametry dostanu, nebo lépe kam je napíši?
díky

při bootu zmáčkni jakoukoliv klavesu pak Tab nakonec řádku dopiš co ti radí Kalidah

díky, zkusim :slight_smile:

zkusil sem to nabootovat přes Tabulárot s parametry “xdriver=vesa nomodeset”, stejný problém jako předtím. Loadingová čára, vypnutí obrazovky. CD po vypnutí obrazovky stále pracuje, takže se mi zdá že se systém asi načte, ale co mi je to platné když obrazovka umře :frowning: Nevím, zkusil sem i distribuci Ubuntu a to samé, loadingová čára a … tma. V PC mám win XP SP2. Myslím, že by to vadit nemělo ale image Live CD sem vypálil na CD-RW.
HW by mělo být hodně postačující: Intel P4 3GHz, 3GB ram DDR2, GP ATI Radeon X1300 Pro 256 ram DDR2, základovka od Gigabyte.
Ještě mě napadlo… jestli bych nemohl mít ten 64 bitový mód?

Jen pro jistotu. Napsal jsi to bez tech uvozovek?

loadingova cara se po stisku Esc prepne na vypis startovanych sluzeb. To muze neco napovedet. Kdyz obrazovka zcerna - mozna lze prepnout na textovou konzoli “Ctrl+Alt+F2”

jo, bez uvozovek, s mezerou mezi těma dvěma slovy.
du vyzkoušet. stále tam budu psát ten parametr.

Zmáčknul sem ESC, nabíhal seznam spouštěných akcí, všechny byly označený jako OK. Při tmě sem dal ctrl+alt+F2 a spustila se ta konzole, jenže to chtělo login, ten nevim a vůbec nešlo psát do passwordu (také nevím), ani text ani čísla.

Na Linuxe sem se dost těšil, protože se mi už ty komerční wokna nelíbí, ale tak složitý zprovoznění sem nečekal :slight_smile: :frowning:

Linuxe sice spouštím poprví, ale jinak nejsem zas taková lama :slight_smile: a HW mého PC se mi nezdá nedostatečný na obyčejné zprovoznění op. systému. Graficky to přeci musí zvládnout! Ani Fedora ani Ubuntu se přes loading nedostane, všechno jde do tmy. Netušim, máte ještě nějaké rady, bo mam zkusit ještě openSUSE?

Stávají se často takovéhle problémy? :slight_smile:

Problemy mohou byt s urcitym HW. Nejde o vykonnost. Doporucuji jeste zkusit misto xdriver=vesa treba xdriver=ati a xdriver=radeon. Take doporucuji procist zdejsi prirucku - pro orientaci.

Vic asi neporadim. Zkus sam neco vygooglit.

dík za pomoc, snad na to přijdu dřív než zanevřu na Linux :slight_smile:

Na jednom PC jse mi stala stejná věc. Měl taky grafiku ati, myslím radeon 9600. Problém byl v tom, že linux nastavil příliš vysoké rozlišení, které monitor nezvládal.
Jaké ale použít parametry při startu, aby Fedora použila zadané rozlišení nevím.

díky moc, aspoň vim jakym směrem se ubírat, trochu sem to podle fóra a manuálů začínal tušit. S ATI je hold problém :(, příště asi koupim jinou :frowning: :slight_smile:

ještě přijít na ty parametry.

Jestli někdo ví parametry jak před spuštěním nastavit grafiku na 1024x768 pixů a 32 bitů a obnovu na 85Hz. prosím napište.

Rozliseni by teoreticky melo jit nastavit dalsim parametrem napr.
resolution=1024x768
jesli to funguje nevim, neoveroval jsem.

Co muzes zkusit:
Prepni se to te zahadne konzole. Jako login pouzij “root” a heslo je prazdne.
Zkus se podivat do souboru /var/log/Xorg.0.log na vypis jak se graficky system nastavil, jesi pouziva spravny ovladac a nastavuje spravne rozliseni.

Pote spust
telinit 3
prepni se opet na Alt+F2
Xorg -configure
cp xorg.conf.new /etc/X11/xorg.conf

v /etc/X11/xorg.conf
Zkontroluj ze je
Driver “vesa”

a do sekce
Section “Screen”

SubSection “Display”
a pridej tam
Modes “1024x768” “800x600”

dale:
su - liveuser
startx

Jinak ve windows si tohle LiveCD muzes vyzkouset treba ve VirtualBoxu.

Dobry den,

mam rovnaky problem. Chyba ale podla mna nema suvis s grafickou kartou. Pri bootovani je default nastavena volba “quiet”, ked som ju vymazal, tak bolo mozne sledovat priebeh bootovania. Vsetko sa zda ide vporiadku, az pride po volbu “Starting CUPS” - ta este dostane status “OK”. Tu ale bootovanie stvrdne. Bez akejkolvek hlasky. Ak je zapnuta volba “quiet” tak ostane len tmava obrazovka a bootovanie stoji.
Co este nasleduje po CUPS pri bootovani?

Rok od posledního pokusu s Linuxama (kdy jsem na ně téměř definitivně zanevřel, jelikož jsem naprostý začátečník a neměl jsem na to už nervy) jsem se rozhodl zase jednou pohledat.
To co tu popisujete sedí na můj problém, který se mi povedl částečně identifikovat.
Můj problém je v ACPI: myslel jsem si, že je to grafikou, jelikož vždy zatuhl celý notebook s černou obrazovkou, jenže problém je v inicializaci zařízení nebo jak to nazvat.
Mne pomohlo spustit systém s parametrem: acpi=off, pokud najede s tímto, tak ještě zkusit: nolapic nebo pci=noacpi nebo noapic. Jaký je mezi nima rozdíl? To by mě zajímalo taky :D, v každým případě s těmahle mi jede alespoň přepínání frekcence CPU i když se mi zase seká myš v USB…

EDIT: aj, koukám, že oživuji dost starý problém, tak se omlouvám, ale třeba tohle někomu fungovat bude :slight_smile: