Fedora je brzda

Nainstaloval jsem Fedora 6 na jeden PC (P4, 1GB RAM, R850XT, 12GB partition EXT3) a do nabehnuti je to v pohode, ale spusteni jakehokoliv programu trva a nejhorsi je to u browseru a tam kde se pristupuje na net, treba aktualizace Fedory je schopna bezet 5 hodin.
Vypnul jsem proto nektere sluzby, ale nic se nezmenilo. Jinak vyuziti procesoru se pohybuje od 2 do 12 procent, pamet zabrano 395 MB a sit prijate odeslane tak 18KB/s, pritom mam 2Mbit/s kabel.
Windowsy (multiboot) na tom samym PC naprosto v pohode.

Tak nevim kde by mohl byt problem ?

To neni normalni. Jakou technologii pouzivas pro pripojeni k netu… aha UPC. S tim by nemel byt problem.:frowning: Aktualizace muze trvat dlouho - Fedora 6 uz ma od vydani jiste nekolik GB aktualizaci. Vypada to ale spis na problem se sitovkou. Jediny o kterem vim u UPC je ze modem VYZADUJE aby sitovka bezela v half duplexu. Zkus sem dat vypis prikazu:

# ethtool eth0

Jakou mas sitovku/chipset?

# lspci | grep Eth

Settings for eth0:
Supported ports: [ TP ]
Supported link modes: 10baseT/Half 10baseT/Full
100baseT/Half 100baseT/Full
1000baseT/Full
Supports auto-negotiation: Yes
Advertised link modes: 10baseT/Half 10baseT/Full
100baseT/Half 100baseT/Full
1000baseT/Full
Advertised auto-negotiation: Yes
Speed: 100Mb/s
Duplex: Full
Port: Twisted Pair
PHYAD: 0
Transceiver: internal
Auto-negotiation: on
Supports Wake-on: umbg
Wake-on: g
Current message level: 0x00000007 (7)
Link detected: yes

02:01.0 Ethernet controller: Intel Corporation 82547EI Gigabit Ethernet Controller

jeste mi to aktualizuje, tak az to dobehne, pocitam do hodiny,tak zmenim duplex na half. Nicmene nevim, ale treba po stazeni hrozne dlouho trva i aktualizace. A treba Openoffice writer mi nacita po spusteni 50s. Takhle vic programu, ale kdyz pak v nich pracuju, tak uz je to stejne svizny jako ve windows. Myslel jsem, jestli jsem nenainstaloval neco co to brzdi, ale kdyz procesor nic nevytezuje, tak to nechapu. Treba je to ale tou sitovkou, zkusim si s ni pohrat a napisu. DIK.

svizne ako windows? a ktory ako myslis???

p.s. mne sa vista home premium spusta tiez dost dlho

Vista ? Neznam.

Mel jsem na mysli Windows XP, jediny pouzitelny system od Microsoftu. Jinak pomaly jsou aplikace, ktery pristupujou na sit a i prace s webem je pomalejsi nez ve win, takze chyba bude nekde se siti, ale co to muze bejt ?

Edit : half sem nastavil a nepomohlo.

Kdysi se tu resili podobne zahadne problemy pokud byl zapnuti IPv6 (defaultne je enable)
http://forum.fedora.cz/read.php?1,4977,4977#msg-4977
http://forum.fedora.cz/read.php?1,4471,4471#msg-4471
Docela by me zajilo kde je zakopany pes, protoze v zadnem z tech temat sme k jasnemu reseni nedosli.

Pripadne zkus pustit strace nejake aplikace a koukat kde a na co to ceka. Pricinou by teoreticky mohlo byt i nefunkcni DMA disku.

IPv6 mam vypnute.

“koukat kde a na co to ceka” - nerozumim ? (je to neco s netem, treba nacteni fedora.cz trva pul minuty. Na stejnem pocitaci ve win je to ale nactene okamzite.)

Mozna jsem to nevyjadril predtim uplne presne, ale dva problemy, cekam na aplikace typu firefox nez se spusti treba minutu a potom take cekam na nacteni stranky nebo odeslani tohoto prispevku. Taky treba dlouho trva spusteni KlamAV nebo treba Pridani software.

Ale treba hry se nactou okamzite i 3D. Takze disk to nebude. No nic uz jdu spat, diky a nashle.

To covex : procetl jsem predchozi dve temata, jak jste mi poslal odkazy, diky a IPv6 mam vsude, jak tam bylo zminovano povypinane. Navic co se tyka DNS, tak ja mam za modemem od UPC vnitrni LAN a mam vse nastaveno natvrdo, zadne DHCP. (IP, maska, DNS)

Jediny rozdil vuci zminovanym problemum je, ze ja presto, ze mam Operu nainstalovanou, tak ji vubec nespustim, po kliknuti se nic nedeje. Firefox se po pul minute nacte, tam je situace lepsi, jeste jsem zkusil prohlizec Galeon, ale ten je stejne zalozenej na Mozille a taky bezi stejnou rychlosti jako Firefox.

Tohle je vypis z Opery po spusteni :

ERROR: ld.so: object ‘libjvm.so’ from LD_PRELOAD cannot be preloaded: ignored.
ERROR: ld.so: object ‘libawt.so’ from LD_PRELOAD cannot be preloaded: ignored.

Neoprávněný přístup do paměti (SIGSEGV)

Jo a jedna z dlasich aplikaci, ktera nacita pres pul minuty je editor Emacs. Ale treba takova hra Sauerbraten (3D) ta jede okamzite a bez jedinyho skubnuti. Nebo treba Gimp se nacte taky okamzite.

Podle me je problem se vsemi aplikacemi ktere jakymkoli zpusobem na zacatku smatrani ja net nebo provadeji jakykoli resolving (FF urcite, emacs me udivuje ale kdo vi - staci kdyz zjistuje alias na localhost).

Chtelo by to najit co nejmesi aplikaci, ktera to dela a pak proste z terminalu zadej:
strace <jmeno_aplikace>
zacne se objevovat douhatansky vypis vseho mozneho, zkus vysledovat jesli se to tam nekde zasekne, a na cem - cely vypis nechci :).

Tve pozornosti v tom pripade doporucuji i problemy kolem nsswitch.conf - zkus pohledat.

Možná by pomohlo něco z tohoto http://www.abclinuxu.cz/forum/show/156849 fóra, zdá se mi to jako stejný problém.

send(22, “\230s\1\0\0\1\0\0\0\0\0\0\5RedPC\0\0\1\0\1”, 23, MSG_NOSIGNAL) = 23
poll([{fd=22, events=POLLIN}], 1, 3000) = 0
socket(PF_INET, SOCK_DGRAM, IPPROTO_IP) = 23
connect(23, {sa_family=AF_INET, sin_port=htons(53), sin_addr=inet_addr(“192.168.1.254”)}, 28) = 0
fcntl64(23, F_GETFL) = 0x2 (flags O_RDWR)
fcntl64(23, F_SETFL, O_RDWR|O_NONBLOCK) = 0
gettimeofday({1180216767, 591347}, NULL) = 0
poll([{fd=23, events=POLLOUT, revents=POLLOUT}], 1, 0) = 1
send(23, “\230s\1\0\0\1\0\0\0\0\0\0\5RedPC\0\0\1\0\1”, 23, MSG_NOSIGNAL) = 23
poll([{fd=23, events=POLLIN}], 1, 6000) = 0
gettimeofday({1180216773, 591023}, NULL) = 0
poll([{fd=21, events=POLLOUT, revents=POLLOUT}], 1, 0) = 1
send(21, “\230s\1\0\0\1\0\0\0\0\0\0\5RedPC\0\0\1\0\1”, 23, MSG_NOSIGNAL) = 23
poll(

Tady je cast vypisu ze spousteni browseru Galeonu, tohle se seka cca na 5 s a opakuje se to tak stokrat, v Emacsu presne to same.

To vaclav : Zitra pohledam i na abclinuxu, ale ten odkaz co jsi mi dal, (stejne dik), neni muj problem, me to same dela i v KDE.

Ten navod je sice psany o gnome, ale nefunkcni preklad adresy localhost bude stejne problemy zpusobovat i v KDE nebo v konzolovych aplikacich. I podle toho co jsi poslal se jedna PRESNE o tvuj problem.

Podstatne jsou dva radky:

socket(PF_INET, SOCK_DGRAM, IPPROTO_IP) = 23
connect(23, {sa_family=AF_INET, sin_port=htons(53), sin_addr=inet_addr("192.168.1.254")}, 28) = 0 

Z toho je skoro i nezkusenym okem videt, ze se program pokousi dobouchat na port 53 (http://www.linklogger.com/TCP53.htm) - coz je DNS na adrese 192.168.1.254 (proc na tuto adresu nevim - bude ja nastavena jako DNS a DNS na ni nefunguje nebo je to tvoje lokalni adresa). Co tam chce neni z tohoto zrejme, ale velmi pravdepodobne pouze prelozit adresu localhost. Protoze sis sit nastavoval nejak sam, je dobre mozne, ze mas /etc/hosts spatne (http://www.freebsd.cz/gnome/docs/faq2.html#q20).
Co ti vypise prikaz “hostname”? Co mas v /etc/hosts?

hostname RedPC

etc/hosts

Do not remove the following line, or various programs

that require network functionality will fail.

::1 RedPC localhost.localdomain localhost

Jinak adresa 192.168.1.254 je adresa routeru, ktery je za UPC modemem, v manualu, uz si ani nepamatuju, ceho vlastne, jsem cetl, ze za DNS, ktere mi dalo UPC mam jako tercialni dat adresu routeru. Myslim, ze je to spravne, aby se mohlo pri odpojeni UPC pracovat na lokalni siti. Vtip je ale v tom, ze ta tercialni adresa je jako zalozni, jenze kdyz ji smazu, tak mi prestane fungovat internet. (Ne tak ve windows, tam funguje i bez te tercialni adresy.)
Nechapu to.

hmm, hmm, tak uz je vymalovano.

Napadlo me, ze bych se mohl podivat na router, jak je na nem nastaveny firewall. No a port 53 (smer ven) nebyl povoleny, ono je to vlastne logicke, nikdy jsem neslysel, ze by byl tenhle port k necemu potreba. Tak jsem ho povolil a razem vse bezi, jak ma.

Akorat kdyby nekdo vedel, tak bych prosil o vysvetleni, proc je potreba port 53 ?

(A taky prosim, nemohl by mi nekdo rici, co znamena ten vypis z Opery ? - uvedeno o kus vys, Opera nebezi.)

jinak moc DIK.

Ad Opera: ujisti se, ze mas posledni verzi 9.21 a updatovany system.
A ze nejsou nesplneny zavislosti - viz “rpm -V opera” by nemelo nic vypsat. Pak to musi chodit.

ad /etc/hosts — nevim, ale podle me by tam nemelo byt to RedPC, ja tam mam tento radek:

Do not remove the following line, or various programs

that require network functionality will fail.

::1 localhost.localdomain localhost

RedPC v /etc/hosts je spravne. Port 53 je standadni port na kterem bezi sluzba DNS. Router zrejme nedela nic jineho nez ze presmerovava pozadavky na 192.168.1.254 port 53 na DNS poskytovatele (UPC). Duvodem k tomuto je zrejme ten, ze na routeru pouzivate NAT (preklad adres) a vsechny pocitace za routerem se tak tvari ven do site jako vas router (zrejme jedina IP od UPC kterou mate). Z adres vaseho rozsahu 192.168.x.x neni mozne poslat dotaz primo na DNS poskytovatele, protoze by nevedel komu ma odpovedet. Proto router slouzi jako DNS most. Jak to resi windows mi neni znamo (dost mozna si tam ten router pridaj sami).

Co se tyce Opery tak to nevim - jak si ji instaloval?

rpm -V opera : nevypise nic.

Opera je nainstalovana standardne pres pridat/odebrat software.

Covex DIK za vysvetleni. Zkusim na netu pohledat, jak to rsi windows, ale nejsem si jist, ze neco objevim.
(Taky jsem slibil ten Numlock ve windows, ale to co mam v praci je, ze ho zapne pred prihlasenim ne az po, ale ty nechces, aby sel vubec, tak ja jeste zkusim pohledat, jestli neco najdu.)

Tohle jsem nasel na netu, nevim jestli to funguje, ale je to docela usmevne. (Je tam i reseni pres editor registru.)

http://usenet.jyxo.cz/microsoft.public.cs.desktop/0602/numlock-v-xp.html