Fedora 7 a neustále nefunkční quickstarter OpenOffice

Zdravím všechny, Covexe obzvlášť,

pokud někdo pls budete mít chvíli čas a znalosti jak nahlásit problém, zkuste si OpenOffice 2.2 ve Fedoře 7 (RC2). Je v ní zcela nepoužitelný quickstarter (volba -quickstart). Nefunguje v pořádku ani zapnutí této volby ve větvi “pamět” okna “Volby” (Nástroje / Volby / Paměť / Povolit rychlé spouštění …). Nastavení se neudrží ani do opětovného vstupu do Voleb. Quickstarter se tak na chvíli sice zapne, ale cílem je jeho spuštění při loadování systému - čehož se nedosáhne.
Hlásil jsem tohle na fóru OpenOffice, ale někdo z adminů to zřejmě vyzkoušel na jiné distribuci a s ubezpečením “že vše v pořádku běží” to vyrazil pryč.

Při tom:

• v OpenOffice 2.1 ve Fedoře 6 to funguje zcela bez problému
  • stejná chyba je v OpenOffice 2.2 pod Fedorou 6 (čekal jsem ale, že v balíčcích pro Fedoru 7 to bude pořešené)
  • táž věc v OpenOffice 2.2 v jiné distribuci Linuxu (například v Ubuntu) ale běží zcela bez problému

Nedělám si iluze, že by to mohlo být dáno dokupy do oficiálního vydání Fedory 7, ale potěšila by nějaká oprava v prvých dalších dnech. Myslím si, že kvalitní kancelářský balík (kterým OpenOffice bezesporu je), používá takřka každý. A chyba v systému pro rychlejší spouštění (protože standardní load OpenOffice je velmi velmi pomalý) může odradit od Fedory spoustu stávajících i potencionálních nových Fedoráků.

Ja mam taky F7(RC2) a jen tak ze zvedavosti jsem zkusil to co tady popisujes. Do te doby jsem ani nevedel co to ten quickstarter je. No a jak jsem to zaskrtl v tech volbach a potvrdil, tak se mi hned dole vpravo na panelu objevila ikonka, na kterou kdyz kliknu tak se mi rozbali volby vytvoreni ruznych druhu dokumentu a funguje to bezchybne. Mam OpenOffice 2.2.
F7(RC2) jsem na tento konkretni pocitac instaloval jako update z Fedory6.

Ale doma mam jeste jeden pocitac, kde jsem FC7(RC2) instaloval uplne na cisty zformatovany disk a myslim, ze se to chova trochu jinak. Hned od zacatku jsem se snazil neco nastavit s rozlisenim a typem monitoru (pres graficke rozhrani) a taky si to nic nepamatovalo. Slo konkretne o system-config-display, ktery ma zapisovat zmeny do /etc/X11/xorg.conf, ale nic se nezapsalo, musel jsem to pak udelat rucne.
(mozna to s tvym problemem ale nijak nesouvisi)

To že by to všem ostatním fungovalo a mně ne, by mne fakt docela iritovalo. Nicméně, to co popisuješ běží i u mne. Problém je až v následných vlastnostech. Když vstoupíš opět do Voleb, zaškrtnutí se tam neudrží (alespoň u mne). A po restartu nebo odhlášení od sezení a opětovném přihlášení se tahle vlastnost opět neudrží zapnutá.

Podle mne OpenOffice modifikuje vlastnosti sezení a přidává tam něco jako soffice -quickstart -nologo -nodefault. A tohle se verzi OpenOffice 2.2 nějak nechce ve Fedoře podařit. A když tam dám ručně co tam patří, quickstarter se stejně nespustí. A když ho spustím ručně, následné uzavření jakéhokoliv dokumentu ho zase ukončí.

Uf uf… pokud na to nezapomenu, zkusim to vyzkouset po vydani F7. 2JX: jak si ten RC2 instaloval - z live CD nebo z komplet DVD?

Z komplet DVD.

Ve Fedore 6 je standardne jen OOo 2.0. Jak si instaloval ten OOo 2.2 v FC6 (odkud byl)? Skutecne to nekdo zkousel s OOo 2.2 na jinem Linuxu? (Odkaz na diskusi?) V me testovaci verzi F7 to taky nejde… jen musime zkusit co nejvic zuzit oblast hledani problemu.

FC6 + OO 2.0 z repositářů Fedory - tam ta možnost ještě není
FC6 + OO 2.1 z oficiální distribuce (ftp.openoffice.cz)- OK
FC6 + OO 2.2 opět z oficiální distribuce (ftp.openoffice.cz)- nefunguje :frowning:
Ubuntu (7.04) + OO 2.2 (instalováno jako součást Ubuntu) - OK (zkusil jsem sám)
FC7RC2 + OO 2.2 (instalováno jako součást Fedory) - nefunguje :frowning:

v diskuzích jsem žádnou zmínku o tomhle problému zatím nenašel

Jak to vypada, porad to nefunguje? Nezkousel si hleda bug v bugzille? Mam to nahlasit?

Omlouvám se, že jsem se k tomu dostal až teď. Ale celý problém je způsoben tím, že součástí rpm balíčků OpenOffice verze 2.2 není adresář xdg, který má být umístěn v /usr/lib/openoffice.org/share. V něm mají být soubory jako base.desktop, calc.desktop … a hlavně pro funkční quickstarter qstart.desktop. Obsah zmíněného souboru qstart.desktop má být následující:

[Desktop Entry]
Version=1.0
Encoding=UTF-8
Terminal=false
Type=Application
Categories=Application;Office;
Exec=ooffice -quickstart -nologo -nodefault
NoDisplay=true
Name=OpenOffice.org 2.2 Quickstarter
Comment=Hook for quickstarter startup
StartupNotify=true
X-KDE-Protocols=file,http,smb,ftp,webdav

OpenOffice pak v případě volby zapnutí rychlého spuštění vytvoří link na tento soubor v adresáři ~/.config/autostart. Podle přítomnosti a funkčnosti tohoto linku se pak i v rozhraní předvoleb v openoffice vyhodnocuje zda je quickstarter zapnutý nebo vypnutý. Toť vše. Pokud tedy neexistuje patřičný adresář a tedy ani jeho obsah, nemůže fungovat link a tudíž ani quickstarter. Pokud adresář a jeho obsah překopíruji třeba z distribuce pro Ubuntu, vše běží jak má.

Takže pls nahlaš ten chybějící adresář xdg.

https://bugzilla.redhat.com/bugzilla/show_bug.cgi?id=243305

Děkuji. Už je tam i příslib, že to bude opraveno / doplněno.