nainstaloval jsem Fedoru 20 a z COPR repozitáře, který udržuje Richard Hughes doinstaloval Gnome Shell 3.12. Několik dnů všechno chodilo naprosto plynule, ale teď mi v zcela náhodných intervalech občas přestává reagovat systém. Projevuje se to takto:
Když najedu kurzorem do levého horního rohu tak se mi zobrazí vlnky ale nezobrazí se overview
Okno které je zrovna aktivní reaguje na myš a klávesnici, ale nereagují okraje okna, nereagují tlačítka v záhlaví
Systém nereaguje na klávesnici - Win klávesa (super) ani Alt+F2 nic nezpůsobí
Když klikám na pravý horní roh v panelu na to tlačítko pro vypínání/zapínaní nic se neděje.
Když se přepnu pomocí Crtl + Alt + F2 do nového tty a pak zpět tak problém zmizí.
Když si zapnu v terminálu journalctl -fla tak se mi zobrazuje:
když najíždím myší do levého rohu nebo vpravo v panelu na tlačítko pro vypínací menu.
Navíc se to děje naprosto nahodile. Většinou hned po přihlášení, pak několikrát do hodiny. Včera večer mě to dohánělo k šílenství, tak sem mašinu vypnul a šel spát. Dopoledne zapnu počítač, nabootuju a dobrý. Po třech hodinách práce a pár restartech se to najednou zničeho nic začalo dít znova.
V počítači mám I3 Haswell a jedu na na integrované grafické kartě od intelu.
Hmmm… zajímavý problém. Hledal jsem v Googlu a očividně nejsi jediný, kdo s tím má problémy. Já mám taky Haswell a GNOME 3.12 a něco takového se mi nestává. Každopádně bych to nahlásil. Jelikož GNOME 3.12 ještě není oficiálně součástí Fedory, nemělo by se to hlásit do bugzilly GNOME -> bugzilla.gnome.org.
V obou pripadech rikaji autori, ze se jim to deje i na 3.10. Kazdopadne informaci pomalu a v tech tematech se nic dalsiho nedeje. Nejhorsi ze vseho je, ze se dane chovani deje nejak zcela nahodile a neni vyvolano nicim konkretnim. Treba ja nahodil cerstvy system Fedora 20, udelal upgrade na Gnome 3.12, pak jsem pocitac pouzival asi 10-15 hodin a pak se to NAJEDNOU zaclo projevovat. To co ty pripady spojuje jsou symptomy a to, ze prepnuti se - neni ani potreba se prihlasit - do jineho tty a zpet vse na cas poresi. A ze se to deje na masinach s Haswelem.
Je tu jedna zajimava teze z toho druheho Arch-fora:
If you only have this issue in GNOME, and KDE & others work, it’s highly unlikely this is in any way caused by your gfx card or cpu.
Do you have any special or uncommon input devices (wacom tablet for example) that could be messing things up?
anyway, best way to start diagnose issues is finding if there are any error messages. so again, you should check your system logs first.
Delo se mi to na pocitaci u rodicu a radsi jsem si ho ted odvezl sebou domu. Rodice pouzivaji bezdratovou klavesnici a mys od Logitechu, ktery pouziva ten jejich prijmac Nano. Nakonfiguroval jsem si xbindkeys a vsimnul si, ze se mi nastaveni nekdy po restartu nefunguje jak ma. Samovolne se totiz prepnul rezim naklapeni skrolovaciho kolecka - bud vysila event horizontalniho skrolovani a nebo custom key-event. Pohled do logu odhalil nejake chybove hlaseni s ovladacem. Musel jsem uz ale padat, tak jsem masinu odvezl k sobe a pro jistotu pripojil odlschool USB klavesnici a starou USB mys jeste se snimacem s cervenou LED.
A DOBRY !!! Masina nabootuje, prihlasim se, najedu kurzorem na Cinnosti a objevi se overview. (Tohle blblo,muselo se nejdriv nekam kliknout) A uz druhy den ani jeden zasek. Hmmmmmmmmmm …
Problem je ze bud to dela NECO u rodicu na byte nebo opravdu ty veci od Logitechu. Pripojim vecer moij Performance MX a K400 a uvidime dal.
Diky, ale tohle stoprocentne zpusobujity bezdratova zarizeni od Logitechu. Ty zaseky se zacaly projevovat velmi brzy pote, co jsem pripojil muj Logitech Unifying prijmac. Zvazoval jsem jeste, jesti to nezpusobuje programek Solaar ktery jsem mel nainstalovany, ale delo se to, i kdyz jsem mu zrusil spousteni po startu. Po prechod na dratovou klavesnici Logitech a dratovou optickou mys Logitech je zase vsechno v cajku.
Dost neprijemna vec je, ze jsem zatim nenasel krome dvou vyse zminenych pripadu ze by nekdo aktivne resil podobne problemy. Tomu cloveku co zalozil ten bugreport jsem dokonce napsal mail, ale nedostal zatim zadnou odpoved.