Fedora 14 a caste "Permission denied"

ahoj,
prihlasenej jako root a po bugu s grafikou nvidia probehly pokusy dostat se na editaci xorg.config :frowning:
podle ruznych navodu na odstraneni problemu se podarilo jej vygenerovat ale editovat ani nahodou zadnou z me znamych cest :-/ bud se otevre jen pro cteni nebo rovnou v terminalu pristup zakazan… stejnej problem se zakazanim selinuxu ktery ve vychozim nastaveni znemoznuje teamviewer, mozna i jine veci ale zatim nebylo tolik casu odzkouset.

Mělo byt o jít úplně jednoduše příkazem do terminálu

su -c 'gedit /etc/X11/xorg.conf'

případně místo gedit dosaď tvůj oblíbený editor.

Co přesně zadáváš do terminálu a co ti to píše?

Ahoj , tak to fungovalo ve 13ce, ted smula:-( zkopiruju trebas jeden postup z"Radce mladych svistu", kapitola hardware - a za to pridam link na me “oblibene tutorialy” zde : http://www.howtoforge.com/howtos/linux/fedora …kazdopadne ani jednim ze vsech pokusu to nejde, ani jejich pripadnym mixem - nenecha se nic bud ani upravit nebo kdyz upravit jde tak zase nejde ulozit. Vsechno ostatni ale beha spickove, potrebuju stejne nutne jen thinkorswim a par streameru, zbytek je jen bonus navic …
ted tedy z prirucky jak to tam popisuji a nic to nedela :

Ve Fedoře 14 je kvůli bugu #624297 nutno ručně konfigurovat xorg.conf. Pokud xorg.conf nemáte, vygenerujte jej a upravte jako root pomocí příkazů

nvidia-xconfig
gedit /etc/X11/xorg.conf

a přidejte/upravte (32-bit uživatelé)

Section “Files”
ModulePath “/usr/lib/xorg/modules/extensions/nvidia”
ModulePath “/usr/lib/xorg/modules”
EndSection

64-bit uživatelé

Section “Files”
ModulePath “/usr/lib64/xorg/modules/extensions/nvidia”
ModulePath “/usr/lib64/xorg/modules”
EndSection

dnes vysla oprava onoho bugu - a pri prihlaseni v terminalu jako root sei tvari jako prihlasenej root…jenze pri pokusu prejit na gedit mi to rekne ze je nutne se prihlasit jako root a ze nemam opravneni :-/ pritom trebas pri su…heslo a yum install cokoliv vse jede normalne jak bezet ma a zadne kecy o root opravneni
takze zase nic :-/

Zrovna tu část příručky jsem psal já (jinými slovy jsem spíš víc, než méně čerpal z fedoraforums) a dokonce mi to i fungovalo. Respektive té chybové hlášky při bootu se člověk nezbavil (o čemž se stejně vědělo), ale ovladače fungují (vyzkoušeno opět přímo mou maličkostí). Fedoru 14 mám již pár dní a opravdu mi vše funguje jak má, dokonce jsem to i opravoval přes gedit.

Co takhle zkusit přidat svůj účet do sudoers a zkusit to přes

sudo gedit /etc/X11/xorg.conf

Možná by stálo za to do příručky přidat zmínku o problémech s cairem. Pokud se někomu špatně vykreslují gtk objekty, rámečky emeraldu a pod., pak je řešením downgrade caira.

Pro x86_64 takhle.

rpm -Uvh --oldpackage http://kojipkgs.fedoraproject.org/packages/cairo/1.8.10/1.fc14/x86_64/cairo-1.8.10-1.fc14.x86_64.rpm

Nové cairo má mimo jiné aplikované ubuntovské patche pro vyhlazování písma. Pokud to máte zapnuté, pak lze patchovanou verzi caira stáhnout ode mne.

rpm -Uvh --oldpackage http://jx.dts-soft.cz/Fedora/JX/14/x86_64/cairo-1.8.10-1.01JX.fc14.x86_64.rpm

Se s tím “neser” a hoď to do té příručky :wink:

Ahoj
tak vypis vypada po aktualizaci takto :
(gedit:2433): EggSMClient-WARNING **: Failed to connect to the session manager: None of the authentication protocols specified are supported

**
GLib-GIO:ERROR:gdbusconnection.c:2270:initable_init: assertion failed: (connection->initialization_error == NULL)

PS: Vaine, tebe je v Cesku skoda :-))

PS : zkusil jsem reinstal, 64 i 32 a porad to same. Mozna to dela selinux ale ta mrcha pri pokusu o vypnuti drzi jak zidovska vira :-/
jedine co se zmeni je cislo v zavorce (gedit:2xxx)
ve 13ce se normalne otevre v geditu a necha se zmenit a nasledne ulozit…stejne jako nvidia ve 13ce po su -c ‘gedit /etc/X11/xorg.conf’ otevre nvidiacke okno s nastavenim a necha se ulozit …ve 14ce ani nahodou a pri otevreni pres system-administration-nvidia se samozrejme ulozit neda nic…a ta mrcha ani nenahodi 2. monitor ktery bezi presne do instalace ovladacu nvidia :-/ vidim to na navrat ke 13ce a cekani na 15 :slight_smile:
-------------------------------------------------------pokus cislo 1-------------------------------------------------------------------

Pepa@Fedora14 ~]$ su
Password:
[root@Fedora14 Pepa]# gedit /etc/sysconfig/selinux

(gedit:2478): EggSMClient-WARNING **: Failed to connect to the session manager: None of the authentication protocols specified are supported

**
GLib-GIO:ERROR:gdbusconnection.c:2270:initable_init: assertion failed: (connection->initialization_error == NULL)
Aborted (core dumped)
-------------------------------------pokus cislo 2--------------------------------------------------------------------------------
[root@Fedora14 Pepa]# vi /etc/selinux/config ----to se otevre selinux v terminalu, necha se prepsat ale ulozit ani nahodou

-----------------------------a posledni kousek :
[root@Fedora14 Pepa]# /etc/selinux/config
bash: /etc/selinux/config: Permission denied

-----------------------------a posledni kousek :
[root@Fedora14 Pepa]# /etc/selinux/config
bash: /etc/selinux/config: Permission denied

Co presne cekas, ze se ma stat? Toto chovani je naprosto v poradku. Pokud i ostatni caste “Permission denied” jsou tohoto typu, tak se nedivim.

Nicmene to, ze nejde spustit editor nebo ulozit soubor je jina. Vypnuti selinuxu musi fungovat - jak presne to delas?
Chtelo byt to videt prava k souborum, mount, logy, bezici sluzby atd.

nevim co se ma stat :slight_smile: prikazy do terminalu pouzivam zkopirovanim z prirucky nebo z tutorialu http://www.howtoforge.com/howtos/linux/fedora a jde o veci ktere ve f13 funguji.
Vypnuti selinuxu : gedit /etc/sysconfig/selinux v 32 a vi /etc/selinux/config v 64 zkouseno i naopak. Potom ruzne kombinace . To /etc/selinux/config byla vlastne jen zkouska jestli me pusti pod rootem k souboru a nepusti coz je pro me divne ale pro zkusenejsi spravne :-))

Smankote clovece ty ses chaotik. Prikazem gedit ani vi se nic nevypina. Selinux se vypina tim ze se neco zapise do kofigurace a rozhodne ne tim, ze se pak ten konfiguracni soubor spusti! To je jeden nesmysl za druhym. Kopirovat navody je hezka vec ale bezhlavym kopirovanim uz hodne lidi prisli o hodne.

Selinux si vypni v menu, kdyz to neumis editaci konfiguracniho souboru a to v System->Sprava->Selinux Management nastav na Disabled.

Pokud ti gedit hazi coredump a nejdou ukladat soubory, mas nejspis systemovy svazek pripojeny jako Read Only, nebo tak neco.

spravne jsi to nazval - chaotik :slight_smile: protoze kdyz mam 1-2 postupy a ty nefungujou tak zkousim uz i chaoticke kombinace - k tomu vsemu doslo protoze ze v menu selinux management zadny NENI :-/ proto zkousim tak jako drive spustit editor pres terminal a PREPSAT/ulozit…coz proste nejde

1. po nainstalovani ovladacu nvidia karty a zadani su -c ‘gedit /etc/X11/xorg.conf’ (coz ve 13 fungovalo) se nestane mimo chybove hlasky nic.
    2)Na 100% jsem drive mel selinux na disabled pres gedit coz ted take nefunguje. v menu NENI nic jako System > Administration > SELinux Management zrovna tak ani v Applications> System tools … pridani editace menu prikazem yum install alacarte umozni editovat menu ale o selinuxu neprida NIC.
  2. su…gedit /etc/sysconfig/selinux drive fungoval, otevrel se editor, prepsal jsem na disabled a ulozil - po restartu vse bylo ok , dnes to hodi hlasku " (gedit:9874): EggSMClient-WARNING **: Failed to connect to the session manager: None of the authentication protocols specified are supported"
  3. dalsi pokus proto je prikaz vi /etc/selinux/config ktery jako jediny zobrazi :

This file controls the state of SELinux on the system.

SELINUX= can take one of these three values:

enforcing - SELinux security policy is enforced.

permissive - SELinux prints warnings instead of enforcing.

disabled - SELinux is fully disabled.

SELINUX=enforcing

SELINUXTYPE= type of policy in use. Possible values are:

targeted - Only targeted network daemons are protected.

strict - Full SELinux protection.

SELINUXTYPE=targeted

coz ale nelze editovat a ulozit … prave pro zabednenost selinuxu jsem si jistej ze nejde ulozit nastaveni grafiky
PS: zkusil jsem pres balicky doinstalovat SElinux management a teprve ted mam v menu onu nabidku kde se da vypnout v grafickem rozhrani …po restartu (a nainstalovanych ovladacich nvidia) pokus s prikazem su -c ‘gedit /etc/X11/xorg.conf’ pro nastaveni grafiky - opet chybova hlaska a pri spusteni nvidia rozhrani pres system se neda rozbehnout druhej monitor a samozrejme nejde ulozit jakekoliv nastaveni…na stejnem notesu to same s fc13 jde bez problemu

vi je editor, jehoz ovladani skutecne nepatri mezi vybaveni bezneho smrtelnika, takze “nelze editovat a ulozit” je v tomto pripade problem mezi klavesnici a zidli. Editor vi uz vickrat nepoustej, je to zbytecne.To ze ti nefuguje gedit neni zadna tragedie, editoru mame na vyber. Muzes zkusit treba leafpad, kate, atd. staci doinstalovat pokud nemas.

Diky za editory, zkusim.
F13 byl muj prvni newin system ze zvedavosti, vse tam fungovalo bez problemu az jsem neveril jak dokaze byt Fedora privetiva. Jedine co jsem vlastne potreboval poradit bylo ulozeni nastaveni nvidie , selinux sel vypnout v terminalu pres gedit (prikaz okopirovan z tutorialu, otevrel editor (su… gedit /etc/sysconfig/selinux ), prepsal jsem na disabled a save) …

graficky selinux management jsem nemel ve 13ce ani se nenainstaloval do 14ky, vlastne jsem nemel ani tuseni ze existuje :-)) - pridal jsem tedy managera pres balicky, vypnul a zkusil prikazem od vaina su -c ‘gedit /etc/X11/xorg.conf’ otevrit nastaveni pro grafiku a pote ulozit stejne jako predtim - a zase nic, proste nejde, vypise to tech par radku ktere jsem nakopiroval v drivejsim prispevku. Pritom ovladace funguji, kdyz otevru nvidia panel tak vse nastavim ale neulozim (coz je mi ted uz i jasne proc). Ten vi editor - ten prikaz jsem videl v tutor. pro F14/64 a jako jediny mi zobrazil vypis SElinuxu - i kdyz editovat nesel. Az pak prislo na radu forum ;o)
Pokud jsem dobre pochopil, muzu ted zkusit doinstalovat ten leafpad nebo kate a prikaz pro ulozeni nastaveni grafiky bude pak vypadat : su-c ‘leafpad /etc/X11/xorg.conf’ ?

PS: k tem “zmatkum” v predeslych prispevcich : me znamy postup nesel, dalsi ktery jsem dohledal take ne tak jsem pak zkousel jejich ruzne kombinace :-)) takze jestli nekomu vstavaly vlasy hruzou : o nic nejde a o zadna data zadne strachovani :slight_smile: Proste nainstaluju system, necham zaktualizovat, vypnu selinux a na zbytek otevru terminal, su…a nakopiruju tam postupne prikazy ktere jsem si vypsal a vypada takto… :
Repozitory
rpm -Uvh http://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-stable.noarch.rpm
rpm -Uvh http://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-stable.noarch.rpm
Java
yum -y install java-1.6.0-openjdk java-1.6.0-openjdk-plugin
Flash Player
rpm -Uhv http://linuxdownload.adobe.com/adobe-release/adobe-release-i386-1.0-1.noarch.rpm
yum -y install flash-plugin

…atd , po asi 20ti radkach dohodim 3 stazene veci xx.rpm., dalsi 3 pres Add/remove sw, dodam thinkorswim a tim je hotovo, nepotrebuju zadne zazraky ani hrabani v hlubinach, za chvili je system pouzitelnej presne na to co potrebuju.

Ano, ten leafpad by ti snad mohl fungovat, i kdyz je to take gtk aplikace. Nejsi sam kdo si stezuje ze mu nefunguje gedit, trapne je, ze se to nepovazuje za chybu ale za vlastnost: https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=638415

Resenim je poustet gedit prikazem
su - -c ‘gedit’

Prosim vyzkousej to a pokud to bude fungovat, dej vedet.

Ahoj a dik, su - -c ‘gedit’ samozrejme funguje , su - -c ‘gedit /etc/sysconfig/selinux’ necha ulozit zmeny stejne jako drivejsi su…gedit /etc/sysconfig/selinux takze snad i su - -c ‘gedit /etc/X11/xorg.conf’ udela s nvidii to co udelat ma…

• pri pripadnem nezdaru - jak moc dodrbe system pouziti yum erase kmod-nvidia ? ono se to pak tvari jako by normalne…i kdyz podvedomi ciste instalace bez chyb je best ;o)
    diky moc za vsechen ten cas

PS: nedalo mi to a dal ovladace pro grafiku - jak jinak, nefunguje ulozeni , pri su -c ‘nvidia-settings’ hodi error

1. su -c ‘gedit /etc/X11/xorg.conf’ to hodi toto : (gedit:2576): EggSMClient-WARNING **: Failed to connect to the session manager: None of the authentication protocols specified are supported
    **GLib-GIO:ERROR:gdbusconnection.c:2270:initable_init: assertion failed: (connection->initialization_error == NULL)

1. su -c ‘leafpad /etc/X11/xorg.conf’ to otevre xorg.conf v editoru bez moznosti save
  2. su - -c ‘gedit /etc/X11/xorg.conf’ text v gedit by sel by prepsat a ulozit
  3. su - -c ‘leafpad /etc/X11/xorg.conf’ - jako 3

stejne to musi nejak jit pres panel , to drive slo tim su -c ‘nvidia-settings’ , ted nemam opravneni ulozit zmenu :-/ nebo to vypise ERROR: Failed to read a display device name on screen 0 (on GPU-0) …jak kdy jednou se tvari ze se necha nastavit a podruhe error

LOL …tak jsem odzkousel vsechny moznosti zmen v Livna display conf…a vzdy potom nejak v panelu nvidie neco posahal…a restartoval co to provede…a nic…posledni restart s umyslem jit do windows, zvednul telefon a proto vcas neprehodil boot na win…a ta mrcha nabehla tak jak jsem chtel :-))) takze kdyby se nekdo trapil , u me funguje
Livna dspl. conf. na Disable All, restart, potom pres su -c ‘nvidia-settings’ na panel a OBA monitory NEpochopitelne na absolute v position ??? a az potom zaskrtnout twin view a znova po restartu do livna a tam zaskrtnout AIGLX, dalsi restart a zmenit druhej monitor position na left of …stejne po dalsim resetu jsou oba na absolute…ale alespon ve spravnem poradi …jeden je 0-1440, druhy sama nula ale funguje tak necham byt :-))
Humus ale ted to BEZI :-))))

ahoj
Mám velice podobný problém. Tedy s tím rootem, ne s grafikou :slight_smile: Jsem přihlášen jako běžný uživatel, potřebuji něco jako root. Dříve jsem spustil konzoli zadal su a mohl jsem použít gedit, kppp, … jako správce. Teď po zadání jakéhokoliv příkazu se vypíše ona hláška “… Failed to connect to the session manager: …”
Nakonec jsem to vyřešil zadáním “gksu kppp” v uživatelském terminálu nebo Ctrl + F2. Ale nevím proč se to najednou začalo takhle chovat :frowning:

Je to popsane v te chybe kterou odkazuji v prechozim prispevku. Duvodem je oddeleni session a to ze pri pouhem “su” se nenastavuji promenne prostredi roota. Tzn. musis pouzit “su -”. Pak to funguje.