ahoj,
pročetl jsem různá fóra a spousta lidí má problém s rozběhnutím 3D akcelerace na ATI.
Ani já nejsem vyjímka, peru se s tím už 2 dny a nic, ale nevzdám to
vycházel jsem z ttp://forum.fedora.cz/read.php?f=1&i=742&t=635#reply_742
kde to také není dořešeno, vždy to zkončí na mrtvém bodě a nikdo se nedozví jestli to uživatel rozchodil a případně jak.
Napadlo mě založit vlákno (s postupy instalace a řešením problémů) kde by se to podařilo rozchodit, spousta lidí má ten samý problém.
V mém případě se jedná o ATI Radeon 9500 + FC5
- instalace ovladače z rpm.livna.org (FAQ)
install -y kmod-fglrx xorg-x11-drv-fglrx
vše proběhne v pořádku ale akcelereace se nekoná, je stále softwarová:
glxinfo | grep render
direct rendering: No
GLX_ATI_render_texture
OpenGL renderer string: Mesa GLX Indirect
když sem si dal při nabíhání systému výpis paramatrů, zahlásí to při nabéhání fglrx:
kernel-module-fglrx není zaveden (nebo neexistuje, už si nevzpomenu :)), updatujte z livna.org.
systém naběhne a zůstane modrá obrazovka, pomůže pouze CTRL+ALT+F2. poté nazkočí přihlašovací obrazovka.
napadlo mě že když mám SMP kernel tak budu potřeboval SMP modul:
yum remove kmod-fglrx
yum -y install kmod-fglrx-smp
to také nezabírá.
zkusil jsem návod z livna.org “yum install kernel-module-fglrx-$(uname -r)”:
No Match for argument: kernel-module-fglrx-2.6.17-1.2157_FC5smp
Nothing to do
předpokládám tedy že nemají předkompilovaný modul pro mé jádro, a měl bych si sám vše připravit ze SRPMS, jak to tam píší…to jako nováček nezvládám.
vše jsem tedy odstranil a zkusil bod dva.
yum remove kmod-fglrx-smp xorg-x11-frv-fglrx
- instalace ovladače z ati.com (rpm)
rpm -Uvh fglrx_4_3_0-8.27.10-1.i386.rpm
error: Failed dependencies:
libexpat.so.1 is needed by fglrx_6_8_0-8.27.10-1.i386
rpm oproti yum-u závislosti moc “neřeší” takže tady moje snaha končí, patrně by stačilo knihovnu stáhnou z internetu a nakopírovat do /usr/lib/ …to jsem nezkoušel, nerad bych to dorazil uplně
- instalace ovladače z ati.com (ATI Driver Installer)
stáhnul sem si ati-driver-installer-8.27.10-x86.run
zpustil “sh ./ati-driver-installer-8.27.10-x86.run”
je to pěkně klikací, takže to zvládně každý.
poté /usr/X11R6/bin/aticonfig --initial a restart
stejné jako na začátku, nenačte to fglrx kernel modul.
Fedora jde opět do modré obrazovky atd…
ovladač jsem tedy odstranil:
/usr/share/fglrx
“sh ./fglrx-uninstall.sh”
a jsem zase na začátku.
Co mě příjde divné je pomalost překreslování obrazovek. např. alt+tab se překresluje hodně pomalu a trhaně, to smé např při skrolování ve firefoxu, patrně je špatný ovladač grafiky.
konfigurace asus p4p800-E + Northwood 2,8Ghz + 1GB Kingston/400mhz + Sapphire 9500 + 120GB seagate, s hw a pomalostí by problém být neměl.
Behěm psaní tohoto postu mi FC 3x ! spadla tak, že to bylo na tvrdý reset (neměl sem to uložené já pitomec :o)), nedalo se z toho dostat ani do konzole, prostě totální zámrz, dával bych to za vinu tomu ovladači grafiky.
Tak prosím o případné rady jak tu akceleraci rozběhnout, věřím že to dáme dohromady
díky