FC5 + ATI (jak rozběhnout 3D akceleraci)

ahoj,

pročetl jsem různá fóra a spousta lidí má problém s rozběhnutím 3D akcelerace na ATI.
Ani já nejsem vyjímka, peru se s tím už 2 dny a nic, ale nevzdám to :slight_smile:
vycházel jsem z ttp://forum.fedora.cz/read.php?f=1&i=742&t=635#reply_742
kde to také není dořešeno, vždy to zkončí na mrtvém bodě a nikdo se nedozví jestli to uživatel rozchodil a případně jak.
Napadlo mě založit vlákno (s postupy instalace a řešením problémů) kde by se to podařilo rozchodit, spousta lidí má ten samý problém.

V mém případě se jedná o ATI Radeon 9500 + FC5

1. instalace ovladače z rpm.livna.org (FAQ)
    install -y kmod-fglrx xorg-x11-drv-fglrx
    vše proběhne v pořádku ale akcelereace se nekoná, je stále softwarová:
    glxinfo | grep render
    direct rendering: No
    GLX_ATI_render_texture
    OpenGL renderer string: Mesa GLX Indirect

když sem si dal při nabíhání systému výpis paramatrů, zahlásí to při nabéhání fglrx:
kernel-module-fglrx není zaveden (nebo neexistuje, už si nevzpomenu :)), updatujte z livna.org.
systém naběhne a zůstane modrá obrazovka, pomůže pouze CTRL+ALT+F2. poté nazkočí přihlašovací obrazovka.

napadlo mě že když mám SMP kernel tak budu potřeboval SMP modul:
yum remove kmod-fglrx
yum -y install kmod-fglrx-smp
to také nezabírá.
zkusil jsem návod z livna.org “yum install kernel-module-fglrx-$(uname -r)”:
No Match for argument: kernel-module-fglrx-2.6.17-1.2157_FC5smp
Nothing to do
předpokládám tedy že nemají předkompilovaný modul pro mé jádro, a měl bych si sám vše připravit ze SRPMS, jak to tam píší…to jako nováček nezvládám.

vše jsem tedy odstranil a zkusil bod dva.
yum remove kmod-fglrx-smp xorg-x11-frv-fglrx

1. instalace ovladače z ati.com (rpm)
    rpm -Uvh fglrx_4_3_0-8.27.10-1.i386.rpm
    error: Failed dependencies:
    libexpat.so.1 is needed by fglrx_6_8_0-8.27.10-1.i386

rpm oproti yum-u závislosti moc “neřeší” takže tady moje snaha končí, patrně by stačilo knihovnu stáhnou z internetu a nakopírovat do /usr/lib/ …to jsem nezkoušel, nerad bych to dorazil uplně :slight_smile:

1. instalace ovladače z ati.com (ATI Driver Installer)
    stáhnul sem si ati-driver-installer-8.27.10-x86.run
    zpustil “sh ./ati-driver-installer-8.27.10-x86.run”
    je to pěkně klikací, takže to zvládně každý.
    poté /usr/X11R6/bin/aticonfig --initial a restart

stejné jako na začátku, nenačte to fglrx kernel modul.
Fedora jde opět do modré obrazovky atd…

ovladač jsem tedy odstranil:
/usr/share/fglrx
“sh ./fglrx-uninstall.sh”

a jsem zase na začátku.

Co mě příjde divné je pomalost překreslování obrazovek. např. alt+tab se překresluje hodně pomalu a trhaně, to smé např při skrolování ve firefoxu, patrně je špatný ovladač grafiky.
konfigurace asus p4p800-E + Northwood 2,8Ghz + 1GB Kingston/400mhz + Sapphire 9500 + 120GB seagate, s hw a pomalostí by problém být neměl.
Behěm psaní tohoto postu mi FC 3x ! spadla tak, že to bylo na tvrdý reset (neměl sem to uložené já pitomec :o)), nedalo se z toho dostat ani do konzole, prostě totální zámrz, dával bych to za vinu tomu ovladači grafiky.

Tak prosím o případné rady jak tu akceleraci rozběhnout, věřím že to dáme dohromady :slight_smile:
díky

tak malý poznatek.
Prostředí -> Správa -> Zobrazení
Nastavení Displeje -> Hardware
Měl jsem tam defaultně “ati - ATI Mach8, Mach32, Mach64, and RageXL Cards” což je asi nesmysl pro mojí 9500, nastavil jsem tedy “FGLRX - Vendor-supplied driver for fglrx cards”.

3D akcelerace sice neběží, ale to co to provedlo s rychlostí je neuvěřitelné.
Nikdy sem takhle svižný systém neviděl!, cokoliv otevřít je otázka vteřiny, překreslování perfektní, přestalo neustálé hrabání na disk a vše se hned otevírá…prostě paráda.(to je hrůza co dokáže špatný ovladač grafiky :))
Tak ještě rozhchodit tu akceleraci a bude to bezva.

POkud ti skočí při startu že nenaběhl fglrx tak se podívej pro jakej kernel máš ty fglrx drivery nainstalvaný pokud máś jinej kernel než pro kerý máš kompilovaný drivery tak je to jasný. Jinak teďka je 2174 kernel a pro něj zatím nový drivery nejsou v repozitářích (pokud nejsem slepej) a jako že na ně už taky pár dní čekám a jedu bez fglrx :confused:

http://forum.fedora.cz/read.php?f=1&i=3071&t=3071

Kdysi jsem fglrx pouzival a vetsi problem jsem s tim nemel. Zkuste to instalacni rpm instalovat nikoli pres rpm ale “yum localinstall fglrx*.rpm”. Predevsim si ale stahnete spravne rpm fglrx_6_8_0-8.27.10-1.i386.rpm

V bode dva vidim:

1. instalace ovladače z ati.com (rpm)
    rpm -Uvh fglrx_4_3_0-8.27.10-1.i386.rpm
    error: Failed dependencies:
    libexpat.so.1 is needed by fglrx_6_8_0-8.27.10-1.i386

To je nejaka blbost - instalovat fglrx_4_3 aby to odpovedelo ze libexpat je potreba pro fglrx_6_8 ne?

MMCH: ten problem se zavadenim ovladace - nevim co tam jakykoli skript od ATi vyvadi, ale proste ten modul zkuste zavest rucne a pak se podivejte jakou chybu to hlasi do dmesg - pokud se nezavede. Co se tyce Xorg, tak tam samozrejme musite tento ovladac nastavit v /etc/X11/xorg.conf a povolit pouzivani akcelearce vsem uzivatelum
Section “DRI”
Group 0
Mode 0666
EndSection

Zprovozneni externich ovladacu je pomerne jednoducha zalezitost, jen musi clovek vedet kam sahnout…

nevím kde sem vzal fglrx_4_3_0-8.27.10-1.i386.rpm asi sem se překlepl :confused:
Mám stežený fglrx_6_8_0-8.27.10-1.i386.rpm
dám tedy yum localinstall fglrx*.rpm

—> Package fglrx_6_8_0.i386 0:8.27.10-1 set to be updated
–> Running transaction check
–> Processing Dependency: libexpat.so.1 for package: fglrx_6_8_0
–> Finished Dependency Resolution
Error: Missing Dependency: libexpat.so.1 is needed by package fglrx_6_8_0
a konec, prostě mi chybí ta knihovna libexpat.so.1

Ve fedore je pouze libexpat.so.0. Nevim kde vzali libexpat.so.0. Osobne bych se priklanel k tomu abyste zkusil dotahnout postup z bodu 1, tedy ovladace z Livna, kde uz jsou ted snad verze pro novy kernel. (MMCH: doufam ze jste po tom yum install kmod…, restaroval aspon Xka.) Pokud mate smp kernel, musite pouzivat take SMP modul!

Tzn.

1. yum intall kmod-fglrx-smp xorg-x11-drv-fglrx
  2. pro jistotu restartujte pocitac (hnusne ale nejjednoduzsi)
  3. zkontrolujte zda se modul fglrx zavedl (lsmod) a zda bezi akcelerat (glxinfo)

Pokud ne, hledam presne zneni chyby v /var/log/messages a /var/log/Xorg.0.log.

pokud se nepletu, tak poslední ATI ovladače mají možnost vytvoření instalačních balíčků pro Fedoru…
mělo by stačit stáhnout poslední ATI Driver Installer a poté:
chmod +x ati-driver-installer-8.27.10-x86.run
a
./ati-driver-installer-8.27.10-x86.run --buildpkg Fedora/FC5

více na http://remi.collet.free.fr/index.php?2006/07/29/176-ati-proprietary-linux-x86-display-drivers-version-82710

Nezkoušel jsem, ale brzo testnu…mám tu samou grafiku :wink:

1. yum -y install kmod-fglrx-smp xorg-x11-drv-fglrx
  • vše se v pořádku nainstaluje
  1. restart PC
  • bez problému naběhne.
  1. /sbin/lsmod - fglrx stále není zaveden
  2. glxinfo | grep render - stále:
    direct rendering: No
    GLX_ATI_render_texture
    OpenGL renderer string: Mesa GLX Indirect

“Pokud ne, hledam presne zneni chyby v /var/log/messages a /var/log/Xorg.0.log.”
hledat prosím něco konkrétního? , ty soubory mají “kilometr”…

Ano, vsechno co se tyka fglrx a drm.
Napr. grep -i fglrx /var/log/messages, grep -i drm /var/log/Xorg.0.log

Co vypise rikaz “modprobe fglrx”?