FC5 a identicke disky

Zdravim,
na novem zeleze, jsem mel nainstalovanou FC4, dva identicke disky v SW RAIDu. Zkousel jsem si ruzne veci a pripravoval se na prechod ze stareho serveru. Ted je FC5 a taxerm se rozhodl rovnou ji nainstalovat.
Bohuzel nevim proc, ale v instalatoru nevidim dva SATA disky, ale neco jako /dev/mapper/ a nejaky chaoticky popis.
Ted nevim, jestli je nekde neco zapsane o tom, ze disky byly v RAID 1 a FC5 to pozna jak jsem nekde cetl nebo je problem s tim ze disky jsou identicke a jak jsem taky nekde cetl i to muze byt problem.

Instalator FC4 vidi dva disky.
Kdyz jsem pripojil jeden jiny SATA disk tak i FC5 videla dva disky.

Uz se s tim nekdo setkal a muze poradit? Chtel bych ty 250GB disky mit v softwareovem RAID 1.

Jeste mne napadlo zkusit to proste nainstalovat a pak jeden s disku odpojit, jestli se to nahodou opravdu nechova jako jakysi RAID 1, ale to muzu testnout az v pondeli.

Příspěvek byl upraven (24-04-06 09:44)

Hm… no to je zajimavy. Bohuzel nevim jak se v tomto pripade fedora defaultne chova. Kazdopadne FC5 (a tusim uz FC4 taky) pouzivat jako defaultni konfiguraci disku tzn. LVM - Logical Volume Management, coz je zajimava vec, ktera z libovolneho mnozstvi disku udela jeden logicky disk. Tzn. teoreticky vsechny disky se monou tvarit jako jedna partition. Rekl bych ale ze v tvem pripade FC skutecne nadetekoval na discich existujici RAID a proste je pouziva v te RAID konfiguraci jak byly. Ruku do ohne za to ale nedavam.

Taxem nainstaloval na /dev/mapper FC5.
Cvicne jsem pak vytahl disk na SATA0.
FC jakoze nabiha, ale pak vyhodi hlasku:

device-mapper: dm-mirror: Device loopkup failed
device-mapper: reload ioctl failed: No such devices or address
Unable to open /dev/mapper/sil_afbgdiajbdag - unrecognised disk label.

Z cehoz bych usoudil, ze to bere jako jakysi RAID, ale jak vidno pri vypadku disku je to nepouzitelne.

Zatim me nenapada nic.
Dalsi krok bude, ze dam dalsi preinstalaci a zkusim misto /, /boot, /home atd. nahodit Linux RAID partice.
A pak eventuelne dalsi krok bude cviceni s LVM.
No tesim se :wink:

Kdyby nekoho neco napadlo, tak sem s tim.
Dik