FC4 SMP kernel na P4/HT - nenabehne

Ahoj,
nainstaloval jsem FC4 na P4 s hyperthreadingem. Spusteni pomoci SMP kernelu (2.6.13-1.1532_FC4) nenabehne, na obrazovku se vypise spousta chybovych hlasek. Nic co by informovalo o skutecne pricine jsem mezi nimi nenasel (asi to “ujelo” mimo obrazovku). Pri restartu pomoci uniprocessor jadra jsem v adresari /var/log nenasel zadne vypisy z neuspesneho startu (da se k nim vubec dostat?).
Dal jsem zkusil update na nejnovejsi SMP kernel 2.6.14_1.1637_FC4 (pomoci yum), take bez uspechu.
Jedine co pomuze je pridat parametr jadra acpi=off, jenze jestli jsem dobre pochopil nektere clanky na internetu, to zaroven znamena ze se HT nepouzije (i log pise, ze detekoval jeden procesor). Zda se mi skoda mit HT a nepouzivat ho, navic kdyz uz nepouzivam ani EM64.
Mate nekdo nejaky tip?
Diky

Wu

Vypis startu jadra je v ulozen v /var/log/dmesg - to je jen start aktualniho jadra. Stejny vystup je s casy ulozen i ve /var/log/messages (pripadne messages.1 atd - log se po dosazeni jiste velikosti rotuje aby soubor nerostl do nekonecna) - neulozi se tam ovsem pokud kernel nenastartuje a tedy nepripoji souborovy system.

Pokud tedy kernel z nejakeho duvodu nenastartuje cely, jsou chyby videt jen na obrazovce. Ve vypisu by melo jit zpetne listovat pomoci Shift+PageUp, pripadne pres seriovou konzoli, coz asi nebude pro vas.

Pokud pomaha vypnout acpi pak to nevesti moc moznosti to napravit jinak. Mimochodem doufam ze je HT povoleny v biosu.

Hypethreading je do jiste miry nebezpecny - na verejnych viceuzivatelskych systemech se vubec nedoporucuje pouzivat protoze HW implementace v Pentiu obsahuje bezpecnostni chybu.

Bez znalosti detailu HW pripadne chybove vypisu vic nezjistime.

Díky za rady, hned jsem to prověřil. HT v BIOSu povolený je, vzájemná (ne)bezpečnost vláken mi nevadí, je to domácí počítač.

Ve výpisu na obrazovku listovat nešlo, protože nefungovala ani klávesnice, ale přesto jsem byl o něco úspěšnější (selhalo to asi v jinou chvíli), zachytil jsem některé výpisy:

insmod: error inserting ‘/lib/ata_piix.ko’: -1 Operation not permitted

ERROR opening /dev/console!!!> 2

error dup2’ing fd 0f 0 to 0
error dup2’ing fd 0f 0 to 1
error dup2’ing fd 0f 0 to 2

kernel panic -not syncing: Attempted to kill init!

Zkusil jsem vypnout SELinux a kupodivu došlo ke změně, SMP jádro zatuhne až při přihlašování uživatele (v textovém režimu). Alespoň mám výpis startu. Jediné nalezené chyby:

Nov 28 00:16:06 localhost kernel: ACPI-0304: *** Error: Looking up [PPC] in namespace, AE_ALREADY_EXISTS
Nov 28 00:16:06 localhost kernel: ACPI-1172: *** Error: Method execution failed [_PR
.CPU1._PDC] (Node c19eb920), AE_ALREADY_EXISTS

Nov 28 00:16:07 localhost kernel: acpi-cpufreq: CPU0 - ACPI performance management activated.
Nov 28 00:16:07 localhost kernel: ACPI-0304: *** Error: Looking up [PPC] in namespace, AE_ALREADY_EXISTS
Nov 28 00:16:07 localhost kernel: ACPI-1172: *** Error: Method execution failed [_PR
.CPU1._PDC] (Node c19eb920), AE_ALREADY_EXISTS

Takže jsem zase na začátku :slight_smile:
díky,
Wu

Myslím,
že jsem našel vysvětlení. Bohužel to asi bude chyba v kernelu:

Bugzilla Bug 169816 – SMP kernel randomly crashes when coming up on Pentium EM64T with hyperthreading enabled

https://bugzilla.redhat.com/bugzilla/show_bug.cgi?id=169816

Wu

Neprijemne. Zkousel jsi menit nastaveni SATA v BIOSu, jak je popsano v poslednim prispevku?

Zatím ne,
trochu se bojím co to provede s XPčky, které jsou na stejném SATA disku.
Ale zkusím a napíšu.

Zkusil jsem a výsledek je - nevím.

V BIOSu mám v nastavení SATA pět položek, z nichž první, SATA mode (aktuálně IDE), je neaktivní a nikdy se neaktivuje, ať v těch aktivních nastavím cokoliv. Další jsou On-chip Serial ATA (možnosti Combined mode, Enhanced mode, Auto, Disabled, SATA only), nastavení PATA, SATA Port Speed Settings, SATA Port.

Deska je to MSI 945P NEO, na SATA je jeden 200 GB disk, z nějž se zavádí systém, na IDE je jeden 120 GB disk a DVD RW.
Možná bych mohl zkusit upgrade BIOSu.

Myslim ze by se melo jednat o nastaveni on-chip serial ata - zkusit ruzne moznosti.

Zkusil jsem všechny kombinace, žádná nepomohla.
Také se objevil nový kernel - 2.4.14_1.1644, bez úspěchu.
Nezbývá než čekat.
Díky.