FC11divný instalátor (problém s ext4, mount ntfs)

ahoj lidi, vyzkoušel jsem FC11 a nepříjemně mě překvapilo, že mi instalátor po vybrání přípojného bodu / a souborového sytému ext4 ohlásí, že z ext4 oddílu není možno bootovat. Takže jedu na Ext3 :-/
Dále nemůžu přidat v instalátoru při manuálním rozdělení disku ntfs oddíl do /mnt/win … instalátor to prostě ignoruje
Kde se stala chyba?

Grub neumi bootovat z ext4, takze musi existovat maly /boot oddil s ext3. Fedora to takhle automaticky vytvari. Rozdeloval jsi rucne?

http://fedoraforum.org/forum/showpost.php?p=1222988&postcount=1

Ono i ten ext3 je na boot partici docela zbytečný, natož ext4. Jednou - při instalaci - se tam zapíše a jen jednou během startu počítače se čte pár mega. Takže na co žurnál a ostatní vymoženosti?
Dle mého se přidáváním takových nesmyslů do zavaděče (grafika atd.) dosahuje jen toho, že něco, co v podstatě ani nemá být vidět, se stane tématem na diskusích a bugzilách…
Pokud má Mario1 celou Fedoru jen na jedné partici, tak to má asi jen na nějakém malém disku na vyzkoušení a tam také ext4 nemá moc smysl, domnívám se.

Kalidah napsal(a):

Grub neumi bootovat z ext4, takze musi existovat
maly /boot oddil s ext3. Fedora to takhle
automaticky vytvari. Rozdeloval jsi rucne?

Tak to jsem zmaten, doma mám Kubuntu 9.04 a Grub (ver. 0.97) normálně bootuje z Ext4, asi starší verze u FC11??

HP Pavillion dv6000 - Instalace na 7 pokus a Fedora je na harddisku :confused:

Smazat vše co se týče Linuxu, potom tedy instalace Fedory na prázdné místo, Anakonda vše dokonale zřídí jak potřebuje.

Příklad. Boot z USB disku v nějakém Parted Magic, přesun dosavadních souborů z Ext3 na NTFS partition /dev/sda1, potom následuje výmaz té Ext3, ale ponechat ji na disku. Anakonda nastartuje z DVD, proč by neměla, že ? Vybrat přepsat stávající Linux na disku, takže tam zůstane NTFS s Windows a třeba vybrat i šifrování a Ext4 je hotové. Grub umístí Anakonda na Ext3 a zbývající místo je crypt-luks partition. Potom neměnit položky během instalace Other a Fedora, které Anakonda vytvoří k menu do Grubu, protože jinak se jim ten instalátor sesype. Jde to později přepsat.

Další nesmyslné pády Anakonda instalátoru :slight_smile:

1. Při změně data a času během instalování za pomocí Anakondy …pád… a znovu
  2. Při výběru balíčků za začátku instalace , např. nevybírat Webserver a Vývoj …pád… a znovu
  3. Při změně nápisu Other, nebo Fedora při instalaci …pád… a znovu
  4. Při výběru Repozitářů z internetu …pád… a znovu
  5. Při řešení závislostí …pád… a znovu
  6. Při těch pokusech již zahřátá mechanika, DVD to rychleji nepřečte, Anakonda opět padá…
  • Jeden pokus navíc, protože se na to Crypto nakonec nedostane ani Gparted.!!
    ,takže si získané místo z NTFS na partition klidně můžu přisunout až k partition Crypt-Luks, ale jelikož Gparted neumí zvětšit nebo zmenšit šifrovanou partition, tak raději mít hodně dobrej odhad s místem na disku již při začátku instalace…apod. Nu spojení partition trvá chvilku, smazání Crypt-Luks, ale jedna instalace Fedory navíc. Pokud to někdo potřebuje v Crypto, po každém pádu to zažádá o heslo, po každém přeformátování to žádá o heslo, tak je lepší to po pádu smazat úplně a začít to znovu. třeba to spadne někde jinde, ale spadne.

Fedora 7, 8, 9 po poklepání v Anakondě na datum výtuh, Fedora 10 v pohodě. Jakékoliv Ubuntu nemá podobné problémy, je bez šance zažít s počítačem něco podobného, naprosto bez problémů to jde nainstalovat. Nahned po instalaci je mi v Gnome objeví doinstalování Nvidia a Broadcom driveru, ve Fedoře si ještě počkám, ani Fedora 11 nenabízí automaticky něco podobného, Ubuntu je prostě komfort. Takové Fedora Puzzle …
Kdo potřebuje nutně horor, doporučuji Fedoru a je to skoro zadara, jen stáhnout to ISO !!

Mario1 napsal(a):

Tak to jsem zmaten, doma mám Kubuntu 9.04 a Grub
(ver. 0.97) normálně bootuje z Ext4, asi
starší verze u FC11??

Skutecne mas v 9.04 i ext4? Podle me ext4 umi az grub 2 a ten bude az v 9.10 (GRUB 2 ve vývojovém Ubuntu 9.10 - Root.cz)

Mám podobné poznatky jako pepa. Vybral jsem “přepsat stávající Linux”. Když se podívám na rozdělení disku z GParted, vytvořil se správně /boot 200 MB. Zbylý oddíl je lmv2, swap se nevytvořil. Lvm2 nejde zmenšit, abych dodatečně vytvořil swap.
EDIT: Jak zjišťuji, tak ono to tak je vlastně nainstalované správně. Protože jsem ve Fedoře nováček, tak jsem se lmv ještě nesetkal.

LVM obsahuje vsechny zbyle oddily disku - tedy i swap. (podivej se do /etc/fstab)

pepa napsal(a):

Další nesmyslné pády Anakonda instalátoru :slight_smile:

1. Při změně data a času během instalování
    za pomocí Anakondy
    …pád… a znovu

2. Při výběru balíčků za začátku instalace
    , např. nevybírat Webserver a Vývoj …pád…
    a znovu

3. Při změně nápisu Other, nebo Fedora při
    instalaci
    …pád… a znovu

4. Při výběru Repozitářů z internetu

...pád.. a znovu

5. Při řešení závislostí

...pád.. a znovu

6. Při těch pokusech již zahřátá mechanika,
    DVD to rychleji nepřečte, Anakonda opět
    padá…

Bohuzel anaconda byla v F11 z velke casti prepsana, takze tahle situace se dala cekat. Doufam ze ke kazdemu padu se vygeneroval a ty si odeslal report do bugzilly, jinak se to vyvojari tezko dozvi. Kdyz sem jeste das treba i cisla chyb, da se to postouchnout.

covex napsal(a):

Skutecne mas v 9.04 i ext4? Podle me ext4 umi az
grub 2 a ten bude az v 9.10
(http://www.root.cz/zpravicky/grub-2-pro-vyvojove-
ubuntu-9-10/)

1. vím to, protože jsem to instaloval s ručním rozdělením disku
  2. při bootu Kubuntu mi to i píše že jede z Ext4
  3. sudo fdisk -l vrátí jako zaváděcí disk /dev/sda1, a sudo file -s /dev/sda1 vypíše: /dev/sda1: Linux rev 1.0 ext4 filesystem data
    Takže mám buď Kubuntu z budoucnosti :wink: nebo tam mají vlastní podporu bootu u ext4, nevím.

Jen potvrzuji… Mam Ubuntu 9.04 na ext4 (a taky bez /boot oddilu). A i grub skutecne vypisuje, ze bootovani probiha z ext4 oddilu.