Failed to start the X server

Dobrý den, patřím k těm, kteří se rozhodli zbavit se problémů s bývalým operačním systémem a přejít k Linuxu. Vybral jsem si Fedoru 5 a až donedávna byl nadmíru spokojen až uchvácen. Před časem jsem však možná zbytečně, jistě však nekorektně, podnikl pokus o update X serveru (Xorg) z příslušných repozitářů. Jsemť však pouhým venkovánkem, připojeným přes dial-up, během stahování aktualizací mi spojení několikrát spadlo a celkově blblo. Nakonec se sice vše tvářilo býti o. k., nicméně po restartu PC se mi objevila a od té doby přes přečetné marné pokusy o nápravu zatvrzele objevuje hláška obsažená v nadpisu tohoto spotu. Výpis chyb z logu je pak následující:
(EE) module ABI major version (1) doesn’t match the server’s version (0)
(EE) Failed to load module “nv” (module requirement mismatch, 0)
(EE) module ABI minor version (6) is newer than the server’s version (5)
(EE) Failed to load module “mouse” (module requirement mismatch, 0)
(EE) module ABI minor version (6) is newer than the server’s version (5)
(EE) Failed to load module “kbd” (module requirement mismatch, 0)
(EE) No drivers avalaible.
Tiše a nepoučeně se domnívám, že by se snad vše dalo napravit zadáním nějakého příkazu, jehož přesnou podobu sice neznám, leč k níž bych se snad metodou pokus-omyl dopídil, typu “yum update Xserver” či “yum update xorg” z příkazové řádky. Můj problém ale tkví v tom, že z ní nejsem schopen aktivovat řádně nakonfigurovaný externí modem, přes nějž je mi bohužel se připojovat. Mohl by mi, pěkně prosím, někdo poradit?

Jednoduche rady zrejme neexistuje. Co pouzivate na “nastartovani” modemu? Zebysme ho treba zkusili nahodit z prikazove radky?

Zrejme se vam skutecne povedlo nezaktualizovat nekterou cast Xserveru (coz moc nechapu jak ale vypada to tak) a mate moduly, ktere jaksi nepasuji k sobe. Chtelo by to skutecne “yum update”. Zkuste si vypsat aspon “rpm -qa | grep xorg” a podivejte se zda maji vsechny soucasti xorg stejnou verzi. Pokud ne, budete muset “rucne” stahnout nekde ty soucasti ktere jsou stare, pokud by jich bylo moc, stahnout radsi starsi verze (pripadne pouzit instalacni CD/DVD) a prepsat ty nove (rpm -Uvh --oldpackage cosi.rpm). Za dobre reseni bych to ale nepovazoval.

Já bych právě rád nahodil modem z příkazové řádky, to je přesně to, co se mi nedaří.

Teď jsem on-line z danixového CD, kde jsem úplně prostě přes KPPP rozchodil modem, připojený přes /dev/ttyS1. (V našich zaostalých podmínkách ještě bývá důležité nedetekovat oznamovací tón, což se děje a nepoužívat tónovou volbu, což sice nevím, jak se v KPPP nastavuje, leč kupodivu to běží.)

Ve Fedoře zadám-li kupříkladu příkaz system-config-network, objeví se mi textové rozhraní pro nastavení modemu. Položka jméno snad není důležitá, položka zařízení má nastaveno ppp0, nevím úplně přesně proč, položky telefonní číslo, jméno uživatele a heslo jsou korektně vyplněny, poslední položka, totiž Inicializační řetězec modemu, je prázdná, netuším, co bych tam měl napsat.

Potřeboval bych, kdyby mě někdo nasměroval či dokopnul k tomu, jak ten modem aktivovat alenobrž rozchodit, tedy přimět ho, aby krucinál už vytáčel.

Kppp je jen graficke prostredi pro pppd, jak ho ale se stejnymi parametry pustit z prikazove radky nevim, uz dlouho modem nepouzivam a tak se mi to vykourilo z hlavy. Vim ze jsem pouzival z prikazove radky program wvdial, ale nevim zda se instaluje v zakladni instalaci. Muzete to zkusit, za to nic nedate. Konfiguruje se pomoci wvdialconf. Jinak do toho system-config-network nemusite do inicializacniho retezce podle me nic psat (muzete tam zadat AT prikazy pro modem). Ja tam kdysi psaval pouze “ATX3”. Problem by ale mohl byt s tim kdyz potrebujete nastavit modem do nejakeho nedefaultniho stavu. Pak byste tam musel napsat spravne pokyny.
Prehled prikazu pro modem naleznete treba zde:
http://telefon.unas.cz/modemy/atprikazy1.htm

Děkuji, večer vyzkouším.