Ahoj, po drahne dobe musim konecne zF6 do noveho. Trochu vaham mezi F12 a 14. Preci jen Celeron 1,7 s RAM 250 neni zrovna zadna slava. Nepotrebuju aby to buhvijak ficelo, mam to jako mezisklad :-). Jde mi o podporu systemu, nevim kdy konci k jednotlivym verzim a nerad bych instaloval za mesic znovu. Takze rekneme F12 na tehle konfiguraci, pujde to vubec ?? A jeste dotaz ohledne disku. System je na jednom a na data mam druhy, trochu se bojim, ze pri prerozdeleni udelam botu, asi neni problem datovy disk odpojit a po ciste instalaci ho zase mountnout, ze ?
F12 uz podporu nema, F13 konci za mesic. Celeron 1.7 neni problem ale te RAM je dost malo (podle me to instalator odmitne instalovat). I 512 uz neni nic moc. Jako pouzitelne minimum mam 768MB. Musim rict, ze Gnome 3 z F15 mi ale na takovem pocitaci jde lepe nez Gnome 2 z F14. Grafiku to chce ale nejakou lepsi… Disk s daty urcite odpoj, jistota je jistota.
No tak jsem nekde vystrachal pamet a mam 512 a podarilo se mi tam nastrkat F12. Jede to dle mich potreb.Jenze dneska jsem si precetl, ze podpora uz neni. Mimo jine mi nejdou pridavat repozitare, ( rpmfusion, treba ) tedy i instalovat programy. Moc toho nepotrebuju, ale necha se to nejak elegantne obejit ?? Vim, ze uz jsem to nekdy davno, pradavno resil, jenze uz netusim. Diky.
Možná by mohlo zajímat…
Pokud není potřeba grafická instalace a trošku si rozumíš s příkazovou řádkou, pak jsem před chvilkou narazil na tento článek http://dcr226.co.uk/blog/?p=87 . Omezení RAM je zabudovaný přímo v anacondě a dá se obejít, v komentářích je i úspěšná instalace na 256MB RAM.
Přijde mi to jako schůdnější cesta než hledat, kde se povalují zastaralé a neaktualizované balíčky pro fedoru 12.
Aktualizace/instalace z repositářů Fedory by měly ještě fungovat normálně (není to tak dávno, kdy fungovaly ty z Fedory 8). Spíš mám dojem, že jsem nedávno v changelogu rpmfusion viděl, že zahodili podpisové klíče pro Fedoru 12. Když se ale člověk podívá na mirrory, tak balíky normálně jsou http://mirror.karneval.cz/pub/rpmfusion/free/fedora/releases/
Co přesně to vypisuje, že to nejde instalovat?
No 13 je verze Fedory. Napadá mě tak stáhnout repa rpmfusion ručně editovat repo soubory s tím, že se nastaví na gpgcheck=0, není to ovšem moc dobré řešení (ne moc bezpečné), fungovat pravděpodobně ale bude. Co takhle zkusit rovnou Fedoru 13? Tam v náročnosti asi moc velký rozdíl nebude mezi 12 a 13.
Vypada to ze v balicich s nastavenim repozitaru rpmfusion je podminka ze fedora musi byt verze 13 a vetsi. To ale pujde obejit - staci stahnout baliky a z nich vykopirovat nastaveni repozitaru, nebo je to nastaveni tusim i v prirucce.
To covex : Dekuji za reakci, zkusim. Nicmene jsem dnes privezl 1GB RAM a pokladam znovu otazku, 1,7 Celer a tato pamet, Gnome, muzu jit rovnou do F15 ??
pby.
EDIT: Grafika je tusim nejaka predpotopni Nvidia, GeForce4 MX 440, jestli se nepletu. Konec koncu, kdyz nebude mozna jinak, koupim kartu, snad se jeste do AGP portu delaji :-).
MX 440 uz nyni potrebuje legacy radu driver 9xxx a ta v F15 tusim nefunguje (nekdo tu o tom uz psal). 1GB RAM je idealni.
Provest upgrade z F6 na jakoukoli vyssi verzi je v zasade mozne. Upgrade probiha na zaklade jmen balicku. Pri takto velkem skoku vsak temer urcite nastanou komplikace. Nevim zda chces jit cestou upgrade pres yum nebo preupgrade. Pres yum to muzes lepe kontrolvovat, ale zase musis vsechny problemy resit rucne. Preupgrade nektere vyresi za tebe. Problem muze byt s tim, ze v meziverzich (F10) doslo ke zmene v RPM. Takze budes zrejme muset skocit minimalne nejdriv na F10 a az pote vys. Viz http://fedoraproject.org/wiki/YumUpgradeFaq http://fedoraproject.org/wiki/Upgrading_from_EOL_Fedora_using_yum
Sel jsem cestou nejmensiho odporu. Po instalaci F12 jeste s RAM 512 a zjisteni komplikaci s repo. jsem poridil 1G a zkusil upgrade na F14. Vse probehlo OK, ale po restartu system nenaskocil. Jelikoz to byl stejne jen pokus a moc jsem neveril v uspech, nasledovala cista instalace na F14. Opet vse OK a krome jednoho zaskobrtnuti, kdy system divne zamrznul hned po prvnim restartu po instalaci to ted jede velmi hezky. Nejslabsi ted bude nejspis opravdu grafika.
Kde sezenu nejaky report od kud by slo zjistit co a jak ?
Pokud jde o nvidia drivery, již mnohokrát se mi vyplatilo důvěřovat autoritě, jíž je v tomto směru bezesporu leigh123linux. Z prvního postu zásadního threadu http://forums.fedoraforum.org/showthread.php?t=204752&highlight=nvidia
stran této problematiky lze odvodit, že karty užívající 96xx driver mají v fc15 smůlu. Hned ve druhém postu je však popsáno, jak lze driver zprovoznit v fc14. Odkaz na nvidiovský seznam podporovaných karet je rovněž k dispozici.
Jinak pokud jde o starší ntb, kde nefunguje 3D akcelerace, vlastním jeden s chipsetem via, řízeným OpenChrome ovladačem. Po vcelku bezproblémovém upgradu na fc15 na něm upadlo Gnome 3 do fallback modu a já do těžké trudnomyslnosti. V zásadě nefungovalo nic na co byl člověk zvyklý z Gnome 2 ani nic na co se těšil v Gnome 3. Časem se sice systém podařilo odladit tak, že je alespoň použitelný, ale zatím je prostředí poněkud hnusné a označit ho nelze jinak než Gnome 2 a půl.
Jak jsem psal hned v uvodu, mam tenhle konkretni stroj jako mezisklad a prilezitostne okno do NETu. Rozhodne nepotrebuji akcelerovany desktop o Compizu ani nemluve. V podstate staci, kdyz po instalaci systemu nebudu muset resit problem. Jako tomu bylo doposud. Jde opravdu o prestarle zelezo a otazka je, jestli se jeste oplati upgrade. Konkretne ted jsem investoval bezmala 1000Kc do RAM a nejspis budu muset jeste pohledat nejakou to " starsi " nvidii do AGP, pokud vubec budou k mani. Zkratka s ciste financnich duvodu potrebuju jeste cca 2 roky s timhle peklem fungovat, nez poskladam novy.
PS. Jen tak mezi reci deska je EPOX EP-4BDAE, kdyby snad nekdo trochu tusil, co za grafiku do toho shanet, byl bych moc vdecny.
Mám doma nějakou starší nVidii kterou klidně daruji. Zjistím více infa až budu doma, jako co to je za řadu a jestli to je ještě AGP nebo už PCI-e a můžu ti ji poslat.
A nebo jinak, umrel mi ntb a z mistru v opravne vypadlo, ze jedine nova zakladni deska a ze to bude za 7 tisicu i s praci. FUJ !
Tak si konecne postavim slusnej comp.
Jedina otazka : Poradte prosim slusnou grafiku do PCI-E slotu. Nehraju !! Ale potrebuju mit zase tak 10 roku klid :-). Preferuju Nvidii ale je mi to vlastne jedno. Jo a vic nez 3000Kc nedam.
Priznam se ze na grafiky uz vubec nekoukam. Ted mam nvidia 6200 turbocache a 7500 SE - oboji funguje bez problemu, ale nove se uz koupit nedaji. I googleearth na tom funguje a to je asi tak vse. Trh s kartama je stejne splaseny jako jiny HW, uz se to pomalu neda sledovat. Nejlip koupit neco co nemusi aktivni chladit at to nedela kraval.
Sakra, jsem se zapomněl podívat na tu grafárnu pro tebe. Tak dneska (fakt, píšu si i upomínku do mobilu =)) - možná je PCI-e. Jinak co bych doporučil já tak nějakou pasivně chlazenou, když nehraješ. Mám momentálně v desktopu pasivně chlazenou nVidii 9800GT (a i ta je zbytečně výkonná, jelikož stejně používám nouveau ovladač), bohužel se jako nová už neprodává http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=65923 Ty aktivně chlazené jsou hrůza uřvaná.