F15 se nevypina, GRUB nenabiha

Ahoj,

na stary pocitac (F-S Amilo Pro v2030) je dnes tezke sehnat distro, ktere by bez problemu podporovalo wi-fi pripojeni. Prijmene proto prekvapila F15 (LXDE), kde funguje bez problemu. Co nefunguje je bootovani GRUB. Po instalaci (dle ktere se GRUB nainstaloval do MBR) po spusteni pocitace se GRUB nezobrazi a rovnou se bootoje Fedora. Tedy zadna moznost volby (pritom v menu.lst jsou vsechny polozky vypsane).

Druhym problemem je nevypinani ani nerestartovani. Po kliknuti na prislusna tlacitka obrazovka zcerna, ale pocitac se nevypne/nerestartuje, a to ani po vypnuti/rebootovani z terminalu.

Podobne tema se uz tady jednou bezvysledne resilo:

http://forum.fedora.cz/read.php?1,5232

Na netu jsem nasel, ze by problem mohlo byt v ACPI, jenze to se (podle toho, co jsem si zatim vyhledal) nastavuje v GRUBu, kter nefunguje. Mohl by mi pls nekdo poradit? Propadne aspon poradit distro s podborou wifi starych pocitacu (mineno - wifi funguje hned po instalaci na pocitac).

Řešení “problému” s grubem je prajednoduché. Stačí v grub.conf (boot/grub/grub.conf) zakomentovat řádek hiddenmenu. Pak je také dobré nastavit nějaký rozumný timeout, pro začátek třeba 10.

Pokud jde o nevypínání, nevím. Ale rozhodně bych zkusil přepnutí do konzole a vypnutí z konzole místo z iksek. A pokud by i tohle blblo a měl bych jistotu, že všechny procesy dříve běžících aplikací jsou ukončené, padlo by moje podezření na Gnome Shell. Takže bych se zase přepnul do konzole, našel si PID Gnome Shellu

ps -ef | grep gnome-shell

a pak ho killnul:

kill -9 <pid>

Asi jsi si muj prispevek neprecetl pozorne.

1. jde o LXDE, ne o GNOME

2. psal jsem, “pocitac se nevypne/nerestartuje, a to ani po vypnuti/rebootovani z terminalu.” Jestli to nevis, terminal (v podstate) rovna se konzole.

1. Opravdu jsem nečetl pozorně, omlouvám se. Tak či onak mi však připadá pravděpodobné, že za “nevypínáním” vězí nějaký visící proces, pátral bych po tom o jaký se jedná.

A jak patrat konkretne? :slight_smile:

(střílím) ve /var/log/messages nic zajímavého?

Nedá mi to a ještě se vrátím. Přeci ještě před pokusem o vypnutí musí být zřejmé, nezanechala-li po sobě nějaká vypnutá aplikace běžící proces. Neznám LXDE, v Gnome třeba prostřednictvím gnome-system-monitor. Nemá-li LXDE žádné grafické udělátko, tak určitě prostřednictvím conky.

ACPI se nastavuje jako parametr jadra napr. v konfiguraci grubu. Vzhledem k tomu, ze grub funguje, jen je tam vychozi hidenmenu a spozdeni 0 tak neni videt. Vzhledem k tomu, ze to je starsi pocitac, spis bych pouzil ale parametr noacpi. Proste ho pripois do grub.conf. Kazdopadne se podivej do /var/log/messages a hledej ACPI, APIC, APM.

mno, tak zpet z dovolene… GRUB teda nabiha, system se ale stale nevypina. nepomaha noacpi, ani pci=off… ten log/messages jsem si grepnul ale tech radku je tam strasne moc, navic nevim, co mam v tom logu vlastne hledat…

mozna byste mi mohli poradi nejaky jiny distro pro laptp z roku 2005 na kterem by bez problemu jela wifina… ubuntu tam nenainstaluju

Těch dister je celá řada, co takhle crunchbang? Je to velice nenáročné distro, s wifinou ale nevím, mám kabel.

crunchbang jsem zkousel, ale jako spousta dlasich dister ma zase problem s rozlisenim monitoru. automaticky se nastavi na 1600xnevimkolik … optimalni pro muj laptop je 1024x728 a kdyz to v xkach zmenim nam se mi sela obrazovka rozzrni, rozdeli na neosuvislou zmet ruznych car… v shellu nikde nevidim xorg.conf takze to nemuzu upravit rucne a dpkg-reconfigure nepomaha… btw stejn problem jsem mel u F14… ja uz fakt nevim, nenasel jsem jediny distro, ktery by fungovalo. bud je problem s grafikou nebo s wifi

Postupujes tipicky spatnym zpusobem - metoda pokus-omyl, ktera nema garantovan zadny vysledek a muzes s ni stravit mnoho zbytecneho casu, misto snahy pochopit, kde je problem a ten odstranit. Ve /var/log/messages je hodne informaci, kdyz je nechces kopirovat sem, coz je rozumne, tak muzes pouzit treba pastebin nebo podobne sluzby. Pripadne proste ten log musis projit v cas, kdys si se pokousel pocitac vypinat.

Nedá mi to a ještě se vrátím. Přeci ještě před pokusem o vypnutí musí být zřejmé, nezanechala-li po sobě nějaká vypnutá aplikace běžící proces. Neznám LXDE, v Gnome třeba prostřednictvím gnome-system-monitor. Nemá-li LXDE žádné grafické udělátko, tak určitě prostřednictvím conky.
http://www.da-ily.com