F10 x64 ano ci ne?

Zacinam resit, kterou verzi FC10 si stahnout. x64 jsem zkousel nekolikrat, ale vzdy se pokorne vratil k i386. Nemate zkusenosti nekdo s x64 verzi jak je to s ovladaci pro nvidii s flashem, javou … ?

Jedu na x86_64 na několika počítačích necelý rok.

ovladače nvidia - bez problému
java, flash - bez problému

Sám jsem zaregistroval jediný problém se scannerem Epson - ten má pouze 32-bitový firmware. Ale dalo se to elegantně pořešit doinstalací patřičných modulů z 32-bitové distribuce.
Otázkou však zůstává, zda platforma x86_64 skutečně něco přinese. Radikální urychlení systému raději nečekejte.

Takze otazka vlastne zni “Existuje nejaky duvod proc pouzivat x64?”. Jediny duvod by mohl byt moznost adresovat RAM na 4G coz ale resi PAE kernel. Tak se zda, ze vlastne zadny duvod neexistuje.

Pro desktop v podstate ne…

No ja nevim, podle me existuje mnoho duvodu.
Napr. samotna kompilace jiz neni optimalizovana na i386, coz je doba drevena ale na 1. 64bit AMD, tedy jiz se nevyuziva zastrala mat. jednotka, ale SSE, coz je defaultni nastaveni gcc.

Pokud ma clovek AMD, tak je 64bit verze vyrazne rychlejsi, pokud si nektere aplikace kompiluje sam, AMD uz totiz x86 instrukce jenom emuluje ala Transmeta, pritom jadro si bere to nejlepsi s RISCu.

Dale je zapnuta virtualizace, zadna aplikace jiz nema poroblem s 2GB a 4GB soubory, existuji totiz programy, jako cinellera, ktere na 32bit chodi spatne a tvurce rikaji, ze se nemaji pouzivat.

V Linuxu je budoucnost v 64bit, PAE jiz neni v linuxu podporovan a sam Linus Torvald rekl, ze uz pro nej neda jedinou opravu a ze to pada ho jiz nezajima, vi se, ze to nefunguje dobre a od myslim 8GB jsou tezke problemy, Linus rekl, ze od toho jsou 64bit CPU a pokud nekdo nechce prejit na 64bit, tak ho zase nazajima, ze mu to nefunguje.

Ja byt vyvojar GNU programu, tak primarne vyvijim pro 64bit a ladim to tam, takze na 32bit to sice bude fungovat, ale pokud to bude program na praci s velkymi soubory, tak jiz nebudu resit adresaci na 64bit, longINT budu uz pocitat s 64bit adresaci etc.

Takze podle me stejne jako jiz dnes nekdo nepodporuje nic horsiho nez Pentium a doporucuje min. P3, tak za par let jiz nebude nic jineho, nez x86_64, nebot bugovost i386 je opravdu strasna a toho hnoje je se treba uz konecne zbavit.

Mimochodem GCC vice investuje do ladeni 64bit, nez zastaraleho i386, tedy tyto aplikace uz nebudou mit lepsi optimalizaci kodu, nebot je to pravek.

Problemy samozrejme jsou, jako vsude, hlavne plugin JAVA je IceTea … coz je problem pro prasata programatory, kteri si checkuji verzi javy, tedy nenajdou SUN a tedy nebezi, prikladem budiz KomecrniBanka … ktera nefunguje ani s novou 64bit javou od SUNu s Konqurorrem ba co vice, nefunguji ani s nejnovejsi 32bit javou.

Jinak v FC9 jsem nefunkcnost javy resil 32bit firefoxem, coz mimochodem resila jiz distribuce, stacilo ve scriptu prepsat cestu z lib64 na lib, kde jiz v 54bit baliku je i 32bit firefox, v FC10 tohle bylo zruseno, ale nic nebrani tomu, nainstalovat 32bit prohlizec a pluginy.

Ja osobne jsem s 64bit verzi spokojen, mimochodem neni tak docela pravda, ze linux nad i386 umi bez problemu 4GB, v davnych dobach, ze musel kvuli tomu prekladat kernel, nebo nainstalovat huge mem balicek, v podstate ma linux na i386 3 mody, myslim ndo 1GB (nebo 2), pak na adresaci do 4GB a pak PAE nad 4GB, coz uz je ovsem zpomalujici a RAM se deli na 4GB bloky, jestli z toho linux dela 64bit nebo 42bit adresu netusim, ale rozhodne je to vyrazne pomalejsi, nez adresace v 64bit, kde kazda 64bit aplikace muze mit vice nez 4GB a i 32bit apliakace bude rychlejsi, kdyz bude mit limit 4GB nez nad konfiguraci i386

Samozrejme hlavni prinos je v serverech, ale v grafice a videu, kdy muzu delat s opravdu velkym objemem dat, takze pro me je 64bit verze velky prinos i na desktopu.
Dale procedim vice dat pres CPU, protoze prenasim data v 64bit, zatimco na i386 je i na 64bit CPU prenasim jako 32bit, tedy 1/2 rychlosti.

No s tim vykonem to tak uplne jasne neni treba zde http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=ubuntu_810_vs_fedora_10&num=5 . x64 sice vede dost casto
v “umelych testech”, ale pak v realnych aplikacich to zase takova slava neni. Otazka muze treba znit “S cim bude mit normalni uzivatel minimum problemu”.
Me se treba nepovedlo rozchodit wifi na x64 (coz ovsem neznamena ze to nejde :slight_smile: ).

Zatim mi pro normalniho uzivatele vychazi lepe i386. Pokud by mel 4GB RAM tak si ani PAE nemusi davat, protoze pokud neparcuje s grafikou a videem tak se mu podle me nemuze snad nikdy povezt vyuzit vic jak 2GB (pokud nema nekde memory leak). Muj osobni rekord je 1.5GB a to jenom kdyz hraju world of warcraft :).

No ja sem BFU (bezny franta uzivatel) a pouzivam momentalne taky x64 F10 a krome jiz uz ocekavane nefunkcni wifi b43… a flashe coz je otazka cca 15 minut googleni a opravy sem zadny problem na na mem notasu nemel. V f8 kde jsem poprve skusil x64 bylo problemu trochu vice, ale taky se to casem podarilo vse rozbehat. Tedna nejnovejsi x64 fedore je tech chyb uz tak malo oproti starsim verzim, ze se dle meho nazoru nevyplati stahovat i386.
“Proc bych mel branit svemu sempronu v rozletu” :slight_smile:

b43 se da rychle rozjet podle http://forum.fedora.cz/read.php?2,10105 … na x86_64 vyzkouseno …

Mam problem s x64. Nainstaloval jsem Fedoru 10 x64 na HP laptop. Problem je v tom ze pri bootu pocitace se mi boot nekolikrat zasekne a ceka. Spusti se znovu az kdyz zmacknu nejakou klavesu. To same s opensuse x64. Zkusil jsem i586 Live Fedoru a tam je vse v poradku. Nesetkal jste se s tim uz nekdo?

Podle me se jedna o znamy problem s USB, ktery ovsem neni na strane Linuxu ale na strane BIOSu. Prenastav USB legacy support v biosu na Disable.

Tak nic tak i na 32 bitu mi to dela to same. Zalozil jsem nove tema http://forum.fedora.cz/read.php?1,14855. Jinak usb legacy support jsem bohuzel v biosu vubec nenasel. Celkove je bios pomerne dost orezny.