mám 1 SATA/320GB HD, na kterém je jediná partition s WXP. Chtěl bych ho rozdělit na 2 partition, třeba 30 GB WXP a zbytek pro F8. Zkoušel jsem ten disk rozděli pomocí Partition Magic 8,0, který jsem si stáhl z internetu (Demo).
Z menu jsem zvolil Create new partition, zvolil jsem FS Ext3, Label jsem dal “LinuxDisk”, typ disku jsem dal “logický”, velikost jsem zvolil cca “250000MB”. Dal jsem “Apply” a nic se nestalo. Aspoň myslím, po restartu Windows stále ukazuje jen C: o velikosti asi 300GB.
1, Musím před instalací Fedory mít vytvořený lniuxovou partition, nebo is Fedora sama vytvoří?
2, Může stávající NTFS nějak odmítnout nechat se zmenšit? Resp. proč Partition Magic nevytvořil novou partition?
spis bych rekl, ze nemuzes delit disk, ktery je aktivni, coz urcite je, pokud jsi ovsem nenabootoval z diskety, nebo cedecka, na kterem mas Partition Magic…
pokud spoustis Partition Magic z windows, tak po i po restartu se nejdrive zavadi soubory systemu Windows z disku C:, pak se spousti Partition Magic a proto primarni disk nemuzes rozdelit… (aspon tak nejak bych to videl)… nabootuj z jineho media (cedecko, disketa, …), pak by ti to melo jit…
a k prvni otazce… pred instalaci Fedory mit vytvorenou linuxovou partition nemusis, ale musis mit nejake ‘neallocovane’ misto…
nejlepsi cesta je asi zazalohovat si data, a preinstalovat Windows (pri tom rozdelit disk), a pak nainstalovat Fedoru…
ano… zeptaji se kam chces WinXP instalovat… aby jsi vybral oddil… ted budu jen hadat, uz jsem to dlouho nedelal… takze to nevim presne, ale dostanes otazku, jestli chces stavajici system opravit, protoze uz mas XP nainstalovane, tam dej novou instalaci… pak se te to zepta, kam chces nainstalovat WinXP, jelikoz uz mas oddil vytvoren…
v nabidce bude i volba odstranit stavajici oddil, tusim ze je tomu prirazena klavesa ‘D’…
odstranis stavajici oddil, pak se te to znovu zepta… bude tam volba pod klavesou tusim ‘C’, aby jsi vytvoril novy oddil… to odkliknes a vytvoris tak velky oddil, jak potrebujes, a na dalsi obrazovce naformatujes, po te zapocne instalace windows…
pri instalaci Fedory se te to samo zepta zda system nainstalovat na neobsazene misto…
Zmensit tu partition XP by melo jit i z GParted Live CD http://gparted-livecd.tuxfamily.org/ - nabootojes s LiveCD pak uz by to melo jit. Nikdy jsem to osobne nedelal takze pred tim zalohovat, ZALOHOVAT! Jakakoli zmena obsahu partition je mozna pouze pokud partition neni obsazena - tzn. pokud mas na tom 300GB oddile 299GB filmu tak se ti nemuze zmensit na 30GB, ani prerozdeli.
Jak pise kuku, staci oddil zmensit, zadny linuxovy ext3 fs nemusis ve windows vytvaret.
ano… zeptaji se kam chces WinXP instalovat…
aby jsi vybral oddil… ted budu jen hadat, uz
jsem to dlouho nedelal… takze to nevim presne,
ale dostanes otazku, jestli chces stavajici system
opravit, protoze uz mas XP nainstalovane, tam dej
novou instalaci… pak se te to zepta, kam chces
nainstalovat WinXP, jelikoz uz mas oddil
vytvoren…
v nabidce bude i volba odstranit stavajici oddil,
tusim ze je tomu prirazena klavesa ‘D’…
odstranis stavajici oddil, pak se te to znovu
zepta… bude tam volba pod klavesou tusim ‘C’, aby
jsi vytvoril novy oddil… to odkliknes a vytvoris
tak velky oddil, jak potrebujes, a na dalsi
obrazovce naformatujes, po te zapocne instalace
windows…
pri instalaci Fedory se te to samo zepta zda
system nainstalovat na neobsazene misto…
Perfektní návod, popsal jsi to dost přesně, hotovo a děkuji!
kajaman
Zdravím, mám dojem, že ten Norton Partition Magic nešlo ani instalovat na NTFS při spuštěných Windows, nejdříve je potřeba vytvořit nějakou FAT32 s minimální velikostí. Tam instalovat např. PMagic 8.05 a odtud se pokusit dělat něco s pevným diskem…
Co teda můžu doporučit je Acronis Disk Director Suite,
který problém při práci s pevným diskem nemá, instaluje se na NTFS.
Pokud je, nebo není volno místo na disku, je to fuk.
Jakmile zmenšíte velikost partition, vytvoří se místo i pro Linux.
A pokud je volné místo na partition (Unallocated),
tak jde vytvořit předem oddíl Ext3 a ten potom
nalézt při instalaci linuxu a začít instalovat…tu Fedoru…