Dobry den
asi rok som pouzival ubuntu na klasicke surfovanie po internete (internetbanking a pod.) v ramci bezpecnosti nakolko si nemozem dovolit platit antivirak a preinstalovavanie skusobnych verzii mi lezie na nervy.
Bol som zvedavy na Fedoru, tak som stiahol naistaloval na fyzicky uplne iny disk ako mam windows a cuduj sa svete po restarte mi naskoci cierna obrazovka s vetou, “chyba pri cteni disku” alebo nieco v tom zmysle. Posrupovalo som krok po kroku podla navodu zo stranky www.fedora.cz (musim povedat na svoju obranu a teda nerypem, ze ubuntu som instaloval asi 5x a vzdy mi fungoval aj win aj ubuntu) Fedora mi nabehne krasne a aj rovnako funguje, ale ludia ja ten win potrebujem a nechce sa mi ho instalovat znova, robil som to pred mesiacom!
Prosim vas povedzte ze existuje nejake jednoduche riesenie ako sa dostat k mojmu windowsu aj za cenu ze pridem o fedoru. Ja v linuxe este skoro vobec neviem pracovat a ako tak pozeram tak ja osobne mam problem spustit na fedore aj video (po hodine sa mi to nepodarilo)
Dakujem za rady, pochopenie a pripadnu trpezlivost
Těžko říct, co se mohlo stát. Jak Ubuntu, tak Fedora používají jako zavaděč grub a jak jak Ubuntu tak Fedora rozeznají instalaci Windows a do zavaděče jej zahrnout. Jaké si měl rozložení disku při instalaci? Na kterém z těch disků je co? Kde je zavaděč, kde máš Windows? Já například ještě v dobách dualbootu měl na jednom disku pouze Windows, na druhém Fedoru a navzájem o sobě nevěděly ani jejich zavaděče, prioritu bootu jsem si vybíral pomocí toho, na který disk jsem nabootoval z bootovacího menu.
Zkus fixmbr na opravení Windowsáckého mbrka. Jednoduše příkaz FIXMBR ze zotavení systému když nabootuješ z CD Win XP. Jinak co přesně píše ta hláška? “Chyba při čtení disku” mi nic moc neříká (ne že bych byl na takové hlášky odborník ;-)).
Takze chlapi dakujem velmi pekne, podarilo sa
Inak som tak rozmyslal, problem bude asi v tom, ze Win mam naistalovany na particii E…viem je to nezvicajne a sam tomu presne nerozumiem ako sa to stalo ale je to tak
Budem si musiet uz zohnat novy comp aby som tento mohol pouzivat len na Linux aby sa mi uz nestavali podobne neprijemnosti. Dakujem este raz.