Podivil jsem se když jsem zjistil jak málo mám na disku místa a zjistil jsem, že mi hodně divně blbne odpadkový koš. Když něco vyhodím, tak to zůstane na disku a stále to zabírá místo. V koši to ale není. Zkusil jsem SHIFT+Del a to opravdu zlikviduje soubor a uvolní místo.
Zkrátka: hledám neviditelný odpadkový koš, který se mi tu nějakou divnou náhodou vytvořil :o)
Tak už jsem to vyřešil, v /home/username mám .trash ve kterém byl pravý trashbin. Ale proč je na ploše jakýsi falešný? Jak ho namapuju aby tam byl ten pravý (kromě neelegantního postupu že si prostě udělám odkaz na ploše na ten .trash)???
To ja zase resil, ze se mi objevily na plose ty kose dva. Jeden normalni a druhy zasedly… Ale zase case zmizel A mazu vzdy Shift+ Del, tak nevim, zda to delalo to same
Duvod bude v tom, ze jste provadel aktualizaci ze starsi fedory nebo vas profil proste je ze starsiho GNOME nebo KDE. V tech byly odpadkove kose implementovany jinak a tak se stava ze na plose zustane stara ikona a objevi se nova. Taktez se to stava pokud se prepinate mezi ruznymi prostredimi… kazde si pak vygeneruje svuj odpadkovy kos.
Tu spravnou ikonu kose od te neplatne poznate tusim tak, ze kdyz kdyz nani kliknete pravim mysitkem vybehne menu jako u uplne bezne ikony a neni tam cosi jako “Vysypat kos”. Tuhle ikonu muzete bez obav smazat, treba do kose :).