Před cca 19 hodinami jsem asi po týdnu nečinnosti zapnul svůj záložní (nárazově používaný, ale pravidelně aktualizovaný) nijak třeskutě přestárlý (8-9 let) notebook. Jako na všech svých zařízeních, i na něm bootuju do runlevelu 3. Po bezproblémovém nabootování bez jakékoli chyby jsem se přihlásil jako uživatel, ale pak jsem se hned přepnul do roota. Zavedl jsem ndiswrapper a ještě se dočkal toho, že link becomes ready. Pak jsem zadal yum clean all, stále bylo vše v pořádku. Pak jsem ovšem přikázal yum update a hned už následovalo něco, co se opakuje plus mínus stále stejně dokola od té doby a co je k vidění na screenshotu.
Googlil jsem frázi z názvu tématu, ale k ničemu kloudnému jsem se nedobral. Systém nereaguje na žádné příkazy (ani reboot nebo poweroff). S ničím takovým jsem se dříve nesetkal. FC 20. Mám noťas rovnou vyhodit, mám ho zkusit přeinstalovat (nic nezálohovaného na disku není, ale je to natolik přihnuté, že práce by bylo neurekom), nebo se z toho můžu nějak dostat? Natvrdo vypnout jsem zatím nezkoušel, nechávám to běžet.
Nový serialHD a nová instalace. Systém je na nečitelných sektorech disku. Máte to hned na prvním řádku : I/O error, dev sda, sector … Pokud máte v řadiči možnost připojit 2 disky, můžete po nainstalování systému na nový, připojit starý a překopírovat data z /home.
Dík za reakci. Já si myslil, že půjde o kolaps HD, ale nechtěl jsem to podsouvat, než se vyjádří někdo kompetentnější. V tomhle konkrétním případě to znamená konec stroje, ono investovat do něčeho co pohání jednojádrový Sempron by asi fakt bylo pošetilé. Budiž mu země lehká.
Evidentně nemá smysl tohle téma dál rozpitvávat. Jen chci zmínit zábavnou skutečnost, že když jsem se po cca 28 hodinách odhodlal k vypnutí natvrdo a následnému zapnutí, systém normálně nabootoval, přičemž automaticky proběhlo fsck. V boot.logu jsem následně neviděl, že by fsck našlo či opravilo někajou chybu…
Koukni na SMART data např přes aplikaci Disky nebo smartctl. Tam možná zjistíš zda je disk KO…
Ani HW neni neomylny. Prileti neutrino a je nekde o bit vic ci min… atd. Krom toho se samozrejme mohou stat veci jako spatne zasunuty kabel k HDD apod. veci, ktere pak vedou k ruznym zahadam. Kazdopadne je to prvni priznak, ze tomu HW je potreba prestat prislis duverovat.