copy-paste

mam nainstalovanou fedoru 12, pouzivam GNOME. obcas bych si ale vytrhal vlasy za to, jakym zpusobem je implementovana schranka pro copy paste.

pouzivam jak “ctrl-c” / “ctrl-v” tak i “ctrl-insert” / “shift-insert”. bohuzel dost pravidelne se mi stane to, ze v pameti nic neni.

nekdy, kdyz kopiruji text z webove stranky (firefox), pouziji “ctrl-c”, prohlizec zavru, a kdyz chci dany text nekde pastnout, ve schrance neni. bohuzel, kdyby to bylo jen tim, ze jsem zdrojove okno zavrel, holt bych se naucil aplikaci nezavirat nez si neco pastnu. nekdy se mi ale oznaceny text do schranky nezkopiruje ani tak (napriklad pri kopirovani textu z OOo)

ma nekdo nejake reseni? strasi mi v pocitaci, nebo je to nejaka “common featura” / “common bug” ?

Řešení nemám, ale v počítači mi straší úplně totéž, spíš to typuji na common bug, zatím mi to moc žíly nerve (když kopíruji z prohlížeče - což dělám nejčastěji - Chromium, tak mi to nedělá, ale když kopíruji v rámci Nautila tak pravidelně), takže jsem zatím nehledal.

Můžu potvrdit, že to dělá F12 i ve KDE4. Bohužel jsem zatím nenalezl žádný klíč, podle kterého by se to dalo blíže specifikovat, asi nejvíce mi hapruje kopírování z/do rekonqu.

Ve vetsine programu funguje tato kombinace: mysi vyber text v jedne aplikaci a prepni se do druhe aplikaci a zmackni prostredni tlacitko na mysi. 99% to funguje. 1% si taky trham vlasy. :wink:

FL

mrfreddy: oho, ze je nejaka magie ohledne prostredniho tlacitka sem vedel, ale konkretni pouziti mi bylo dosud nezname ;D diky!

Pouzivate Windowsi navyk tam, kde existovalo uz pred lety mnohem lepsi reseni. V linuxu byly tyto zkratky doplneny az kuli windows, drive vse fungovalo pouze tak, ze text staci levou mysi oznacit a pomoci prostredniho mysitka vlozit. Je to velice navykove a pouzivani nemotornych klavesovych zkratek ve windows me mnohdy dohani k zurivosti…:slight_smile:

Schránka ovšem blbne nejen u textu. Nedávno jsem organizoval přes Nautilus ve velkém certifikáty, a kopíroval je z jednoho místa na jiné, a dole v stavovém řádku vlastně vidím něco ve stylu

"Název souboru" vybrán (80 bajtů)

Chci jej klávesovou zkratkou zkopírovat a vložit jinam, takže Ctrl+C, stavový řádek se změní na

"Název souboru" bude zkopírován, pokud vyberete příkaz Vložit

ovšem tento nápis se někdy zobrazí i po 4. nebo 5. stisku Ctrl+C, a dokud se nezobrazí, soubor opravdu ve schránce není, takže prostřední myšítko je super, ale problém neřeší, pokud jde o soubory.

vain: kdyz uz si nacal kopirovani souboru, vzdy me zajimalo, jestli je v gnome neco jako ve windows - pro kopirovani/presun souboru nepouzivat klavesove zkratky, ale pretahovani mysi. ve windows, kdyz pak soubor pretahuji za pomoci praveho mysitka, po release tlacitka se na miste, kam chci soubor pretahnout, zobrazi mistni nabidka s volbami “kopirovat | presunout | vytvorit zastupce”.
v gnome mi samozrejme zadne pretahovani pravym mysitkem nefunguje, je tu ale neco takoveho zabudovaneho? :wink: (gnome commander se mi neosvedcil, mc mi prijde zase ponekud uzivatelsky neohrabany a archaicky)

zkus prostredni mysitko :slight_smile:
jinak dokumentace k nautilu … umi toho docela hodne, ale kdo se to ma ucit.
http://library.gnome.org/

K te klavesnici - nemusi to byt problem obecne gnome ale WM - Metacity.
Zkouset muzes nasledujici - v okamziku kdy to nejde pust v terminualu xev a koukej zda stisky klaves neco delaji, zkus restartovat Metacity. Nepouzivas compiz? Podivej se do ~/.xsessiong-errors zda tam neni neco podezreleho.

covex napsal(a):

Nepouzivas compiz? Podivej se do
~/.xsessiong-errors zda tam neni neco podezreleho.

Compiz nepoužívám, ale používám composite od Metacity, zkusím ho vypnout, jestli to není tím. V .xsession-errors nic relevantního není.

Nejhorší je, že přeběhlíci odchovaní na Widlích své příšerné návyky tahají do linuxu. Vývojáři jim vycházejí vstříc - a tak místo aby se linux vylepšoval v tom, co nese ze solidního dědictví Unixu, tak se mění v jakousi nedovařenou kopii Windous. Kopírování souborů pomocí copy/paste je humus všech humusů. Když mi to před rokem kolega ve Windows ukazoval, vůbec jsem nechápal, co dělá a proč to dělá tak nesmyslně složitě. Pak jsem zjistil, že nautilus to tak umí taky…
No ale k věci - implementace clipboardu v UNIXech je taková “více volatilní” a v normálním případě je v něm jen aktuálně vybraný text (tedy žádných deset kopií vybraného objektu - v txt, rtf, wmf, emf … jako někde) a to ještě nesmí flushnout buffer. S tím posledním jsem udělal zkušenost nedávno - sbíral jsem data z usb serial portu, filtroval krz sed a posílal do gnuplotu. Přitom musel sed vyprazdňovat buffer, jinak by se body na záznamu nepřidávaly. No a během toho hodinového sběru dat se copy/paste vůbec nedalo použít - v žádné aplikaci na desktopu. Takže vysvětlení, proč někdy není označený text ve schránce k disposici bych hledal tady - nějaká jiná aplikace ho prostě vylila.