chybné partition

Ahoj,
mám problém s rozdělením disku. Když jsem na svůj notebook instaloval linux (ubuntu 7.0.4-to byla asi chyba :frowning: ) , tak jsem si nechal automaticky vytvořit dva oddíly, které jsou potřebné. Instalace linuxu se mi v polovině zasekla, takže jsem byl bez operačního systému, který by mohl nabootovat! (ani win xp nenabíhaly). Zkoušel jsem hoodně možností jak to dát dohromady a jediné co se mi povedlo, tak je: pres FDISK (v DOSu) odstranit ty dve partition a pak spustit příkaz FDISK /MBR , který nějak obnoví půvdní tabulku oddílů (nevim jak presne to funguje). Problém se tím částečně vyřešil -> win xp, kde mam všechnu práci konečně nabootujou! Ale v žádném partition manageru ted nejsem schopný upravit si ty oddíly! (na disku mi ted chybí 40Gb ktere si vzalo ubuntu), protože všechny píšou chybu disku (PM7 pise error 115, NORP 8.05 pise chybu 117).
Nemáte někdo prosím zkušenosti s podobným problémem?
Když si ted múžu zálohovat data, tak bych se nechalpřemluvit na formát hdd, ale zmizí při nějakém druhu formátu i partition? (to by se ted hodilo!)

Dík za případné odpovědi

Mé schopnisti v operačním systému linux jsou dosti malé! Ale rychle se učím, když se jedná o něco so se netýká mrkvosoftu :slight_smile:

Na horním okraji této stránky si klikněte na Návod: Záchranný mód a postupujte podle toho.
Potom zkuste fdisk -l /dev/hda (nebo /dev/sda, podle toho máte-li IDE nebo SATA disk) a pokud tam ty partišny budou, tak je zeditujte pomocí fdisku.

Návod na fdisk je jednak
http://www.die.net/doc/linux/man/man8/fdisk.8.html
a potom i
http://community.linux.com/howtos/Partition/partition-5.shtml

Trochu mi unika proc se na tohle ptate ve foru k Fedora Linuxu a ne u Ubuntu ale budiz.:slight_smile:

Tento problem ma spousta lidi, ktera neposlechne dobre minene rady at instalaci Linuxu nedela na disk, ktery je cely zabrany windows, ale vyzkousi si to nekde bokem. Windows se drzi sveho zabraneho mista zuby nehty (tak ze nikomu nereknou jak se tohle misto da zmensit) a tak pak dochazi k tomu, ze ono zmensovani nekdy nedopadne dobre. Takze spravny postup mel byt - kdyz uz - zmensit partition Windows v PM (kdyz uz ho teda mate) a pak dat instalaci Linuxu, ze ma pouzit volne misto.

Pozde bycha honit, takze ted je partition tabulka nakopnuta. Spravit se to da, ale obavam se, ze to neni ve vasich silach a reinstalace Windows je stejne cas od casu potreba, takze zazalohujte co se da a pak bych vam doporucoval pri te preinstalaci presvedcit Windows at si tentokrat neuzurpuji cely disk pro sebe. Urcite pak instalace Linuxu pujde o neco lip.

Problemy s partitionami byste, ale skutecne mel vyresit jeste pred instalaci a to tak, ze pustite zmineny zachranny mod a v fdisku vymazete vsechny partition (tusim parkrat zmacknete “d”). Ukon je to velmi rychly taky velmi nebezpecny, ale na vasem pocitaci uz nebude moc co zkazit. Tim bude disk prost vsech oddilu a muzete vesele zacit s instalaci. Jen doufam ze tam nemate nejake specialni servisni partition, pripadne partition pro hibernaci, v takovem pripade vam doporucuji si nekam peclive opsat obsah vypisu fdisk -l jak pise mcepl a poslat nam ho sem pokud budete mit dalsi problemy.

souhlasim s covexem, instalace na zabrany disk je riskantni, nekolikrat jsem to zkousel a skoro vzdycky byly problemy. naopak pokud jsem nejdrive zmensil oddil pro win a linux si pak bral volne misto, bylo to OK.