Chyba při stahování balíčků

Ahoj,

chtěl bych poprosit o diagnózu problému. Aktualizátor balíčků mi píše, že při stahování balíčků došlo k chybě. Nabídne mi i detaily:

libquicktime - 1.0.0-19.fc6.at.i386: failure: libquicktime-1.0.0-19.fc6.at.i386.rpm from atrpms: [Errno 256] No more mirrors to try.
ffmpeg - 0.4.9-22_r8743.fc6.at.i386: failure: ffmpeg-0.4.9-22_r8743.fc6.at.i386.rpm from atrpms: [Errno 256] No more mirrors to try.

Chtěl bych přeložit, co to vlastně znamená. Osobně jsem si to vyložil tak, že z nějakého důvodu došlo k selhání při pokusu o stažení balíčků ze serveru.
Už se to pokouším vyřešit měsíc, ale marně. Nejhorší je to, že mi kvůli těm pár chybám Aktualizátor balíčků zcela zkolabuje, takže nezaktualizuji vůbec nic :frowning: .
Osobně bych to hádal na poškozený repozitář, jenže když jsem jej zakázal (enabled=0), tak to nepomohlo. Má někdo potuchy, jak by se mělo postupovat?

Problem je uz v tom, ze pouzivate atrpms. Jak piseme i v prehledu repozitaru, tento repozitar obecne nedoporucujeme pouzivat, protoze do systemu prinasi vetsinou akorat problemy.

Nejhorsi na atrpms je to, ze v tomto repozitari jsou nektere baliky, ktere nahradi defaultni systemove a pak se techto balicku VELMI obtizne zbavuje. Proto pokud instalovat neco z atrpms pak jedine selektivne tzn. “yum --enablerepo=atrpms install neco” a v konfigurace u atrpm nechat enabled=0.

Chybova zprava znamena, ze se yum snazi stahnout aktualizace baliku libquicktime a ffmpeg z atrpms ale na zadnem ze serveru atrpm ani mirroru ho nenasel. Je mi ovsem zahadou, proc by k tomuto melo dochazet i kdyz atrpms zakazete (enabled=0). Zkuste po jeho zakazani dat jeste “yum clean all” (tim se vam vycisti cache a metadata) a pak teprve yum update. Problem pak muze byt snad jedine v tom, ze uz mate nainstalovany nejaky balik z atrpms, ktery tyto dva baliky vyzaduje ale ty nejsou k nalezeni, takze bych doporucoval “rpm -qa | grep .at.” a baliky z atrpm bud odinstalovat nebo odinstalovat aspon ten ktery vyzaduje tyhle dva (typoval bych to na nejaky mplayer).

Zakázání samotného repozitáře opravdu nepomůže :frowning: , chybová zpráva se pouze změní.

[('file /usr/lib/libavutil.so.49 from install of ffmpeg-libs-0.4.9-0.35.20070204.lvn6 conflicts with file from package libavutil49-0.4.9-18_r6524.fc6.at', (7, '/usr/lib/libavutil.so.49', 0L)), ('file /usr/lib/libavcodec.so.51 from install of ffmpeg-libs-0.4.9-0.35.20070204.lvn6 conflicts with file from package libavcodec51-0.4.9-18_r6524.fc6.at', (7, '/usr/lib/libavcodec.so.51', 0L)), ('file /usr/lib/libpostproc.so.51 from install of ffmpeg-libs-0.4.9-0.35.20070204.lvn6 conflicts with file from package libpostproc51-0.4.9-18_r6524.fc6.at', (7, '/usr/lib/libpostproc.so.51', 0L)), ('file /usr/lib/vhook/drawtext.so from install of ffmpeg-libs-0.4.9-0.35.20070204.lvn6 conflicts with file from package ffmpeg-0.4.9-18_r6524.fc6.at', (7, '/usr/lib/vhook/drawtext.so', 0L)), ('file /usr/lib/vhook/fish.so from install of ffmpeg-libs-0.4.9-0.35.20070204.lvn6 conflicts with file from package ffmpeg-0.4.9-18_r6524.fc6.at', (7, '/usr/lib/vhook/fish.so', 0L)), ('file /usr/lib/vhook/imlib2.so from install of ffmpeg-libs-0.4.9-0.35.20070204.lvn6 conflicts with file from package ffmpeg-0.4.9-18_r6524.fc6.at', (7, '/usr/lib/vhook/imlib2.so', 0L)), ('file /usr/lib/vhook/null.so from install of ffmpeg-libs-0.4.9-0.35.20070204.lvn6 conflicts with file from package ffmpeg-0.4.9-18_r6524.fc6.at', (7, '/usr/lib/vhook/null.so', 0L)), ('file /usr/lib/vhook/ppm.so from install of ffmpeg-libs-0.4.9-0.35.20070204.lvn6 conflicts with file from package ffmpeg-0.4.9-18_r6524.fc6.at', (7, '/usr/lib/vhook/ppm.so', 0L)), ('file /usr/lib/vhook/watermark.so from install of ffmpeg-libs-0.4.9-0.35.20070204.lvn6 conflicts with file from package ffmpeg-0.4.9-18_r6524.fc6.at', (7, '/usr/lib/vhook/watermark.so', 0L))]

Nejraději bych smazal celý adresář usr/lib , nebo alespoň ty konfliktní soubory. Jenže pochybuji, že by to situaci řešilo. Lepší by bylo ty problematické věci inteligentně odinstalovat. Ovšem právě odinstalování (čehokoliv) je na Fedoře to nejobtížnější, když člověk nezná přesný postup. :frowning:
Napadá někoho nějaký rozumný směr řešení?

Uz jsem to tu popisoval a skutecne to neni jednoduche. A neni to vina fedory, ale toho, ze atrpm distribuuji nektere baliky, ktere prepisuji ty systemove. Prvni pokus o reseni je nasledujici

rpm -qa | grep .at
to by melo vypsat seznam balicku ktere jsou nainstalovany z atrpms. Pokud jich nebude moc tyto pak zkuste jeden po druhem odinstalovat
rpm -e .at

Odinstalujte takle vsechno co nebude mit problem se zavislostmi.
Pokud to vypise problemy se zavislostmi, muzete zkusit
yum remove .at

pokud vam yum bude chtit odebrat pul systemu, tak to nedelejte, jinak v rozumne mire odstrante co se da. Zbyde vam par baliku se zavislostma, ty sem vypiste i s nima a vymyslime jak se jich zbavit.

Zapoměl jste mi říct, jak poznám, že se mi yum snaží odebrat půlku systému. Zrovna to se teď děje. Doufám, že mi ponechá alespoň dokumenty.

Nechal jsem ho ať to udělá, jinak bych se toho balastu nezbavil. Když nikde není Uninstall.exe, tak jsem prostě bezmocný :frowning:

Complete!
[root@localhost ~]# rpm -qa | grep .at
bash: /bin/rpm: není souborem ani adresářem
[root@localhost ~]#

Mohu poprosit přítomné o analýzu? Zatím se podívám, co mi ještě zbylo.

OMG!

Jo tak ted si tak akorat ulozte ty dokumenty (resp. /home a /etc) a muzete to preinstalovat. To je fakt skoda neco psat… prave jste provedl uninstall.exe pulky systemu i s nastroji na spravu baliku.