Česká klávesnice a psaní dvouklávesových písmen (ď, ť, ň)

Stává se mi taková nemilá věc a vůbec nikde jsem nenašel řešení.

Když chci na české klávesnici napsat např. ň, tak napřed zmáčknu tu klávesu vedle Backspace (háček), nestane se nic, pak zmáčknu ‘n’ a napíše se ‘ň’.
To je v pořádku, ale někdy (tak půl na půl) se stane, že když stisknu háček, tak se ten háček rovnou napíše (jako kdybych ho stisknul dvakrát). Takže místo
ň
se napíše
ˇn
Totéž s čárkou.

To je samozřejmě dost nežádoucí, protože jediná možnost je pak vložit to tam přes mapu znaků, což je dost nešikovné :frowning:

Mám Gnome, zkoušel jsem různé rozvržení české klávesnice, různé modely klávesnice (teda nastavit, fyzicky mám jen jednu), ale stává se to pořád.
Dříve jsem měl Fedoru 6 upgradovanou ze 4, dělalo to také, když jsem vytvořil čistou instalaci Fedory 6, tak stále stejná chyba :frowning: Divné je, že to není vždy, jsou i chvíle, kdy to funguje, ale vůbec jsem nevysledoval žádnou souvislost s ničím…

Stává se to i někomu jinému? Víte jak to řešit?
Děkuji.

Asi pisu moc malo cesky a mene d’, t’ n’, protoze sem si toho zatim nevsiml.

S tím jsem se taky nesetkal, neni spíš problém v klávesnici jako v HW?

HW závada to určitě není - ta klapka se jinak chová normálně, navíc jsem zjistil další podrobnosti :slight_smile:

Zjistil jsem, že je to závislé na tom, do jaké aplikace to píšu. Co jsem zkoušel, tak tahle chyba se projeví v Opeře a ve Skypu, ale třeba ve Firefoxu, Gaimu, Eclipsu, geditu nebo konzoli ne.

Zřejmě si tedy tyto aplikace nějak zvláštně “ohákují” klávesnici :frowning: A zrovna Operu používám dost často :-/ Mohl byste to někdo zkusit tedy napsat třeba ň v Opeře nebo ve Skypu?
Anebo vůbec - co s tím mám dělat? Asi nic moc, co?

Díky :wink:

To je pravda - v Opere mi take neslo napsat napr. ť. Vzhledem k frekvenci tohoto pismene jsem to “vyresil” tak, ze jsem ť napsal jinde a pak prekopiroval :). To ale asi neni to, co byste chtel slyset.

Macky

Tak to je podle me chyba tech aplikaci. Opera i Skype jsou totiz tusim staticke baliky - tzn. tahnout si s sebou i vsechny knihovny a nepouzivaji systemove. Jak to ale napravit netusim…

Tak už jsem to vyřešil úplně jinak: podle http://hektor.umcs.lublin.pl/~mikosmul/computing/articles/custom-keyboard-layouts-xkb.html jsem si udělal vlastní rozložení klávesnice, při kterém nemusím dvouklávesové kombinace používat (a zároveň už nemusím přepínat mezi CZ a US ;)).

Je to nesystémové řešení, ale funguje :slight_smile: