Našel jsem hlášenou chybu, kde jsou obě tyto hlášky. 3G modem od HUAWEI skutečně používám, tj. prubnu, co to dělá bez něj.
Dodatek 2:
Vyzkoušeno bez HUAWEI modemu. Stav stále stejný - neprobouzí se Neb si nejsem jist, zda je v tomto fóru lepší psát do odpovědí či upravovat původní dotaz, dávám podrobnosti do odpovědi.
Ono podle mně chybí celkem dost infa. Ntb, HW specifikace, ovladače grafiky, verze BIOSu. V jakém kernelu to jelo ještě ok… Vím že to s tím nesouvisí moc, ale zkusil bych test RAM a smart disku…
Díky za reakci. Byl to skutečně přechod mezi řadami 3.13 a 3.14, ale nevím, kterou byla ve Fedoře tou poslední. Byl to důvod, proč jsem vsadil na problém s jádrem. Ten compl je starý krám, ale nezdá se mi, že by se chyba HW u jedné verze kernelu projevila a druhé ne. Ale jak jsem doplňoval do dotazu - prvně ověřím nové podezření na modem.
Vyzkoušel jsem uspání i hibernaci jak přes GUI, tak z CLI pomocí systemctl suspend/hibernate.
suspend vypadá, že proběhne korektně. Při probouzení probliknout všechny LEDky a pak už ani ťuk. Černá obrazovka (občas s výše zmíněným textem, jednou dokonce s celým obsahem obrazovky při vypnutí. Během chvilky se rozjede větráček CPU. Dál už nic. Zdá se mi, že se vůbec nechytá HD. Reakce na klávesnici žádná (zkoušel jsem např. přepnutí na jiný runlevel. Neprošlo.)
Začíná nadějně zmizením desktopu, ale pak se objeví výše uvedená hláška o ata1 a proces nedoběhne. Počítač je ve stejně bevýchodném stavu, jako při uspání do RAM
V abrt jsem našel hromady chybových hlášení kernelu o ndiswrapperu. Odinstaloval jsem, neb momentálně WiFi nepoužívám (a stejně jsem s výsledným chováním nikdy nebyl spokojen). Nepomohlo
Tady má fantazie končí. Raďte, kdo víte/tušíte kudy dál. Díky
Jak to říct slušně? …
Z bláta do louže.
Po návratu na 3.13.10 suspend OK. Jenže tu je zas problém po probuzení s detekcí toho zatrápeného modemu. Trvá minuty. Za tu dobu zrestartuji compl…
Asi tam bude nějaký problém v ovladači. Nevím, jestli lze doporučit něco jiného než návrat ke starému kernelu. Můžeš zkusit naopak kernel, který ještě nevyšel - 3.15. Nebo pozvat v pátek Jardu Škarvadu na pivo a on už si s tím pohraje
Musim rict, ze jsem mel naprosto tragicke problemy se suspendem/hibarnate, vubec jsem si s tim nevedel rady a problem byl v tom, ze jsem pouzival UPower - deli se naprosto strasne veci (ata resety, poskozeni souboroveho systemu atd), po zmene na systemd to funguje OK.
Co se UPower týče, spuštěného démona upowerd skutečně vidím.
3.15 kernel zkusím, jen se bojím, zda se vejdu, byť jsem si na root oddíl nechal 9 GB. Podle mě, něco po sobě neuklízí, neb nejsem sběratel aplikací a z desktopů mám jen LXDE a LXQt, ale disk mám z 97% plný
3.15 kernel vyzkoušen a problém přetrvává.
V bootu jsem si ale všiml problému s načítám modulu jádra. Doporučený výpis ukázal následující:
systemctl status systemd-modules-load.service
systemd-modules-load.service - Load Kernel Modules
Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/systemd-modules-load.service; static)
Active: failed (Result: exit-code) since Fri 2014-06-27 16:22:45 CEST; 35min ago
Docs: man:systemd-modules-load.service(8)
man:modules-load.d(5)
Process: 475 ExecStart=/usr/lib/systemd/systemd-modules-load (code=exited, status=1/FAILURE)
Main PID: 475 (code=exited, status=1/FAILURE)
Jun 27 16:22:45 vrata systemd-modules-load[475]: Failed to find module 'ndiswrapper'
Jun 27 16:22:45 vrata systemd[1]: systemd-modules-load.service: main process exited, code=exited, status=1/FAILURE
Jun 27 16:22:45 vrata systemd[1]: Failed to start Load Kernel Modules.
Jun 27 16:22:45 vrata systemd[1]: Unit systemd-modules-load.service entered failed state.
Wrapper jsem měl kvůli WiFi (je to fakt starší HW). Stejně to nefungovalo na 100%, tak jsem přestal používat. Zdá se, že odinstalování balíčku nestačilo a systemd si to někde pamatuje. Nenašel jsem, jak se toho zbavit
Problémy s ndiswrapper odstraněny, stav při probouzení tentýž. Kernel 3.13 je bez problémů, u vyšších se sice někdy zobrazí stav před uspáním, ale klávesnice i touchpad je mrtvý. Nezbývá, než natvrdo vypnout
Jeste muzes zkusit pustit hibernaci prikazem
echo “disk” > /sys/power/state
to je ovladani primo jadra - prikaz pro hibernaci.
Vzhledem k tom, ze ty ale nemas problem pri ukoncovani, ale pri startovani, pak to proste bude spis problem reinicializace nejakeho HW.
Obodobne muzes jeste nahlednout do /var/log/pm-suspend.log jestli tam neni neco podezreleho, ale spis asi ne.
Dale muzes zkusit jeste pm_test podle https://www.kernel.org/doc/Documentation/power/basic-pm-debugging.txt
a) Test modes of hibernation - kde muzes otestovat ktery z kroku hibernace zpusobi, ze se pak system uz neprobere - tedy nejdrive jen uspani procesu, pak zarizeni,… az jadra. Test provede nedokoncenou hibernaci a opetovne probuzeni. Pokud se po nejakem kroku uz neprobere, je problem v danem kroku. Pokud to ale nevypise zadnou chybu, stejne se moc nedozvis.