Dobrý večer,
chtěl bych se na internet připojovat pomocí klávesové zkratky. Pro to potřebuju příkaz do terminálu, ale nevím jaký použít, “/sbin/ifconfig eth0 up” mi funguje jen pod rootem. Poraďte prosím, pokud znáte příkaz použitelný pro běžného uživatele.
Vime trochu malo o situaci proc co a jak. Problem s tim ze tento prikaz nemuze poustet obycejny uzivatel lze resit pres sudo. Neni mi ale jasne, proc toto chcete spoustet rucne. Pokud mate DHCP pak pri startu pocitace bud tento najde pripojeni a adresu, pokud neni fyzicky pripojeny tak adresu nenajde a tim pripojeni nefunguje.
Ak Ti ten prikaz funguje pod rootom tak to nie je take zle.
Daj ten prikaz “/sbin/ifconfig eth0 up” do davkoveho suboru “eth0up” tak aby mal user pravo premenovat ho napriklad “eth0down”
potom daj rootovmu cronovi aby kazdu minutu preveril spojenie a pripadne ho spustil.
cron pod rootom overi ci ti bezi ziadany proces
cron zisti ze proces nebezi, ale ani neexustuje spustaci subor
teda nic sa nedeje
user premenuje davkovy subor na pozadovany stav
o necelu minutu cron opet preveri ci bezi ziadany proces
nenajde proces, ale najde spustaci davkovy subor, tak ho spusti.
Zaver: hodi sa to aj vtedy, ak mas nestabilne pripojenie.
Ja to podobne pouzivam na dial pripojenie. Nemam ziadne obmedzenie na cas ani na data, tak pripajam inet ihned po starte root-cronom. Fedora je pripojena bez ohladu ci je prilogovany vnuk alebo zena, alebo ja. Vsetko sa deje na pozadi a nestaram sa o to. Ak by si mal zaujem o podrobnosti, nie je problem