ATI grafika ma dakto vyriešené problémy s ovládačmi pre Fedora 20 mne stále padne systém
Používáš ty open source nebo jsi instaloval Catalysty?
Catalysty som chcel ale padalo to a teraz open source ale nejde to dobre keďže pripájam aj TV
Catalysty som chcel ale padalo to a teraz open source ale nejde to dobre keďže pripájam aj TV
Používal jsi Catalysty z RPM Fusion nebo přímo ze stránek AMD? Problém je, že v RPM Fusion už je nikdo neudržuje. Aktuální verzi si člověk nyní stáhnout přímo ze stránek AMD a nainstalovat přes ten jejich instalátor. Teď vydali novou verzi, takže bych to vyzkoušel, třeba už problém se stabilitou nebude.
Už som stiahol idem skus it
Catalysty v RPMFusion uz nikdo neudrzuje?
No zistil som škoda asi odídem od fedora
Kamil Páral má 2 blogýsky o AMD Radeon ve F20/Rawhide
V prvním se zmiňuje o tom, že Catalysty vypadly z RPMFusion.
Aktualizoval jsem wiki, to je tak asi jedine, co se s tim da delat.
Psat uzivatelum at si prekompiluji Gnome a pak zkompiluji oficialni ovladac sami je zbytecne.
Vyriešil som zmena na Ubuntu a tu funguje všetko ako ma
Na stránkách amd je požadavek s jakým jádrem a xservrem ovladač pracuje. Takže pokud má F20 aktualizovanou musí použít současnou betu.
Vždy byla možnost z toho vyrobit instalační balíček pro svou distribuci.
To s tím kompilováním Gnome nechápu, proč by ho měli kompilovat?
kompilovat si celý gnome kvůli grafice to je teda hukot. ati naštěstí nikde nemám jen nvidii a intel které šlapou výborně. Nijak jsem toto nesledoval, ale mam dojem že catalysty jsou open source ne? a na abicku se psalo že amd dokonce do nich tlačí patche (což je chvályhodné), tak nechápu proč se jich někdo neujme (co by maintainer) ve fedoře.
jadd napsal(a):
To s tím kompilováním Gnome nechápu, proč by
ho měli kompilovat?
Protože GNOME v F20 vyžaduje kvůli podpoře Waylandu funkce z EGL, které Catalysty nepodporují. Nicméně GNOME jde sestavit i bez potřeby těchto funkcí. Jen si to musí uživatelé znovu zkompilovat.
li737 napsal(a):
kompilovat si celý gnome kvůli grafice to je
teda hukot.ati naštěstí nikde nemám jen
nvidii a intel které šlapou výborně. Nijak
jsem toto nesledoval, ale mam dojem že catalysty
jsou open source ne? a na abicku se psalo že amd
dokonce do nich tlačí patche (což je
chvályhodné), tak nechápu proč se jich někdo
neujme (co by maintainer) ve fedoře.
Myslím, že celé GNOME se kvůli tomu kompilovat nemusí, ale minimálně ty základní věci jako Mutter, GDM, GTK+ ano.
Jinak Catalysty rozhodně nejsou otevřené. Otevřenými ovladači jsou radeon a radeonhd. I na ty v poslední době ADM platí vývojáře a ty jsou standardní součástí Fedory.
a nešlo by udělat že by byly v repos obě verze predkompilovane s různými napr. priponami? Chápu že je to práce navíc, ale řekl bych že by to mělo smysl v tomto případě.
citace: Jinak Catalysty rozhodně nejsou
otevřené. Otevřenými ovladači
jsou radeon a radeonhd. I na ty v
poslední době ADM platí vývojáře
a ty jsou standardní součástí
Fedory.
:
díky za opravu, mel jsem pocit že to nějak nesedí. A s těmi foss to jede? Pak by samozřejmě nemělo smysl řešit proprietární. Byl jsem v omylu že se řeší foss ovladače.
Sešívaný napsal(a):
jadd napsal(a):
To s tím kompilováním Gnome nechápu, proč
by
ho měli kompilovat?Protože GNOME v F20 vyžaduje kvůli podpoře
Waylandu funkce z EGL, které Catalysty
nepodporují. Nicméně GNOME jde sestavit i bez
potřeby těchto funkcí. Jen si to musí
uživatelé znovu zkompilovat.
F20 může mít podporu pro Wayland jenže dokud to nebude Gnome 3.14 stále podporuje Xserver a do té doby než přijde G3.14 by to mělo být bez komplikací. Asi se budu muset přesvědčit sám…
jadd napsal(a):
F20 může mít podporu pro Wayland jenže dokud
to nebude Gnome 3.14 stále podporuje Xserver a do
té doby než přijde G3.14 by to mělo být bez
komplikací.
Ano, podpora X serveru tam pořád je, ale aby to fungovalo i s Waylandem, tak to zkompilované s těmi funkcemi musí být.
li737 napsal(a):
díky za opravu, mel jsem pocit že to nějak nesedí. A s těmi foss to jede? Pak by samozřejmě nemělo smysl řešit proprietární. Byl jsem v omylu že se řeší foss ovladače.
S FOSS ovladačemi to jde a ty jsou v poslední době tak kvalitní, že na většině karet od AMD už nemá cenu Catalysty řešit.
Ano, podpora X serveru tam pořád je, ale aby to
fungovalo i s Waylandem, tak to zkompilované s
těmi funkcemi musí být.
A to tedy rozšiřuje možnosti nikoliv snižuje.
Aby ale fungoval flashplayer na plné obrazovce (bez problémů) se svobodným ovladačem, je nutný trik s Devilspie.
https://wiki.archlinux.org/index.php/browser_plugins#Fullscreen_fix_for_GNOME_3