Zdarec… mam taky problem mam mimoriadne vela nenainstalovanych aktualizacii… dam ich instalovat, stahovanie trva mimoriadne dlho, no pri instalacii mi vypise chybu a proces sa moze zaccat odznova. Vypol som tie, ktore mali problem so zavislostami, …potom mi to stialo OK, no pri instalcii zase chyba… neviete ako by som to mohol obist a nainstalovat to bez problemov? lebo postupne vyhadzovat veci, cakat sto rokov kym to stiahne a napokon zistit, ze to nejde, ma velmi nebavi.
Vypnout “podezřelé” repositáře nestačí. Pokud z nich máte třeba nainstalováno něco, co závislostmi vynucuje přítomnost starších/jiných verzí balíčků/knihoven, které repa fedory nebo livny už nahradily novými verzemi, musíte podle mne vyrazit konfliktní aplikace/balíčky. Pak bych zaktualizoval systém a poté teprve bych koukal odkud ze slušných repositářů nainstalovat ony aplikace (nebo bych je přinejhorším přeložil ze zdrojáků). Obecně je dobré mít repositáře vybrány velmi uvážlivě. Pak není problém.
Taky by stálo za to zkusit, zda příkaz
package-cleanup --problems
nevypíše nějaké konflikty, které by bylo záhodno dát dopořádku.
Btw., což takhle sem nakopírovat to chybové hlášení.
Missing Dependency: libmpcdec.so.3 is needed by package mencoder
Missing Dependency: xine-lib = 1.1.7 is needed by package xine-lib-extras-nonfree
Missing Dependency: libneon.so.25 is needed by package gstreamer-plugins-bad
Missing Dependency: libmpcdec.so.3 is needed by package mplayer-gui
Missing Dependency: libmpcdec.so.3 is needed by package mplayer
Missing Dependency: libmpcdec.so.3 is needed by package vlc
Missing Dependency: kernel-i686 = 2.6.22.7-85.fc7 is needed by package kmod-ntfs
Missing Dependency: libmpcdec.so.3 is needed by package gstreamer-plugins-bad
toto je pri rieseni zavislosti.
Já bych zkusil třeba odinstalovat ty balíčky vypsané po pravé straně. Xine, mplayer, vlc, gstreamer-plugins ani podpora ntfs - to by mne při update systému netížilo. Nakonec je klidně nainstalujete zpět po update.
Zkuste to odinstalovat standardně přes yum remove. Pokud ale odinstalace některé z těch věcí s sebou povleče nutnost odinstalování kupy dalších balíčků, které jsou na tom závislé, tak bych to klidně i vyrazil pomocí rpm -e --nodeps [balíček]. Pamatoval bych si ale co vše takto (přes --nodeps) odinstalovávám, abych dal závislosti po update opět dokupy tím, že to vše doinstaluji nazpět.
Hlavně se ale ujistěte, že máte aktivní jen repa update a livna.
Taky bych možná i předem zkusil rpm --rebuilddb, zda se něco nespraví.
Predevsim doporucuju nastavit si v /etc/yum.conf parametr “keepcache=1”.
Stazene baliky vam pak nezmizi a nemusite stahovat znovu.
zistil som ze tie iste chyby mi vypise aj pri pokuse o instalaciu compiz-fusion
http://wiki.kagesenshi.org/moin.fcgi/CategoryPackages/CompizFusion?highlight=(CategoryPackages)
takze ich potrebujem aktualizovat…
No to je sice hezké. Nicméně nic to neřeší a jde o tentýž důvod problému. Zkusil jste už něco výše popsaného?
Ano skusil,teraz to robi tak ze najde ich, dam ich zobrazit a padne hlaska “momentalne nie su dostupne ziadne aktualizacie”. hlasku mi hodi raz za cas. Inak ked dam rucne aktualizovat tak mi najde tak 1-4 aktualizacii. Tak potom neviem. Nezblbla aktualizacna sluzba?
Výše zmíněné programy mi taky dělaly potíže na mém počítači. Pravda byla ta, že balíčky těch programů byly ztaženy z repozitáře livna. Při pokusu instalovat cokoliv dalšího, co potřebovalo další závislé balíky (ne z livna), docházelo ke konfliktům. Celý problém jsem pak řešil kompletní přeinstalací resp. upgradem systému na novější verzi.
Ahoj, mam problem ohledne stahovani aktualizaci. Mam fedoru asi tri dny a 207 aktualizaci. dam je zobrazit a pak stahnout… nekdy se to sekne hned ze zacatku jindy az na konci (to uz jsem myslela ze to skoro mam, zbyval tak “milimetr” do konce procesu). proste se to cele sekne, nic nejede, mysitko se nehybe, musim vynutit restart.
nevite kde je problem a jak jej odstranit?
predem diky moc za jakekoli rady
Prvni co zkuste je provest aktualizaci prikazem z termnalu “yum -y update”. Pokud by se to sekalo i pri nem, odhadoval bych to spise na nejaky problem s hardwarem - casto to byva bud vadna pamet, nebo problem s ovladacem graficke karty.
tak jsem to zkusila.
po zadani yum -y update nevypsal terminal vubec nic (coz bych cekala ze neco vypise)… chvili jsem to nechala a kdyz se nic nedelo pokusila jsem se ho zavrit… nic se nestalo, vypadalo to ze se to zase kouslo. pres trojkombinaci se mi podarilo se toho nejak zbavit…
takze mozna bude opravdu problem jinde
Orion: spouštěla jste to v terminálu? A jakou trojkombinaci? Stačí zavřít ten terminál, ne?
Udělal bych to jinak - občas mu hromadné aktualizace opravdu dělají problém. Stačí tedy instalovat po částech - prostě nainstalujete pár z nich, pak dalších několik (řekněme 10, 20) atd. Pak alespoň lze říci, u čeho se to zasekne (pokud se to tedy ještě bude zasekávat).
A spoustela jste ten prikaz jako uzivatel root:
su -
(heslo roota)
yum -y update
?
to kybl: krizkem to neslo. trojkombinace: ctrl+alt+backspace
kdyz se to sekne obycejne tak to ani pres trojkombinaci nejde.
to covex: ne. zkusim.
no nejak nepomaha ani jedno… terminal se sekl taky… sekne se to az na konci
evidentne bude problém v nějakém z koncových balíčků
něco to ale možná dělá protože se počet balíčků snížil z 207 na 195
–> Finished Dependency Resolution
Error: Missing Dependency: samba-common = 3.0.25-2.fc7 is needed by package samba-client
Error: Missing Dependency: dbus = 1.0.2-4.fc7 is needed by package dbus-x11
[root@localhost ~]#
:-/
ach jo
Kdybysme vedeli co presne to pise, tak bysme byly mnohem chytrejsi. Vim ze jsem nedavno nekde zachytil ze je problem se zavislostmi, pokud clovek dnes nainstaluje cerstvou F7 tak pak aktualizovat vsechny baliky vyzaduje trochu samanskykch tancu, coz je velmi neprijemne. Bohuzel ten navod ted nemuzu najit.
zajimala by me jedna vec…
Error: Missing Dependency: samba-common = 3.0.25-2.fc7 is needed by package samba-client
Error: Missing Dependency: dbus = 1.0.2-4.fc7 is needed by package dbus-x11
dam li je hledat v baličcích OBA jsou nainstalované!! :-/
Toto se vam stava pri pokusu o aktualizaci nebo o instalaci samby?
Prosim zkuste pustit upgrade - snazi se vyresit zavislosti o neco agresinvneji:
yum -y upgrade
Pokud i tak nejde aktualizace provest, zkuste bud:
yum -y udpate dbus samba-common
yum -y update
nebo vyradit tyto dva balicky z aktualizace
yum -y --exclude=samba-client --exclude=dbus-x11 upgrade
Pripadne sem zkopirujte prosim cely vypis yumu…