Ahoj, když v aplikaci Gnome Software zkontroluji aktualizace, tak mi to hlásí, že je systém aktuální. Když v příkazové řádce zadám “dnf upgrade --refresh”, tak mi to nabídne X aktualizací. Jak to mám chápad?
Děkuji
Ahoj, když v aplikaci Gnome Software zkontroluji aktualizace, tak mi to hlásí, že je systém aktuální. Když v příkazové řádce zadám “dnf upgrade --refresh”, tak mi to nabídne X aktualizací. Jak to mám chápad?
Děkuji
Systém si ukládá metadata o balíčcích do cache, aby nekontrolovat pořád dokola to stejné. Přepínač --refresh
tuto cache označí za zastaralou a díky tomu vidí dostupné aktualizace ihned. Kdybys pustil pouze dnf upgrade
, tak vidí stejné prd jako Gnome Software, protože si nejprve olízne cache. Naopak, pokud cache vyčistíš (např. pomocí dnf clean all
, nevím jestli je na to nějaké klikátko), tak by pak Gnome Software měl aktualizace najít. Takže ve zkratce: celé je to o práci s cache.
Netušíš jak přibližně dlouho věří systém v cache než si ji aktualizuje?
Pokud to správně chápu, tak pokud dám “dnf upgrade”, tak se dnf podívá na stáří dat v cache a pokud je to v nějakém limitu, tak nehledá dál. Pokud jsou data v cache příliš stará, tak si začne tahat nová metadata z aktualizačních serverů. Je to tak?
Tak nějak to funguje. Ještě bych doplnil, že GNOME Software ve Fedoře ještě dělá to, že nenabízí a nestahuje aktualizace denně, ale dělá to pouze jednou týdně (pokud nenarazí na nějakou bezpečnostní aktualizaci, tu stahuje a nabízí okamžitě). Je to na základě zpětné vazby od uživatelů, kteří si připadali zahlcení aktualizacemi.