Zahřívání CPU

Zdravím,
nainstaloval jsem si Fedoru 16 KDE 32-bit na notebook HP Compaq 615. Se systémem jsem spokojen až na jednu věc. Počítač mi v režimu, kdy mám zapnutý jen Google Chrome hlásí teplotu CPU kolem 75°. Stačí pustit hudbu nebo zapnout aktualizace a jsem i na 90° a to už je dost. Chci se tedy zeptat, jestli někdo z vás nemá nějaké řešení.

procesor: AMD Turion X2 Mobile RM-74

Nevim zda ti to pomuze ale podobny problem zde: http://forum.fedora.cz/read.php?1,20804

Díky
Problém ale je, že já nedokážu z těch výpisů poznat, co je špatně. Zadal jsem tyhle příkazy, tak třeba to pomůže:

# cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_driver 
powernow-k8

# cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_governor
ondemand

# cat /sys/devices/system/cpu/cpuidle/current_driver
acpi_idle

# ls /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpuidle
ls: nelze přistoupit k /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpuidle: Adresář nebo soubor neexistuje

# cat /sys/class/drm/card0/device/power_method
profile

# cat /sys/class/drm/card0/device/power_profile

dmesg

Letecká pošta

Dle logu je na Vašem systému explicitně deaktivováno ASPM, což nemusí být dobře (viz poslední patch od Matthew Garretta: https://lkml.org/lkml/2011/11/10/467). Můžete zkusit ASPM zapnout pomocí:
#echo powersave > /sys/module/pcie_aspm/parameters/policy

Dle meření můžete tímto uspořit cca. jednotky W a někteří uživatelé hlásí i menší zahřívání. Nicméně nemyslím si, že je to hlavní příčina Vašeho problému. Prosím ujistěte se, že Váš HW je OK, že se ventilátor točí a chladič je čištý (doporučuji vyfoukat prach stlačeným vzduchem z průduchů). Dále pošlete powertop.html (nejlépe s watty) pro další analýzu (postup viz http://forum.fedora.cz/read.php?1,20804).

Dva problémy:
Když zadám příkaz na zapnutí ASPM vypíše to tohle:

echo powersave > /sys/module/pcie_aspm/parameters/policy
-bash: echo: chyba zápisu: Operace není povolena

Dále píšete, abych poslal powertop --html a na to se má spustit powertop a nechat běžet tak hodinu jen na baterce. Problém je, že mám baterku už dlouho a je špatná a vydrží tak deset minut.

Je třeba nabootovat s pcie_aspm=force, např. přidejte do grubu, pak to bude fungovat.

Pošlete powertop.html získaný bez kalibrace, ve výpisu nebudou watty, ale i tak se z toho dá dost vyčíst.

Omlouvám se, ale nebyl jsem schopný pochopit z internetu, jak nastavit pcie_aspm=force. Napsal byste mi prosím jak?

A tady je powertop.html

Pokud mas Fedoru 16 pak
su -
gedit /boot/grub2/grub.cfg

najde radek v prvni “menuentry” zacinajici na linux a na konec pridej zmineny parametr.

Tisíceré díky.
Ale bohužel i tam mi nejde
echo powersave > /sys/module/pcie_aspm/parameters/policy

Parametr jsem přidal takhle:

menuentry 'Fedora (3.1.2-1.fc16.i686)' --class fedora --class gnu-linux --class gnu --class os {
	load_video
	set gfxpayload=keep
	insmod gzio
	insmod part_msdos
	insmod ext2
	set root='(hd0,msdos5)'
	search --no-floppy --fs-uuid --set=root 52c53b74-7e42-4822-839b-d8e4de39dc16
	echo 'Loading Fedora (3.1.2-1.fc16.i686)'
	linux	/vmlinuz-3.1.2-1.fc16.i686 root=/dev/mapper/vg_kenji-lv_root ro rd.md=0 rd.dm=0 quiet SYSFONT=latarcyrheb-sun16 rd.lvm.lv=vg_kenji/lv_swap rhgb  KEYTABLE=cz-lat2 rd.luks=0 rd.lvm.lv=vg_kenji/lv_root LANG=cs_CZ.UTF-8
	echo 'Loading initial ramdisk ...'
	initrd /initramfs-3.1.2-1.fc16.i686.img
	pcie_aspm=force
}

Né omlouvám se. Už mi to docvaklo. Má to být na konci toho řádku začínající linux, jak jsi říkal

Dle dostupných informací by Váš procesor měl podporovat deeper C states, nicméně z poskytnutých logů to vypadá, že nejsou aktivní. Vaše ACPI firmware toto zřejmě nepodporuje. Pro ověření pošlete Vaše ACPI tabulky (soubor tables.dat), postup:

yum install pmtools

acpidump -o tables.dat

To může být příčinou vyššího zahřívání. Problém může vyřešit BIOS update. Zdá se, že Vaše verze BIOS F.06 08/03/2009 není aktuální. Poslední verze je F.09 (24 Sep 2009). Dle velmi stručného changelogu od HP se však nezdá, že by tento update obsahoval nějaké související změny. Za vyzkoušení to však stojí.

Dále ověřte, zda Váš ventilátor při nárůstu teploty běží na plné otáčky:

yum install lm_sensors

sensors

Pokud ne, mohou být špatně nastaveny trip points…

Taky ověřte, zda deeper C states nelze povolit v BIOS setup (AFAIK některé BIOSy to měly), zkuste nastavení týkající se power managementu. Někdy je nutné přepnout z “auto” na jinou hodnotu.

Tak tady je tables.dat
Díval jsem se v BIOS setup na deeper C states, ale HP nemá klasický BIOS, ale nějaký svůj a tam jsem nic takového nenašel.
Také jsem nechal o víkendu notebook vyčistit a teď nedosahuji ani 70°.

Po analýze tables.dat to vypadá, že podpora C3 ve Vašem ACPI firmware je. V setupu to může být označeno jako C2, C3 nebo jakkoliv jinak v souvislosti s power managementem, možná i zahrnuto do nastavení PowerNow, Cool&Quiet, atp. Někdy je nutné přepnout z “auto” na “max. powersave”, atp.

Existuje ještě jedna (avšak ve Fedoře ani v kernel upstreamu nepodporovaná) možnost, jak výrazně snížit teplotu CPU. Princip spočívá ve snížení napětí na CPU. Toho lze dosáhnout nahrazením kernel modulu powernow-k8 za phc-k8 z projektu http://www.linux-phc.org/ a ve vhodném nastavení. Vyžaduje to však experimentování pro nalezení vhodného nastavení a může to ohrozit stabilitu systému. Kernel upstream toto nepodporuje, protože se lze tímto způsobem tzv. “snadno střelit do vlastní nohy”. Nedoporučuji si s tímto hrát, pokud přesně nevíte, co děláte. Tuto možnost tu uvádím jen pro úplnost, dle reportů uživatelů lze takto snížit teplotu CPU až o desítky stupňů.