yum varování "skupina" neexistuje....

Zdravím přátelé!
Po čisté instalaci f19 z liveUSB 32bit jsem nainstaloval skupinu cinnamon přes yum group install. Od té doby (možná až po nasl. update nejsem si jistý) mi yum vyhazuje nasl. hlášku

varování skupina cinnamon-desktop-environment neexistuje.

Přičemž ve vypisu yum group list normálně je ovšem česky. Následně nebere cinnamon v žádné variantě.Domnívám se, že by to mohlo souviset s poškozenou češtinou v yumu. Od stejné doby má yum pomíchané řetězce (mluví česko-anglicky). Zkoušel jsem běžné věci, ale bez úspěchu. yum reinstall yum*, history undo atd. Ještě mě napadlo, nepoužívá yum nějakou systémovou knihovnu pro locale řetězce? Nevěděl by někdo jak to opravit? Diky za jakékoliv nápady.

jinak musím bohužel rict, že cinnamon v posledních dvou verzích v f19 docela zlobí. :frowning: Proběhly tam nějaké změny vůči gnome-shellu (např. udělali dle jejich webu fork gnome-settings-demona proto nefungovaly spec. tlačítka ntb volume a další v release verzi 1.8 neboť přesunuli tuto funkčnost do zmíněného forku který ale není ve fedoře.) Teď je ve fedoře aktuální vývojová verze 1.9 kde to zase někdo nejak zprovoznil.

Cinnamon 1.9, který je ve Fedoře 19, už by měl být kompletním forkem GNOME. Nestíhali totiž změny v GNOME a tak si museli vytvořit i vlastní verze knihoven. Mimochodem Cinnamon 1.9 je pořád teprve v beta verzi. Museli ho tam dát, i když je to pouze v beta verzi, protože Cinnamon 1.8 nefungoval s distribučními knihovnami GNOME a GTK a nemohl by tudíž ve Fedoře.

Co takhle GNOME Classic? To jsi nezkoušel, nevyhovuje?

Classic jsem zkoušel ještě v betě, ale přišel mi pomalejší, jinak vypadá až překvapivě dobře oproti fallbacku, i když cinnamon má více možností doladění. Omrknu to, možná ještě proběhly nějaké optimalizace ve final, rád bych zůstal u gnome orig. v backendu. Moc se mi nezamlouvá, že cinnamon forkuje zdá se všechno, dá se očekávat více nekompatibilit. Nevíš jestli budou dál pokračovat práce na classicu ve smyslu vylepšování, přidávání nových funkcí atd.?

Jasně, že budou. Classic mode má být totiž výchozím prostředím v RHEL 7, takže tomu budou věnovat ještě hodně pozornosti a dlouhodobě to udržovat.

Já s cinnamon problémy nemám kromě bugu ve weather applet.

classic mode je velice použitelný, standardně rychlé odezvy atd, myslím že z něj bude příjemné prostředí, zatím tam ale pár designových mušek je jako např. ikona dropboxu je v cinnamonu viditelná v liště vedle ikony baterie, v GS je skrytá dole v info liště (ta info lišta se mi celkově nelíbí, v cinnamonu jsou klasické pěkně udělané bubliny). Ale narazil jsem v classicu na zvláštní věc (je to stejné i v normal gnome-shellu) většina obrázků pozadí z distribuční složky nejde nastavit jako pozadí. V nastavení v náhledu se normálně zobrazí, ale plocha zůstane komplet bílá. V logu nikde nic, ovšem spousta chyb po bootu (hlavně xsession, gdm). V cinnamonu fungují korektně všechny. Práva, selinux kontexty atd jsou v pořádku.

Jestli ono to nebude s tim pozadim v gnome stejne jako v gdm…?

K te cestine - yum se ridi pri vypisu stejne jako jine aplikace nastavenim locale (prikaz locale).
Pust yum takto:
LANG=en_US.utf8 yum neco
a mel by bezet v anglictine. Jak je na tom s prekladem aktualne: https://www.transifex.com/projects/p/yum/language/cs/ - coz nevypada nijak tragicky.

ad cestina v yumu

zde oba vystupy s ruznou LANG

$ LANG=en_US.utf8
$ sudo yum update
Loaded plugins: langpacks, refresh-packagekit
Warning: Environment Group cinnamon-desktop-environment does not exist.
No packages marked for update

$ LANG=cs_CZ.utf8
$ sudo yum update
Zavedené moduly: langpacks, refresh-packagekit
Varování: Skupina prostředí cinnamon-desktop-environment neexistuje.

zde grouplist

$ sudo yum grouplist
Available environment groups:
   Pracovní prostředí GNOME
   Pracovní plochy KDE Plasma
   Pracovní prostředí Xfce
   Pracovní prostředí LXDE
   Pracovní prostředí Cinnamon
   Pracovní prostředí MATE
   Prostředí Sugar
   Vývoj a kreativní pracovní stanice
   WWW server
   Infrastrukturní server
   Basic Desktop
   Minimální instalace
Installed groups:
   LibreOffice
Dostupné skupiny:
   3D Printing
   Administrace systému
   Bezpečnostní laboratoř
   C Development Tools and Libraries
   Cloudová infrastruktura
   Elektronická laboratoř
   Fedora Eclipse
   Hry a zábava
   Kancelářské aplikace
   Knihy a příručky
   Medicínské aplikace
   Milkymist
   Nástroje pro design
   Publikování textů
   RPM Development Tools
   Robotika
   Správci oken
   Systémové nástroje
   Síťové servery
   Textové nástroje pro Internet
   Unixové editory
   Vzdělávací programy
   Vývojářské nástroje
   Věda a výzkum
   Zvuk a video
Dokončeno

covex: ad pozadi

nevim jak to myslis. V cinnamonu se normalne zmeni, v GS vezme jen nektere obrazky (predevsim nebere fotky napr. Waves.jpg)

ohledně té češtiny v yumu (pomíchané cz a en řetězce) , našel jsem stejný problém ve španělštině a francouzštině, bez toho varování takže to patrně nebude vina cinnamonu.

https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=964105

Koukal jsem na to a vypada to ze nekdo v yumu mel uzasny napad opravit velka pismena v textech, takze je spousta retezcu jakoby neprelozenych presto, ze jsou cesky spravne, protoze ty blbosti s velkyma pismenama byly jen v anglictine.

aha no to se stane, když to jinak ničemu nevadí tak ok. Diky za info :wink:

Jo, problem je s tim varovanim ze skupina neexistuje. Ja bych zkusil to skupinu odebrat. Ono to totiz vypada, ze baliky byly rozdeleny ne jen do skupin ale jste do “prostredi” - ted jsem na to narazil v tom novem prekladu. Proto je tam anglicky “environment” a ne “group”. Cesky preklad byl spatne. Jinak nevim moc co s tim…

ano to jsem zkoušel také, píše to pro obě varianty, že v dané skupině nejsou žádné balíčky k odstranění s tím že tu dotyčnou ani nezná. Totéž pro install.

[libor@fedora-ntb ~]$ sudo yum group remove "Pracovní prostředí Cinnamon"
Žádné balíčky k odstranění ve skupině
[libor@fedora-ntb ~]$ up
spouštím: yum...
[libor@fedora-ntb ~]$ sudo yum group remove cinnamon-desktop-environment
Neexistuje skupina se jménem cinnamon-desktop-environment
Žádné balíčky k odstranění ve skupině
[libor@fedora-ntb ~]$ sudo yum group install cinnamon-desktop-environment
Warning: environment cinnamon-desktop-environment does not exist.
V žádné z požadovaných skupin nejsou balíčky k instalaci nebo aktualizaci
[libor@fedora-ntb ~]$ sudo yum group install "Pracovní prostředí Cinnamon"
V žádné z požadovaných skupin nejsou balíčky k instalaci nebo aktualizaci

chtěl bych se zeptat ještě na něco jiného. Lze instalovat fedoru z install dvd 32bit nahraného přes dd na usb? Instaluju normálně z liveUSB ale tato anaconda nainstaluje implicitně spoustu věcí které nejsou potřeba. Zkoušel jsem dvd f19 beta a ani to nenabootovalo. (na jednom stroji to vypsalo klasickou hlášku disk boot error a na jiném novějším zase že tam chybí nebo je poškozen syslinux). Na netu jsem četl někde že to jde a někde zase že ne kvuli usb.

I z DVD se da udelat “liveUSB”. Uz se to tady probiralo, nevim zda to jde zrovna pomoci dvd ale pomoci liveusb-creatoru by to melo jit. Pak si muzes vybrat minimalni instalaci. Normalni LiveCD/USB proste jen okopiruje obsah CD na disk.

Prosim zkus to radeji delat s “LANG=en_US.utf8” a zkus poslat jeste
LANG=en_US.utf8 yum group info “Cinnamon Desktop”

aha ok zkusim dik, mel jsem za to, ze live creator je jen pro liveCD, na to ale pouzivam cli utilitku iso-to-disk. Tady davam vypisy s en lang.

[libor@fedora-ntb ~]$ LANG=en_US.utf8
[libor@fedora-ntb ~]$ sudo yum group list
Available environment groups:
   GNOME Desktop
   KDE Plasma Workspaces
   Xfce Desktop
   LXDE Desktop
   Cinnamon Desktop
   MATE Desktop
   ...
[libor@fedora-ntb ~]$ sudo yum group info "Cinnamon Desktop"

Environment Group: Cinnamon Desktop
 Environment-Id: cinnamon-desktop-environment
 Description: Cinnamon provides a desktop with a traditional layout, advanced features, easy to use, powerful and flexible.
 Mandatory Groups:
    base-x
    cinnamon-desktop
    core
    dial-up
    fonts
    guest-desktop-agents
    hardware-support
    input-methods
    multimedia
    printing
    standard
 Optional Groups:
   +3d-printing
    libreoffice

[libor@fedora-ntb ~]$ sudo yum group info cinnamon-desktop

Group: Cinnamon
 Group-Id: cinnamon-desktop
 Description: Cinnamon provides a desktop with a traditional layout, advanced features, easy to use, powerful and flexible.
 Mandatory Packages:
   =ConsoleKit-x11
    NetworkManager-l2tp
    NetworkManager-openconnect
    NetworkManager-openvpn
    NetworkManager-pptp
    NetworkManager-vpnc
    abrt-desktop
    alsa-plugins-pulseaudio
   =brasero
   =cinnamon
    control-center
   =eog
    evince
   =fedora-icon-theme
    firefox
    firewall-config
    gedit
    gnome-backgrounds
    gnome-calculator
    gnome-disk-utility
    gnome-icon-theme
    gnome-icon-theme-extras
    gnome-icon-theme-legacy
    gnome-packagekit
   =gnome-screensaver
    gnome-screenshot
    gnome-system-monitor
    gnome-terminal
    gvfs-gphoto2
    gvfs-mtp
    gvfs-smb
   =initial-setup
   =lightdm-gtk
   =metacity
   =nemo
   =network-manager-applet
    nm-connection-editor
   =policycoreutils-gui
    sane-backends-drivers-scanners
    setroubleshoot
    simple-scan
   =system-config-users
   =thunderbird
    totem
    totem-mozplugin
    xdg-user-dirs-gtk

je tam videt group a environment jak jsi zminoval. Zajimave je ze ten podivny nazev se tam vypisuje jako id.

[libor@fedora-ntb ~]$ sudo yum group remove "Cinnamon Desktop"
Dropbox                                                            |  951 B  00:00:00     
adobe-linux-i386                                                   |  951 B  00:00:00     
rpmfusion-free-updates                                             | 3.3 kB  00:00:00     
rpmfusion-nonfree-updates                                          | 3.3 kB  00:00:00     
updates/19/i386/metalink                                           |  29 kB  00:00:00     
updates                                                            | 4.6 kB  00:00:00     
updates/19/i386/primary_db                                         | 5.0 MB  00:00:06     
(1/2): rpmfusion-nonfree-updates/19/i386/primary_db                |  42 kB  00:00:00     
(2/2): rpmfusion-free-updates/19/i386/primary_db                   |  68 kB  00:00:00     
updates/19/i386/group_gz                                           | 384 kB  00:00:00     
No environment named Cinnamon Desktop exists
No group named Cinnamon Desktop exists
No packages to remove from groups

[libor@fedora-ntb ~]$ sudo yum group install "Cinnamon Desktop"
Warning: environment Cinnamon Desktop does not exist.
No packages in any requested group available to install or update

[libor@fedora-ntb ~]$ sudo yum group install cinnamon-desktop
No packages in any requested group available to install or update

aha tak ted se chytl group cinnamon-desktop, ale environment ma mirne jiny nazev Cinnamon Desktop. Dobry chaos :slight_smile: (Puvodne kdyz jsem instaloval cinnamon, tak jsem pouzil cesky nazev skupiny nebo tedy spis prostredi a normalne to vzal.)

[libor@fedora-ntb ~]$ sudo yum group remove cinnamon-desktop
No environment named cinnamon-desktop exists
Resolving Dependencies
--> Running transaction check
---> Package ConsoleKit-x11.i686 0:0.4.5-5.fc19 will be erased
---> Package brasero.i686 0:3.8.0-1.fc19 will be erased
---> Package cinnamon.i686 0:1.9.1-16.fc19 will be erased
---> Package eog.i686 0:3.8.2-2.fc19 will be erased
---> Package fedora-icon-theme.noarch 0:1.0.0-14.fc19 will be erased
---> Package gnome-screensaver.i686 0:3.6.1-4.fc19 will be erased
---> Package initial-setup.noarch 0:0.3.6-2.fc19 will be erased
---> Package lightdm-gtk.i686 0:1.5.1-3.fc19 will be erased
--> Processing Dependency: lightdm-greeter = 1.2 for package: lightdm-1.6.0-10.fc19.i686
---> Package metacity.i686 0:2.34.13-5.fc19 will be erased
---> Package nemo.i686 0:1.8.4-1.fc19 will be erased
--> Processing Dependency: nemo(x86-32) = 1.8.4-1.fc19 for package: nemo-extensions-1.8.4-1.fc19.i686
---> Package network-manager-applet.i686 0:0.9.8.2-1.fc19 will be erased
---> Package policycoreutils-gui.i686 0:2.1.14-46.4.fc19 will be erased
---> Package system-config-users.noarch 0:1.3.4-1.fc19 will be erased
---> Package thunderbird.i686 0:17.0.7-1.fc19 will be erased
--> Running transaction check
---> Package lightdm.i686 0:1.6.0-10.fc19 will be erased
---> Package nemo-extensions.i686 0:1.8.4-1.fc19 will be erased
--> Finished Dependency Resolution

Dependencies Resolved

==========================================================================================
 Package                      Arch         Version                   Repository      Size
==========================================================================================
Removing:
 ConsoleKit-x11               i686         0.4.5-5.fc19              @fedora         49 k
 brasero                      i686         3.8.0-1.fc19              @fedora         10 M
 cinnamon                     i686         1.9.1-16.fc19             @updates       7.6 M
 eog                          i686         3.8.2-2.fc19              @fedora        8.0 M
 fedora-icon-theme            noarch       1.0.0-14.fc19             @fedora         19 k
 gnome-screensaver            i686         3.6.1-4.fc19              @fedora        1.1 M
 initial-setup                noarch       0.3.6-2.fc19              @fedora         51 k
 lightdm-gtk                  i686         1.5.1-3.fc19              @fedora        207 k
 metacity                     i686         2.34.13-5.fc19            @fedora        5.9 M
 nemo                         i686         1.8.4-1.fc19              @updates       5.2 M
 network-manager-applet       i686         0.9.8.2-1.fc19            @fedora        500 k
 policycoreutils-gui          i686         2.1.14-46.4.fc19          @updates       473 k
 system-config-users          noarch       1.3.4-1.fc19              @fedora        1.8 M
 thunderbird                  i686         17.0.7-1.fc19             @updates        67 M
Removing for dependencies:
 lightdm                      i686         1.6.0-10.fc19             @fedora        410 k
 nemo-extensions              i686         1.8.4-1.fc19              @updates        50 k

Transaction Summary
Remove  14 Packages (+2 Dependent packages)

Installed size: 108 M
Is this ok [y/N]: N

tak jsem cinnamon group odinstaloval dle predchozi transakce a po restartu do gnomu =>

[libor@fedora-ntb ~]$ sudo yum update

:slight_smile: